FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Algériában

Legalább 34 ember meghalt és több ezer embert evakuáltak, miután Algériában erdőtüzek törtek ki – közölte az ország belügyminisztériuma. A közlemény szerint 8000 tűzoltó vesz részt az erdőtüzek helyszíni oltásában. Az ország 16 tartományában 97 erdőtüzet regisztráltak.

Az erdőtüzek különböző mezőgazdasági területeket is érintettek.
Huszonhat ember megsérült az incidensek során, miközben 1500 embert evakuáltak otthonából. Az erdőtűz Algéria különböző részein lakóövezetekre is átterjedt.

Észak-Algériában hőhullám tombol, mivel a hőmérséklet 48 Celsius-fokig emelkedett.

Az ENSZ meteorológiai világszervezete arra figyelmeztetett, hogy az európai hőhullám augusztusban is folytatódhat, és hogy a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, amelyek végigsöpörnek a Földön, az éghajlatváltozás által felmelegített világban az új normális állapotot jelentik. Az EU éghajlati és időjárási szolgálata, a Copernicus szerint júliusban volt a valaha mért három legmelegebb nap.

A világ átlaghőmérséklete július 3-án, hétfőn elérte a 16,89 Celsius-fokot, július 4-én pedig először lépte át a 17 Celsius-fokot, a globális átlaghőmérséklet 17,04 Celsius-fok volt. Az előzetes adatok szerint ezt július 5-én meghaladta a hőmérséklet 17,05 C értéke.

A Meteorológiai Világszervezet szerint a szélsőséges időjárási jelenségek rávilágítanak arra, hogy fokozottabb éghajlatvédelmi fellépésre van szükség.

Az éghajlatváltozás növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, amely valószínűleg erdőtüzeket okoz. Az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1C-kal melegedett, és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik meredeken a kibocsátást.

szerk/ford. Tóth János, forrás: BBC News

Előző cikk

Diplomaosztó a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karon

Következő cikk

Erdőtűz - Korfu



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…