FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Fenntartható finanszírozás és az erdei biodiverzitás kritériumai

Az EFI (Európai Erdészeti Intézet) Politikát Segítő Tudomány (From Science to Policy) 16. kiadványa, mely 2024. május közepén jelent meg, célja a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó minimumkövetelményeket meghatározó uniós taxonómia kidolgozása az erdőkkel kapcsolatos beruházások esetében.

Ez a tudományos-politikai tanulmány (64 oldal pdf) azt mutatja be, hogyan lehetne az erdőkkel kapcsolatos biológiai sokféleséget felvenni az EU taxonómiájába, hogy elősegítse az erdőkbe történő fenntartható befektetések ösztönzését.

Az EU taxonómiáról szóló rendelete közös mutatókat és kritériumokat hoz létre a fenntartható kereskedelmi tevékenységek és beruházások osztályozására. Míg az erdővel kapcsolatos tevékenységek az éghajlatváltozás enyhítésére és az ahhoz való alkalmazkodásra vonatkozó kritériumok között szerepelnek az uniós taxonómiában, addig a biológiai sokféleség védelmére és helyreállítására vonatkozó kritériumok közül eddig kimaradtak.

Ez a jelentés ezt a hiányt kívánja pótolni. A jelentés tudományos bizonyítékokon alapuló útmutatást nyújt a biológiai sokféleségre összpontosító erdőgazdálkodáshoz, valamint 26 mennyiségi mutatót javasol, és példákat ad az EU taxonómiai szabványa alapján alkalmazandó küszöbértékekre. A jelentés új megfigyelési módszereket mutat be az erdők biológiai sokféleségének és a taxonómiának való megfelelésnek a költséghatékony értékeléséhez.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EFI

Előző cikk

Új Unimog modellek

Következő cikk

Nyugdíjazott szén-dioxid-eltávolítási kreditek




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version