FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EPR díj számlázása

2023. július 1-től életbe lépett egy új fogalom, a kiterjesztett gyártói felelősségi díj, az EPR díj. Az aktuális jogszabályok alapján EPR díj fizetési kötelezettsége annak keletkezik, aki körforgásos terméket gyárt és értékesít belföldön, saját célra felhasználja azt, illetve külföldi importon keresztül értékesít belföldön, valamint bármilyen terméket becsomagol és belföldre szállít, illetve külföldről importált terméket kicsomagol (kivételt képeznek ez alól bizonyos csomagolások).

A körforgásos termékek jegyzékét a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működését szabályozó kormányrendelet tételesen felsorolja. A teljesség igénye nélkül ezek közé tartoznak a csomagolószerek, egyszer használatos műanyagtermékek, elektromos- és elektronikai berendezések, elemek és akkumulátorok, gépjárművek, gumiabroncsok, reklámhordozó- és irodai papírok, textiltermékek, fából készült bútorok, valamint a sütőolaj és a zsír is.

EPR DÍJ FELTÜNTÉSE A SZÁMLÁN

Az EPR díj feltüntetése a környezetvédelmi termékdíjhoz hasonlóan működik, lényegében ugyanis a környezetvédelmi termékdíjnál korábban ismert HKT (hulladék) kódok megszűnnek és helyébe lép az EPR díjakat azonosító 8 karakter hosszú KF kód:

1. Az EPR díjat és a hozzá tartozó záradékszöveget a számlán tételesen(!) vagy ennek hiányában konkrétan a számla tételeire hivatkozva kell feltüntetni! Nem elfogadható tehát, ha a számlának csak a végén található díj összesítés vagy záradékszöveg feltüntetés, mivel ilyenkor nem valósul meg a számla tételeire történő konkrét hivatkozás!

2. Általános esetben (a kiskereskedelmi értékesítés kivételével) a számlán a kormányrendeletben meghatározott az alábbi fix záradékszöveget kell feltüntetni:
“A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.”

Amennyiben a vevő kéri, úgy ezen felül(!) az alábbi záradékszöveg is szerepeltethető:
“A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetésre került.”

Speciális eseteket érintő záradékszövegek, például:
Nem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetni, ha a fizetésre kötelezett gyártó vevője nyilatkozik arról, hogy a megvásárolt körforgásos termék legalább hatvan százalékát önállóan vagy más termék alkotórészeként, tartozékaként igazoltan külföldre kiszállítja. Ebben az esetben az alábbi záradékszöveget kell a számlán feltüntetni:
“A kiterjesztett gyártói felelősségi díj a vevő nyilatkozata alapján nem került megfizetésre. Nyilatkozat iktatási száma:”

Átvállalás esetén, kizárólag a gépjármű termékáramba tartozó körben alkalmazható záradékszöveg:
“A kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség a vevőt terheli.”

Szükség esetén a záradékszöveget még plusz információkkal (pl. KF kód, díjtétel, súly, EPR díj megfizetését igazoló dokumentumok adatai, stb.) kiegészítheti, de ügyeljen rá, hogy a kötelezően feltüntetendő záradékszöveg az előírt formában kerüljön rá a számlára!

MELYIK SZÁMLÁZÓT HASZNÁLJAM AZ EPR DÍJ FELTÜNTETÉSÉHEZ?

Mivel az EPR egy új dolog (2023. július 1-től került bevezetésre), ezért még az ezt a funkciót kezelő rendszerek száma igen limitált. Elsősorban azok a programok fogják tartalmazni ezt a funkciót, melyek alkalmasak a környezetvédelmi termékdíj kezelésére is.

A számlázó program vásárlása előtt feltétlen próbálja ki annak szabadon letölthető (DEMO) változatát és győződjön meg arról, hogy az EPR díj és az ahhoz kapcsolódó záradékszöveg a számlán megfelelően (tételesen) szerepeljen! Szintén intő jel, ha a számlázó programba épített KT/CSK/KF kód jegyzék nincs aktualizálva vagy a felajánlott záradékszövegek nem a jogszabályban előírt szövegezést tartalmazzák.

forrás: NaturaSoft

Előző cikk

A tűzifa nem építőanyag

Következő cikk

ENSZ erdészeti podcast #2



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések