FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek tombolnak Dél-Európában

Görögországban és a Kanári-szigeteken az Európa-szerte tapasztalható hőhullámok okozta erdőtüzek miatt falvakat kellett kiüríteni, miközben a szakértők további magas hőmérsékletre figyelmeztetnek.

A görögországi hatóságok vasárnap újabb öt falut evakuáltak a Törökországgal közös északkeleti határ közelében, mivel a nyári erdőtüzek, amelyek már több házat elpusztítottak, veszélyesen közeledtek. Az erős szél felkorbácsolta a lángokat, és a polgári védelmi hatóságok hétfőn “rendkívüli” tűzveszélyre figyelmeztettek a főváros, Athén és Dél-Görögország más részei körüli térségben.

Sötét valóság: Északnyugat-Görögországban tűz tombol negyedik napja, már 18 holttestet találtak

Európa nyári tüzei olyan erdős területeket távolítottak el, amelyek évente 2,3 millió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni. Görögország északkeleti részén a hétvégén kitört erdőtűz negyedik napja tombol.

Eközben az Athén melletti tüzek füstbe borították a fővárost, és evakuálási parancsot adtak ki, többek között Ano Liosia északnyugati kerületében. Az ország az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát hívta segítségül a szomszédos országoktól. Az országszerte több tucatnyi tüzet szított az orkánerejű szél és a forró, száraz nyár, amely során a hőmérséklet elérte a 41 Celsius-fokot.

Az Európai Unió tisztviselői az éghajlatváltozást okolták az európai erdőtüzek gyakoriságának és intenzitásának növekedése miatt, megjegyezve, hogy 2017 után 2022 volt a második legrosszabb év az erdőtüzek okozta károk tekintetében.

“Sürgősen hatékony kezdeményezéseket kell tennünk annak érdekében, hogy ez a sivár valóság ne váljon az új normalitássá” – mondta Katerina Sakellaropoulou görög elnök egy nyilatkozatában.
Az európai rekordméretű erdőtűzszezon környezeti hatásai

Az Olasz Környezetgeológiai Társaság (SIGEA) adatai szerint idén nyáron Európában több mint 1100 tűzvész pusztított el 2842 négyzetkilométert, ami jóval meghaladja a 2006 és 2022 között regisztrált évi 724 tűzeset átlagát. A tüzek évente 2,3 millió tonna szén-dioxid elnyelésére alkalmas fás területeket távolítottak el.

“Ha az európai tüzekhez hozzáadjuk a Kanadában, az Egyesült Államokban, Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában keletkezett tüzeket, úgy tűnik, hogy a helyzet évről évre rosszabbodik” – mondta Antonello Fiore, a SIGEA elnöke.

A görögországi tüzek ezen a héten 20 ember halálát okozták, a nyár második nagyobb tűzvészében. A tüzek az élővilágot és az ökoszisztémákat is pusztítják.

“[Az állatok] léte is veszélybe kerül, mivel a fészkek elpusztulnak, és a leégett erdőben szinte lehetetlen élelmet találni” – mondja a Görög Vöröskereszt. A háziállatokra a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy “a házakban hagyják őket, vagy [a tűz által érintett zónákból való kitelepítés során] kikötik a lakosokat” – teszik hozzá.

A szervezet folyamatos járőrözést folytat az elhagyott házakban, és több tucat állatot mentett meg az elővigyázatossági evakuálások során.

Erdőtűz a Kanári-szigeteken is

A tenerifei Orotovában a kedden kitört tüzek utolsó maradványait még mindig küzdötték. A javuló időjárási viszonyok az éjszaka folyamán segítettek a tűzoltóknak abban, hogy az elmúlt öt napban ellenőrzés nélkül tomboló lángok megfékezése érdekében folytatott harcban előrelépést érjenek el.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális elnöke vasárnap azt mondta, hogy a rendőrség megerősítette, hogy a spanyolországi Tenerife turistaszigeten tomboló erdőtüzet szándékosan gyújtották. Clavijo elmondta, hogy a rendőrség három nyomozást indított, de azt nem közölte, hogy történt-e letartóztatás.

A hőhullámok továbbra is sújtják Dél-Európa egyes területeit, köztük Kelet-Franciaországot, és a szakértők szerint a szokatlanul késői magas hőmérsékleti értékek gyakorisága a globális felmelegedésnek tudható be.

Az előrejelzések szerint a magas hőmérséklet egész héten fennmarad.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EuroNews 08-23; 08-20; 08-17;

Előző cikk

Tűzgyújtási tilalom elrendelése

Következő cikk

Erdőtüzek műholdas előrejelzése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések