FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ikea és a belorusz beszállítók

Jeoffrey Guillemard / Bloomberg / Getty Images)

Állítólag egyes IKEA bútorokat kényszermunka-körülmények között belorusz büntetőtelepeken foglyokkal gyártattak – derül ki a Disclose francia nonprofit oknyomozóújságíró-hálózat új jelentéséből.

A Disclose azt állítja, hogy az IKEA legalább tíz belorusz alvállalkozója „az elmúlt 10 évben kapcsolatban állt büntetőtelepekkel” a könyvelési feljegyzések és a tanúk szerint. „Ezek különösen brutális kényszermunkatáborok, amelyek arról ismertek, hogy kínzást, valamint az élelem és az egészségügyi ellátás megvonását alkalmazzák, ami pontosan az ellenkezője a svéd cég által hirdetett értékeknek” – áll a jelentésben, amit a CNN szúrt ki.

Reagált az IKEA

A Disclose által azonosított alvállalkozók egyike a Mogotex. Ez a cég állítólag „legalább négy belorusz büntetőtelepen” dolgozott „asztalterítők, függönyök és törölközők” gyártásán a svéd gyártó számára. Az újságíró-hálózat jelentése szerint az IKEA más beszállítói is a belorusz büntetőtelepen és fiatalkorúak börtönében fogvatartottak kényszermunkáját vették igénybe.

Az IKEA komolyan veszi a jelentést, és soha nem fogadja el az emberi jogok megsértését a beszállítói láncában” – közölte a vállalat a CNN-nek küldött e-mailes nyilatkozatában. „Minden piacon, ahol jelen vagyunk, egyértelmű, hogy az emberi jogok megsértésének nincs helye. Már 2021 júniusában úgy döntöttünk, hogy a belorusz emberi jogi kihívások és a kiszámíthatatlan környezet miatt leállítunk minden új üzletfejlesztést” – közölte az IKEA.

Hozzátették, hogy az ukrajnai háború felgyorsította a döntést, miszerint elhagyják Belaruszt, és felmondják az összes ottani beszállítóval kötött szerződést.

Amíg Belaruszban jelen voltunk, rendszeres auditokat végeztünk a beszállítói láncunk feltérképezésével együtt, hogy biztosítsuk a követelményeinknek való megfelelést. Bármikor, amikor szabálytalanságra utaló jeleket kapunk, komolyan vesszük azokat, kivizsgáljuk, és intézkedünk. Mindig arra törekszünk, hogy megfeleljünk az értékeinknek és a beszállítói láncunkban dolgozók elvárásainak

– mondta az IKEA.

Belarusz évente mintegy 83 millió dollár értékű árut gyártott az IKEA számára a „Go Belarus” elnevezésű stratégia keretében, és a belorusz vállalatok által gyártott termékek mennyisége éves szinten 50 százalékkal emelkedett – olvasható a svédországi belorusz nagykövet 2019-es nyilatkozatában. A nagykövet, Dmitrij Mironcsik akkor azt mondta, az IKEA „azt tervezi, hogy 2020-ban megduplázza a Belaruszból származó vásárlások volumenét”.

Az IKEA-t már korábban is megvádolták azzal, hogy az 1970-es és az 1980-as években politikai foglyokat használt az akkori Német Demokratikus Köztársaságban. A svéd vállalat 2012-ben elismerte a tényt, és azt mondta, hogy mélységesen megbánta a történteket.

Az Index kereste a vállalatot, hogy reagáljon a Disclose jelentésére. Megkérdeztük, kerülhettek-e olyan termékek a magyar bútorpiacra, amelyeket belorusz büntetőtelepeken gyártottak. Válaszukat változtatás nélkül közzétesszük:

Az IKEA-nál nagyon komolyan vesszük a Fehéroroszországgal kapcsolatos jelentéseket, és nem fogadjuk el az emberi jogok megsértését az ellátási láncunkban. Minden olyan piacon, ahol jelen vagyunk, egyértelművé tesszük, hogy az emberi jogok megsértésének nincs helye az üzletmenetünkben. Hosszú távú megközelítésünkkel arra törekszünk, hogy mindenhol, ahol jelen vagyunk, jobbat, fenntartható változást teremthessünk. Komolyan vesszük a felelősségünket annak biztosítása érdekében, hogy beágyazott folyamatokkal rendelkezzünk a kockázatok azonosítására és minimalizálására megbízható átvilágítási eljárásokon keresztül, beleértve a külső auditorok általi ellenőrzést is.

2021 júniusában úgy döntöttünk, hogy a fehéroroszországi emberi jogi kihívások és a kiszámíthatatlan környezet miatt minden új üzleti fejlesztést leállítunk. Ezzel egy időben dolgoztunk az ország elhagyására irányuló következő lépések vizsgálatán. Törekedtünk arra, hogy ne kockáztassuk a több ezer közvetlenül vagy közvetve foglalkoztatott ember megélhetését. Az ukrajnai háború és a nemzetközi szankciók felgyorsították ezeket a terveket. 2022 júniusában az IKEA úgy döntött, hogy elhagyja az országot, és megszünteti a beszállítóinkkal kötött szerződéseket.

Fehéroroszországban való tartózkodásunk alatt rendszeres ellenőrzéseket végeztünk, ötvözve ezt az ellátási láncunk feltérképezésével, hogy biztosítsuk a követelményeinknek való megfelelést. Ha kötelességszegésre utaló jeleket kapunk, komolyan vesszük őket, kivizsgáljuk, és cselekszünk. Mindig arra törekszünk, hogy megfeleljünk az értékeinknek és az ellátási láncunkban lévők elvárásainak.

forrás: index 11-19

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fűts okosan - égetési kisokos

Következő cikk

KronoEvent 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések