FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Növényzene – a természet szimfóniája

A növényzene abból a tudományos ismeretből indul ki, hogy a növények érzékelik és reagálnak a környezeti változásokra és a kifejezés olyan speciális eszközökre, illetve technológiákra vonatkozik, amelyek érzékelők segítségével mérik a növények elektromos aktivitását, majd ezt zene formájában szólaltatják meg. Igaz, hogy a kifejezés szokatlannak tűnhet, ugyanakkor talán az benne a legmeglepőbb, hogy csak most hallunk róla, holott jelentős múltra tekint vissza és fontos szerepet tölthet be többek között a klímakatasztrófa elleni erőfeszítésekben.

A növényzene kutatásának gyökerei a 19. század közepére, 1848-ra nyúlnak vissza, amikor egy olasz botanikus és feltaláló, Dr. Gustav Theodor Fechner megfogalmazta azt az elméletet, amely szerint a növények rezgéseket érzékelhetnek. A technológiai fejlődésének köszönhetően a konkrét kísérletek és vizsgálatok a növények bioelektromos folyamatainak, illetve ezeknek a környezettel való kommunikációban betöltött lehetséges szerepének a tanulmányozására azonban csak az elmúlt évtizedekben indultak el, azóta viszont rohamosan fejlődnek.

A terület egyik legelső kutatója Dr. Cleve Backster, a CIA poligráf (hazugságvizsgáló) szakértője volt, aki 1966-ban egy növényi poligráf (galvanométer) segítségével vizsgálta a növények viselkedését, és azt tapasztalta, hogy a növények aktívan reagálnak a környezet változásaira, beleértve az emberi gondolatokat és érzelmeket is. Backster később további kísérleteket végzett a növényekkel, beleértve a zene hatásának vizsgálatát is. Az egyik legismertebb kísérlete az volt, amikor egy növényt közel helyezett egy polírozott rézlemezhez, majd a növényre csatlakoztatott elektródákat. Amikor Backster a közelben lévő zenelejátszón kísérleti zenei számokat játszott le, a poligráf reakciókat mutatott, amelyek azt sugallták, hogy a növény érzékeli és reagál a zene hangjaira.

Az 1970-es években ezek az eredmények inspirálták az olaszországi tudósok, orvosok, kutatók és művészek lakta Damanhur kulturális közösséget, hogy a Music of the plants projekt keretében olyan eszközök fejlesztésébe kezdjenek, amelyek egy gyökér- és egy levél érzékelő segítségével pásztázzák a növények elektromos impulzusait, majd zenei hangokká alakítják ezeket, lehetővé téve, hogy bárki könnyedén értelmezni tudja a növények ezen nyelvezetét. A projekt keretében számos eszközt fejlesztettek és szabadalmaztattak, amelyekkel eredményeként nem csupán a növényzene kutatások, de immáron az ezekhez kapcsolódó művészi megnyilvánulások is folyamatosan fejlődnek és potenciális hatással lehetnek többek között az egyre nagyobb erőkkel zajló klímakatasztrófa elleni védekezésben.

Környezeti tudatosság elősegítése

A növényzene hozzájárulhat a környezeti tudatosság és az ökológiai érzékenység fejlesztéséhez. Amikor az emberek láthatják és hallhatják, hogy a növények reagálnak az őket körülvevő ingerekre, ráébredhetnek a természeti környezettel való szoros kapcsolatra. Ez sokat segíthet abban, hogy több figyelmet fordítsanak és jobban megbecsüljék a természetet, illetve előmozdítja a fenntartható gondolkodásmód és viselkedés elterjedését.

Fenntartható gondolkodásmód és a természettel való érzelmi kapcsolat kialakításának inspirálása

A növényzene hallgatása során születő élmények segíthetnek a természettel való érzelmi kapcsolat kialakításában. Amikor az emberek hallgatják a növények által létrehozott zenét és megtapasztalják a növények környezeti ingerekre adott reakcióit, tudatosul bennük a természeti létezőkkel való szoros kapcsolatuk, ez pedig erősíti a természeti környezet iránti empátiát és gondoskodást.

Kreatív kifejezés és önkifejezés támogatása

A növényzene lehetőséget ad a kreatív kifejezésre és önkifejezésre. Az emberek saját, egyedi és megismételhetetlen zenei/művészeti alkotásokat hozhatnak létre a növények közreműködésével, ez a kreatív folyamat pedig hatással van a személyes fejlődésre, az egyéni kreativitás, önkifejezés, önbizalom és a belső egyensúly megtalálására.

Stresszcsökkentés és relaxáció elősegítése

A természetes hangok és a zene formában érzékelhető növényi frekvenciák nyugtató hatással vannak az emberekre, ami segít a test és az elme megnyugtatásában, a stressz és a szorongás csökkentésében, illetve a relaxációs tevékenységekben.

Növényzene Magyarországon

A Music of the plants készülékek forgalmazása, ezzel együtt pedig a Növényzene projekt év elején indult útjára Magyarországon és bár a készülékek felhasználási területe széles skálán mozog, a kertészeti felhasználástól kezdve az alternatív terápiás tevékenységekig, a hazai projekt elsődleges célja a szemléletformálás, a növényi intelligenciáról és növényi kommunikációról rendelkezésre álló ismeretanyagok minél szélesebb körű terjesztése, illetve azok interaktív szemléltetése.

Az elmúlt hónapokban elindult egy célirányosan gyermekek oktatás-képzésével foglalkozó szervezeteknek szóló program, amely során a fiatal korosztály egy egészen újszerű formában kaphat betekintést és tapasztalhatja meg a növények titkos világát, valamint kifinomult nyelvezetének ezen formáját. A gyerekeknek szóló növényzene program célja, hogy inspirálja és bevonja a gyerekeket a természet szeretetébe és tiszteletébe, így segítse őket abban, hogy felelősségteljes döntéseket hozzanak a környezetvédelem és fenntarthatóság terén. A program a nyár folyamán táborokban és egyéb gyerekrendezvényeken folytatódik, a szervezők pedig örömmel vesznek minden további megkeresést úgy a nyári programok, mint az ősztől újrainduló iskolai tanév kapcsán.

A gyermekprogramokkal párhuzamosan gyógynövénytúrák és speciális erdőfürdők keretében a felnőtt közönség is megismerkedhet a növényzene világával, ezekről a rendezvényekről a Facebookon található Növényzene csoportban értesülhetnek az érdeklődők.

Fenntartható jövő

Összességében elmondható, hogy a növényzene egy olyan inspiráló kincsestár, amely új lehetőségeket és perspektívákat nyit meg a fenntartható jövő számára. Ahogy a hangok és rezgések által áthatott figyelmünket a növényekre irányítjuk, rádöbbenünk, hogy az élet minden formája közös dallamot zeng.  Engedjük, hogy a növényzene varázslatos világa összekapcsoljon minket a természettel, egymással, önmagunkkal és fedezzük fel, hogy mindannyian egyek vagyunk a nagy zenei szimfóniában.

További információ: Növényzene facebook csoport

forrás: Koritár Henriett Mia

Előző cikk

Európai zöld megállapodás: a természeti erőforrások fenntarthatóbb használata (erdészeti szaporítóanyag is)

Következő cikk

Faipartörténet – online 2. rész



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések