FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Súlyos erdőtűz tombol a Kanári-szigeteken

Legalább 2000 embert evakuáltak spanyolországi La Palma szigetén tomboló erdőtűz miatt, miközben Európa súlyos hőhullámmal küzd. A tűz, amely szombaton kora hajnalban kezdődött El Pinar de Puntagorda, a sziget északi részén található erdős területen, már 12 házat pusztított el, és mintegy 4500 hektárnyi területet érintett. Mivel a hőmérséklet a múlt héten 40 Celsius-fok fölé emelkedett, és várhatóan a jövő héten még tovább emelkedik Dél-Európában, a hatóságok attól tartanak, hogy a kitelepítette.

A spanyolországi La Palma szigetén keletkezett erdőtűz miatt legalább kétezer embert evakuáltak, mivel továbbra is ellenőrizhetetlenül tombol. Mindez az Európán végigsöprő hőhullám közepette történt, Dél-Spanyolországban a múlt héten 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletet mértek. A következő héten még magasabb hőmérséklet várható Spanyolországban és Dél-Európa más részein.

A tűz szombaton kora reggel tört ki El Pinar de Puntagorda településen, a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma északi részén található erdős területen. A tűz miatt evakuálni kellett Puntagordát és a szomszédos Tijarafe várost. Marcos Lorenzo, Tijarafe polgármestere megerősítette az evakuálást, de konkrét számokat nem közölt.

A tűz legalább 12 házat pusztított el Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke szerint. Figyelmeztetett továbbá, hogy további evakuálásokra lehet szükség attól függően, hogy sikerül-e kezelni a tüzet tápláló erős szelet. A hatóságok közlése szerint mintegy 4500 hektárnyi területet érintett az erdőtűz.

A katasztrófa leküzdésére a spanyol hadsereg 150 tűzoltóját vezényelték ki, hogy segítsék a helyi csapatokat. A Kanári-szigetek egy másik szigetéről, Teneriféről is érkeznek tűzoltók. Jelenleg négy helikopter és négy földi tűzoltóegység dolgozik a tűz megfékezésén a nyugat-afrikai partoknál fekvő szigeten. Ez az erdőtűz az első természeti csapás La Palma szigetén a 2021 szeptemberében bekövetkezett vulkánkitörés óta, akkor több mint 2000 épület pusztult el.

forrás: portfolio; EuroNews

Előző cikk

Erdőmánia – 3.rész

Következő cikk

Rafinált tűzifa-csalók buktak le



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések