FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Charta für Holz 2.0 – a lombos faanyag jobb hasznosításáért

A klímastabil erdők fejlődésével a jövőben a korábbinál jóval több lombosfa (hardwood) lesz elérhető a piacon. A kínálatban bekövetkező változás hatással lesz a fakitermelőkre, -feldolgozókra és -feldolgozókra, valamint a fatermékek fejlesztésével kapcsolatos kutatásra.

A BMEL idei “Charta a fáért 2.0 Párbeszéd” című rendezvénysorozata ezért arra a kérdésre összpontosít, hogy miként lehet jelentősen bővíteni a keményfa anyagában rejlő felhasználási lehetőségeket. A “Természet – fenntarthatóság – dizájn” című eseményt 2022. november 29-én a helyszínen, Berlinben és online közvetítéssel lehet megtekinteni.

A Charta a fáért 2.0 párbeszéd célja: A lombos fafajok faanyaga használatának középpontba állítása.

A klímastabil erdők fejlődésével a jövőben lényegesen több keményfa lesz elérhető a piacon, mint a múltban. A kínálatban bekövetkezett változás hatással van a fakitermelőkre, -feldolgozókra és -felhasználókra, valamint a vonzó és kiváló minőségű fenntartható fatermékek kifejlesztésében részt vevő kutatásokra. A BMEL idei “Charta a fáért 2.0 Párbeszéd” című rendezvénysorozata ezért arra a kérdésre összpontosít, hogy miként lehet jelentősen bővíteni a lombosfa anyagában rejlő felhasználási lehetőségeket. A “Természet – fenntarthatóság – design” című eseményt 2022. november 29-én a helyszínen, Berlinben és online közvetítéssel lehet megtekinteni.

“Értékes keményfáinkat jelenleg még mindig túl gyakran használják fel energetikai célokra, azaz főként elégetik. Pedig a keményfában rengeteg lehetőség rejlik a fenntartható termékek számára, a kiváló minőségű asztaloktól a fenntartható pólókig. Ki kell aknáznunk ezt a potenciált! És ügyeljünk arra, hogy a fa felhasználása összhangban legyen a természetvédelmi és biodiverzitási céljainkkal” – mondta Cem Özdemir, szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter.

Cem Özdemir

A keményfa felhasználását illetően különös figyelmet kell fordítani azokra a területekre, ahol a keményfa eddig nem vagy csak alárendelt szerepet játszott. A Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) ezért meghívja Önt a “Charta a fáért 2.0 Párbeszéd” című rendezvényre, hogy a rendezvény partnereivel, a Német Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és a Német Formatervezési Tanáccsal közösen különböző nézőpontokból vizsgálja meg a keményfa anyaghasználatát, és vitassa meg a jövőbe mutató megoldásokat.

A bevezető előadások kiemelik a “Fenntartható termékek – mint az átalakulás lehetősége” és a “Design tényező a hosszú távú vállalati sikerhez” című témákat. “A lombosfa más” című gyakorlati panelben a keményfával kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkező vállalatok vetnek egy pillantást a kártyáikra. Egy díjnyertes bútorgyártó például a regionális kőrisből készült bútorok fenntartható előállítását mutatja be. Az építőiparban vagy a textilgyártásban használt bükkfa mellett a keményfából történő biokémiai termékek előállítását is kiemelik. A “Lombosfa, mint a jövő nyersanyaga” című panelbeszélgetés megvitatja, hogy lesz-e elegendő keményfa a jövőben, milyen projekteket és termékeket kutatnak jelenleg, és hogyan egyeztethető össze a keményfa iránti növekvő kereslet a keményfa-erdők védelmére és felhasználására vonatkozó igényekkel.

A tudományos, ipari, természetvédelmi és a BMEL képviselőinek részvételével zajló záró panelbeszélgetés az élő és online vendégek véleményét is kikéri.

#HolzKannDas = #FaKépesLehet

A rendezvény programja itt áttekinthető.

A regisztráció itt lehetséges.

Az FNR felel a szervezésért és a hatékony kommunikációs munkáért.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FNR/BMEL

Előző cikk

finePLY - nyír rétegelt lemez helyett

Következő cikk

Román rendelet a tűzifa árplafonról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések