FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ENSZ erdészeti podcast #2

A világ lemaradásban van a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Csekély esélyünk van arra, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-ra korlátozzuk (Kormányközi Éghajlat-változási Testület hatodik értékelő jelentése), vagy ahogy az ENSZ főtitkára mondja: “világunknak minden fronton – mindent, mindenhol, egyszerre – éghajlati fellépésre van szüksége”.

Ez utóbbi a legjobb bevezetés vadonatúj, második ENSZ Forest Podcast epizódunkhoz és házigazdájához, Michelle Yeoh-hoz, a 2023-as Oscar-díjas színésznőhöz és az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) jószolgálati nagykövetéhez. Almut Arneth professzorral, az IPCC földterületről és éghajlatváltozásról szóló különjelentésének koordináló vezető szerzőjével együtt Yeoh asszony ebben a podcast epizódban az éghajlatváltozás és az erdők közötti egyedülálló kapcsolatot boncolgatja.

Az erdők adnak otthont a szárazföldi biológiai sokféleség 80%-ának, és vízgyűjtőként, élelmiszer- és anyagforrásként, valamint genetikai felfedezésként alapvető ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak. Az erdők egyben a legnagyobb szárazföldi szén-dioxid-nyelőt is jelentik, ezért minden éghajlatvédelmi cselekvési tervnek részét kell képezniük. De mivel a korábbi erdőterületek különböző földhasználatok miatt elvesznek, vagy áldozatul esnek az emelkedő hőmérsékletű eseményeknek, mint például az erdőtüzek, rovarok kitörése vagy aszályok, milyen stratégiákkal lehet szembenézni ezzel az összetett valósággal?

Az erdők szénszivacsként betöltött szerepe jól ismert. A fák elnyelik a szén-dioxidot. Az erdők nélkül a szén nagy része a légkörben maradna, ami tovább fokozná a globális felmelegedést. Yeoh és Arneth asszony azonban az új epizódban közösen vizsgálja a fák és az erdők éghajlatváltozásban betöltött szerepének összetettebb valóságát. Mindketten hangsúlyozzák, hogy az erdők nemcsak megmentői, hanem áldozatai, haszonélvezői és potenciális bűnösök is a változó éghajlatnak. Tehát az erdőterület növelése megvalósítható megoldás a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására? Nem túl gyakoriak-e már most is az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási események és zavarok, amelyek növelik annak kockázatát, hogy az erdők több szenet bocsátanak ki, mint amennyit elnyelnek, és szén-dioxid-nyelőből szénforrássá válnak?

Ezzel az új epizóddal az erdő világába invitáljuk Önöket az éghajlatváltozás idején, amelyet korunk két vezető személyisége közötti inspiráló beszélgetés keretében tár elénk. Bár egyszerre sok mindennek kell megváltoznia minden szinten, minden területen, nem tagadható, hogy az erdők a megoldás kritikus részét képezik. Ha a globális közösségnek sikerül felgyorsítania az éghajlatváltozással kapcsolatos törekvéseink megvalósítását, valamint a természet és a fenntartható fejlődési célok összekapcsolását, akkor sürgősen többet kell fektetnünk az erdőirtás és az erdőpusztulás visszafordításába olyan módon, hogy az az emberek és a bolygó javát szolgálja.

Az “Éghajlatváltozás és erdők Michelle Yeoh vezetésével” című epizódot a Spotify, a SoundCloud, az Apple Podcasts és az Amazon Music oldalakon hallgathatja meg.  

Az UN Forest Podcast az UNECE/FAO közös erdészeti és faipari szekciója által készített sorozat, amely azt hivatott bemutatni, hogy az erdőkben rejlő lehetőségek túlmutatnak a fákon. Minden epizódban különleges vendégek és előadók mutatják be az erdőket, mint legerősebb szövetségeseinket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a fenntartható jövő megteremtésében most és az elkövetkező generációk számára.

szerk/ford: Tóth János, forrás: UNECE

Előző cikk

EPR díj számlázása

Következő cikk

WMF 2023 - Sanghaj



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések