FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az oroszok lemásolták az IKEA-t

Moszkvában Gud Lakk (Good luck = Jó szerencsét) néven új lakberendezési áruház nyílt, amely egyértelműen az ott is óriási sikert elérő IKEA-t utánozza. Olyannyira, hogy svéd nevet választott neki a tulajdonoscsoport: a Lykka till, pontosabban lycka till magyarul jó szerencsét jelent. Úgy tűnik, a vevők ide is áramlanak majd, bár a többség szerint semmiben nem érik utol az eredeti svéd bútoróriást.

Az IKEA tavaly zárta be oroszországi bútorüzleteit az ukrajnai orosz invázió miatt. A cég a gyárait is eladta, és úgy döntött, hogy a raktáron maradt termékeket az interneten értékesíti. A tavalyi csonka évben is 1,5 milliárd dollár értékű forgalmat bonyolítottak le itt, hiszen számos szerződés és más üzleti tevékenység még folyamatban volt. Ezzel a svéd bútoróriás a 19. helyen állt az oroszországi legnagyobb cégek között 2022-ben.

Várható volt, hogy miután az oroszok megkedvelték a svéd lakberendezési áruházat – amely mindig több volt, mint egyszerű áruház –, megpróbálják lemásolni. Meg is nyitották a közelmúltban az IKEA kópiát, amelyben a termékek és a csomagolás is a svéd bútorcsoportra emlékeztet, nem beszélve a névválasztásról, írja a svéd Expressen.

Hiányzik a húsgombóc

De a moszkvaiak nem igazán elégedettek a másolattal. A Moscow Times vásárlói panaszokat idéz, miszerint hiányzik az eredeti áruház változatossága, minősége és persze a nagy kedvenc, a húsgombóc. Ebből is látszik, hogy mennyire bejött annak idején az alapító-tulajdonos, Ingvar Kamprad ötlete, amikor vevőmarasztaló étteremmel-kávézóval bővítette a szolgáltatásokat.

Egy Ikea-áruház Szamarában 2018-ban. Ukrajna megtámadása miatt a svéd áruházlánc bezárta üzleteit Oroszországban. Fotó: Depositphotos
Egy Ikea-áruház Szamarában 2018-ban. Ukrajna megtámadása miatt a svéd áruházlánc bezárta üzleteit Oroszországban. Fotó: Depositphotos

Pedig az áruház szinte pontos mása az eredetinek. A székek, az asztalok és a könyvespolcok szinte ugyanolyanok.

A vevők mégis csalódottak: egyikük szerint a bútorok minősége egyértelműen rosszabb, mint a svéd eredeti. Ráadásul a választék szűkebb. Hiányoznak a kínálatból a konyhai és fürdőszobai kellékek, valamint a konyhai eszközök.

Más a minőség, mások a nevek

Bár a vevők rossz minőségre panaszkodnak, az orosz bútorüzlet állítása szerint ugyanazon szabványoknak felel meg, mint a svéd előd. A cég honlapja állítja, hogy minden olyan, mint az eredetiben:

“Az a tény, hogy az IKEA kivonult, nem ok arra, hogy feladja az Ön által olyannyira szeretett belsőépítészetet. Ugyanazokat a termékeket vásárolhatja meg nálunk, a dizájn, a minőség is ugyanaz, egyszerű a vásárlás és az összeszerelés is. Most a nevek könnyebben kiejthetők és megjegyezhetők”.

Az orosz lakberendezési áruháznak 14 gyártó cége van Oroszországban és Fehéroroszországban, amelyek korábban már szállítottak az IKEA-nak, sőt, sok alkalmazott korábban ott is dolgozott.

A fehéroroszok is beszálltak a másolásba

Áprilisban egy másik IKEA másolat nyílt Moszkvában, a fehérorosz Swed House. Ez a bútorüzlet még mindig a svéd cég eredeti, megmaradt termékeit árulja, amiket ugyanott gyártanak, ahol annak idején a svéd áruház termékei készültek.

A fehérorosz cég azt tervezi, hogy további öt üzletet nyit Moszkvában, majd terjeszkedik Oroszország más régióiban is.

Arról régebben ugyancsak a Moscow Times adott hírt, miszerint az IKEA orosz felvásárlói a börtönök lakóival fogják elkészíttetni a termékeket. Sőt, állítólag az egyik börtön vezetője  garantálta a jó minőséget és a megfizethető árakat. A Kreml azonban határozottan cáfolta, hogy az orosz kormány ezzel a Gulag intézményét szeretné feléleszteni, ahol az IKEA-utód orosz bútorok készülnének.

forrás: privátbankár

Előző cikk

Termőföld ársapka: élt két hónapot

Következő cikk

Pótfelvételi a Soproni Egyetemen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Mesterember leszek – kárpitos

Felvételről megtekinthető Mesterember leszek 2024.04.20-i adása! A kollégáink és tanulónk bemutatja a kárpitos szakmai szépségét, hasznosságát, szerteágazó jelenlétét…