FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fagazdasági gigacégek sora állt le Oroszországban

A erdő-alapú iparokban tevékenykedő multinacionális óriáscégek, illetve energiaszolgáltatók egyre bővülő köre hivatalosan is szünetelteti az Oroszországgal való üzletkötéseket, és/vagy felfüggeszti az Oroszországban működő üzemeik, egységeik tevékenységét az ukrajnai háborúra válaszul.

Kedden a Stora Enso, amelynek három hullámpapír-csomagoló üzeme és két faipari fűrészüzeme van Oroszországban, bejelentette, hogy leállítja a termelést, valamint az exportot és az importot az országban.

A finn erdészeti óriás, a Metsä Group felfüggesztette oroszországi termelőegységének, a Svir fűrészüzemnek a működését. Az oroszországi faanyagbeszerzést a finn és svédországi fűrészüzemeikbe irányuló importot is leállították – közölte a vállalat.

Az UPM közölte, hogy leállítja az Oroszországba irányuló összes szállítást, ugyanakkor megjegyezte, hogy az oroszországi Csudovo rétegelt lemezgyára a szokásos módon működik tovább.

Az IKEA az ellátási lánc és a kereskedelmi feltételek súlyos zavaraira hivatkozva közölte, hogy vállalatcsoportja ideiglenesen szünetelteti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban.

A dán Ørsted energiaszolgáltató szerdán bejelentette, hogy leállítja a biomassza (dendromassza) oroszországi beszerzését erőművei számára.

A Drax Group brit közműszolgáltató elítélte az ukrajnai orosz inváziót, és bejelentette, hogy a yorkshire-i erőművében felhasznált orosz biomassza “nagyon kis százalékának” szállítását is leállítja. A vállalat közölte, hogy beszállítókkal és ügyfelekkel együttműködve igyekszik azonosítani a további oroszországi kapcsolatokat.

Hírforrások szerint az ukrán kormány kérte az EU-t, hogy tiltsa be az orosz erdészeti termékek behozatalát.

Oroszország 2021-ben 12 milliárd dollár értékben exportált erdészeti termékeket a Wood Resource Quarterly szerint.

A Forestry.com megjegyzi, hogy több nagy erdészeti gépgyártó – köztük a John Deere, a Komatsu, a Ponsse és a Kesla – leállította a gépszállításokat az orosz és fehérorosz piacokra.

szerk: Tóth János, forrás: CFI – Canadian Forest Industries

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fűrészüzem 170 milliárd forintnyi bevétellel

Következő cikk

70. Fenyő Konferencia lesz októberben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések