FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 9 – városi erdők az egészségünkért

A városi zöldítés hozzájárul az egészséget támogató magatartásformákhoz, csökkenti az éghajlatváltozás negatív hatásait, és serkenti az immunrendszer egészséges fejlődését.

A városi fák sokoldalú megoldást jelentenek számos kihívásra. A fáknak a várostervezésbe és -politikába való integrálásával a városok egészségesebb, ellenállóbb és fenntarthatóbb városi környezetet teremthetnek a jelenlegi és a jövő nemzedékek számára.

Az urbanizáció gyorsan átalakítja társadalmainkat, és kihívást jelent az éghajlatváltozással, a biológiai sokféleség csökkenésével és a környezet romlásával kapcsolatban, amelyek mind az emberi egészséget fenyegető jelentős veszélyeket jelentik. További probléma, hogy a városi életmód, amelyet a krónikus stressz, a társadalmi elszigeteltség és a fizikai aktivitás hiánya jellemez, az alábbiakkal jár együtt megváltoztatta a globális betegségterhelést, amelyet ma már a nem fertőző betegségek (NCD-k), például az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a depresszió uralnak.

Ezeket az egymással összefüggő kihívásokat részben a természetalapú megoldásokkal lehet kezelni, például a városi erdőkkel, amelyek képesek javítani mind a városi környezetet, mind az emberi egészséget. A városi erdők tágan értelmezve a városokban és azok környékén található fákat és a hozzájuk kapcsolódó ökoszisztémát jelentik.

A városi erdők elősegítik a közegészséget és a jólétet

Rengeteg kutatási tanulmány bizonyítja, hogy a városi zöldövezetekben való élet elősegíti a fizikai aktivitást és az emberek közötti társadalmi interakciókat, ami jelentős előnyökkel jár a közegészségügy szempontjából. Az egészséges magatartásformák előmozdítása jelentősen csökkenti a nem fertőző betegségek számát, és az emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek. Emellett kísérleti tanulmányok bizonyítják a természet stresszcsökkentő hatását, valamint a depresszió és más mentális zavarok megelőzését.

Fontos, hogy a városi erdők pufferolhatják a társadalmi-gazdasági eredetű egészségügyi egyenlőtlenségeket, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy mindenki hosszabb életet éljen, ha a zöldterületeket megfelelően tervezik és kezelik.

A városi erdők hozzájárulnak a rekreációs igények kielégítéséhez és az éghajlatváltozás kezeléséhez

A városi erdők megfelelnek a polgárok rekreációs igényeinek, miközben enyhítik a nagyvárosok szén-dioxid-adósságának egy részét.
Az éghajlati alkalmazkodás egyik fontos hatása a városi hőmérséklet lehűlése, amely közvetlenül megelőzi a hőség okozta betegségeket a városokban, és évente több tízezer életet ment meg.

A biodiverz környezet jobb immunfunkciót eredményez

A városi erdők a következőkkel járulnak hozzá a biológiai sokféleséghez élőhelyet biztosítva a különböző növény- és állatfajok számára. A városi erdők növelésével és a fásítás fenntartásával a városok megvédhetik a biológiai sokféleséget és támogathatják az emberi jóléthez elengedhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat. Közvetlen egészségügyi járulékos előnyként a biológiai sokféleséggel való kapcsolat javítja a gyermekek immunrendszerét, ami potenciálisan csökkenti számos “modern” betegség, például az allergia és az asztma előfordulását.

Mit tehetnek a döntéshozók?

  1. A fák beépítése a várostervezésbe: a városi faültetési és -fenntartási programok beépítése a fejlesztési tervek és területrendezési előírások a fák lombkoronájának megőrzése és bővítése érdekében, ami a biológiai sokféleség és a városlakók számára most és a jövőben is előnyös.
  2. Egészségügyi hatásvizsgálatok elvégzése: számszerűsítsék az egészségügyi előnyöket és értékeljék a zöld infrastruktúra és a városi erdők helyreállításával kapcsolatos projektekből származó egészségügyi megtakarításokat, hogy igazolják a fák védelmére és a faültetési kezdeményezésekbe történő beruházásokat, különösen a kevésbé kiváltságos területeken.
  3. A közösségek felvilágosítása és bevonása: a városi fák hosszú távú egészségügyi előnyeinek tudatosítása oktatási kampányok és közösségi kezdeményezések révén.
  4. Ágazatok közötti együttműködés: a különböző kormányzati szervek, nonprofit szervezetek, közösségi csoportok és magánérdekcsoportok közötti partnerségek előmozdítása az erőfeszítések összehangolása és a városi faültetési és -fenntartási projektek forrásainak mozgósítása érdekében, a közegészségügyi intézkedések és erőfeszítések részeként.

      Szerző: Matilda van den Bosch

      szerk/ford: Tóth János, forrás: EFI

      Előző cikk

      EFI Szakpolitikai Összefoglaló 8 - környezetvédelmi szolgáltatások

      Következő cikk

      Véderdőt telepítenek Szegeden




      (x) hirdetés
      Kapcsolódó bejegyzések
      Exit mobile version