FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

OLP – organikus lucfenyő por

Jártál már fenyőerdőben és érezted az illatát? Tudtad, hogy a fenyő az ókori görögök számára az örök életet jelképezte? Emlékszel, hogy régebben fenyőerdőkbe telepítették a tüdőkórházakat? A fenyő hajtásokból készült fenyő por ideális hús- és zöldség ételek ízesítéséhez, desszertek és italok, elsősorban krémek, koktélok és az utóbbi időben egyre népszerűbb smoothiek készítéséhez.

A fenyő nem csupán gazdasági szempontból, hanem gyógyászati szempontból is Európa egyik legjelentősebb fa fajtája. A fenyő különböző részei, így a gyanta, a fenyőhajtás és a fenyőmag élettani szempontból különösen értékes tápanyagnak számítanak, ugyanis összetételük nagyon sok, az emberi szervezet számára hasznos vitamint, ásványi anyagot és kémiai vegyületet tartalmaz. A fenyőrügy természetes aszkorbinsav (C-vitamin) tartalma átlagosan hatszor nagyobb, mint a citromé, vagyis vetekszik a csipkebogyóval (1). Ezen felül B2-, K-vitamint, magnéziumot, ásványi anyagokat, gyantát, tanninokat, fitoncidokat, flavonidot, pinitolt, terpéneket, karotinoidokat és cserzőanyagokat tartalmaz. A WHO Covid-19 pandémia kapcsán kiadott Tüske semlegesítési protokollja, amelyet nemzetközi orvosokból és holisztikus gyakorlati szakemberekből álló csoport állított össze, a fenyőt az elsődleges tüskefehérje gátló- és semlegesítő anyagok közé sorolja.

A fenyő jótékony hatásai

A gazdag összetétele miatt a fenyő számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre, ezek közül a legismertebbek:
– támogatja az immunrendszer védekezőképességét, így kiválóan alkalmazható az immunrendszer erősítésére betegségek eseten és megelőző kezelésként.
– a fenyő sok keserű anyagot tartalmaz, melyek fokozzák az étvágyat, támogatják az emésztési folyamatokat, a máj és epe működését, ezért ideális emésztési panaszok és étvágytalanság esetén.
– a fenyőben számos cserzőanyag található, melyek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak, így belsőleg és külsőleg is alkalmazható különféle gyulladásokra. Külsőleg elsősorban zsíros bőr, aknék, pattanások, külső sebek kezelésére, korpás és zsírosodó hajra használható, kollagénképző hatása miatt pedig kozmetikai kezelések során is alkalmazható.
– általánosságban a fenyőfélék leginkább a légzőszervi megbetegedésekre hatnak kedvezően, ezért is szokás a tüdőszanatóriumokat fenyőerdők közelébe telepíteni. A fenyő által termelt és levegőben terjengő fitoncidok frissítik és fertőtlenítik a levegőt, könnyítik a légzést, tisztítják a légutakat, feloldják a nyákot. A fenyő erős gyulladáscsökkentő és erős antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásával gyorsítja a légúti fertőzések gyógyulását. Asztmásoknak különösen ajánlott.
– vérkeringésfokozó és gyulladáscsökkentő hatása miatt erőteljesen támogatja az ízületi és reumatikus panaszok enyhítését.
– a fenyő antibakteriális- és fertőtlenítő tulajdonságait tovább fokozza enyhe vizelethajtó és vértisztító hatása, így méregtelenítő kúrák kiegészítéséhez, köszvény és súlyos reuma, szív- és érpanaszok esetén is hatékonyan felhasználható.

Hogyan alkalmazzuk?

A fenyő íze és aromája jellegzetes, kissé fanyar, ugyanakkor nagyon fenséges. Legnépszerűbb felhasználási módja a belőle készült fenyőtea, szirup és fenyőméz, ugyanakkor az erdélyi- és mediterrán konyha fűszerként is előszeretettel alkalmazza. A fenyő hajtásokból készült fenyő por ideális hús- és zöldség ételek ízesítéséhez, desszertek és italok, elsősorban krémek, koktélok és az utóbbi időben egyre népszerűbb smoothiek készítéséhez.

Picea abies
Organikus Lucfenyő por / Organic Spruce powder

100 % hazai termék
Organikus erdőgazdaságból
Kézzel szedett & finomított
Adalékanyag mentes
Vegán
Gluténmentes
GMO mentes

Összetétel: lucfenyő / spruce

Termelő / Producer: Hegedűs Attila, AA0813978
Forgalmazó / Distributor: Koritár Henriett E.V., 57246851-1-33

(x)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az erdő finom

Következő cikk

Litvánia faipara faexport korlátozást javasol



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések