FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti támogatások ára

Panorama of a scenic forest of fresh green deciduous trees with the sun casting its rays of light through the foliage

A német erdőtulajdonosok már régóta vártak arra, hogy az erdei ökoszisztéma-szolgáltatásokat díjazzák. November 12-én a Szövetségi Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (BMEL) bejelentette, hogy közzétette az “Éghajlathoz igazított erdőgazdálkodás” új szövetségi programjának irányelveit.

A jó dolgok vajon azoknak jutnak, akik leginkább várják? Az új finanszírozás sok dicséretet, de kritikát is kapott. Egyre nagyobb a félelem, hogy a 900 millió eurós kassza, amely 2026-ig részletekben áll rendelkezésre (idén 200 millió euró), gyorsan kiürülhet. Ez az összeg legalábbis csak a németországi magánerdők kezelt területének töredékére elegendő, feltéve, hogy teljes egészében igénylik. A finanszírozás azonban érkezési sorrendben történik. Tehát ha be akarsz szállni az akcióba, sietned kell.

A pályázatokat kizárólag online lehet benyújtani az FNR (Megújuló Erőforrások Hivatala) részére a www.klimaanpassung-wald.de honlapon keresztül – tájékoztat a BMEL. A támogatás olyan kezelt erdőterületek számára áll rendelkezésre, amelyek a PEFC vagy FSC rendszer szerint tanúsítottak, és számos további kritériumnak is megfelelnek (a tizenkét támogathatósági kritérium összefoglalása alább olvasható). A pályázóknak a Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetségének aktuális értesítésével (SVLFG értesítés) kell igazolniuk az erdőterület kezelését. Az FNR honlapja szerint a jövőben a tanúsítók rendszeresen ellenőrzik majd a kritériumoknak való megfelelést.

A Német Erdőtulajdonosok Egyesületeinek Munkacsoportja nevében Prof. Andreas Bitter elnök dicséri a programot, de túlságosan megterhelőnek találja a széleskörű jogosultsági feltételeket, és kritizálja a nagy erdőgazdaságok támogatásának fokozatos csökkentését.

A gazdálkodók évente hektáronként akár 100 eurót is kaphatnak. Az, hogy a maximális összeg odaítélhető-e, azonban többek között az erdőbirtok méretétől függ, ami az AGDW kritikájával találkozik. 500 hektártól felfelé a támogatás összege fokozatosan csökken. Ezenfelül levonásokra is sor kerül, ha az erdőterületet érintő intézkedéseket már finanszírozták a tartományok más közfinanszírozási programjaiból. Ezenkívül a 100 hektáros vagy annál nagyobb területek esetében 5 %-os használatról való lemondást írnak elő; ez alatt a lemondás önkéntes. Az erdészeti társulások csak akkor nyújthatnak be pályázatot, ha maguk is kezelők, azaz ha rendelkeznek SVLFG határozattal, és a pályázatok benyújtásakor tagjaik megbízottjaként járnak el.

Az idén benyújtott kérelmek még mindig a de minimis szabály hatálya alá tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a három pénzügyi év alapján az egyes vállalkozásoknak nyújtott összes “de minimis” támogatás összege 200 000 euróban van korlátozva. A szövetségi minisztérium a jövő évtől kezdődően az állami támogatásokra vonatkozó törvény szerinti mentességgel szeretné megszüntetni a de minimis követelményt.

Megjegyzés: Az első évben a támogatást a jóváhagyás időpontjától függően arányosan ítélik oda.

A támogathatóság kritériumai, a pályázati űrlapok és magyarázatok a weboldalukon találhatók.

12 jogosultsági feltételnek kell teljesülnie

1. A regeneráció elősegítése ültetés előtti vagy természetes regenerációval.
2. A természetes regeneráció elsőbbséget élvez;
3. A fafajok kiválasztása a tartományi ajánlásoknak megfelelően; túlnyomórészt a helyszínen őshonos fajok;
4. Segítse a szukcessziót és az úttörő fafajokat;
5. Éghajlatálló, őshonos fafajok sokfélesége;
6. Tartózkodjon a fakivágástól. Egészségügyi fakivágás lehetséges szerencsétlenségek esetén;
7. A holtfa sokféleségének növelése;
8. Hektáronként legalább 5 élőhelyi fa vagy élőhely-jelölő fa meghagyása;
9. Fakitermelő utak közötti minimális távolság: 30 m új ültetvények esetében, 40 m érzékeny talajok esetében;
10. Nincs műtrágya vagy növényvédő szer (kivéve a farakások esetében);
11. Vízvisszatartási intézkedések, lemondás a vízelvezetésről, az infrastruktúra lebontása;
12. Természetes erdőfejlesztés az erdőterület 5 %-án (kötelező, ha az erdőterület > 100 ha, önkéntes, ha ≤ 100 ha).
Előző cikk

Ökoszisztéma-szolgáltatások értékelése

Következő cikk

VárosFa Program - Komárom



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések