FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek tombolnak Olaszországban

Erdőtüzek miatt zárták le kedden az olaszországi Palermo repülőterét, miközben a tűzoltók küzdenek a tomboló lángok megfékezéséért.

A szicíliai repülőtér a Twitteren közölte, hogy 09:00 GMT-ig zárva marad, hogy a tűzoltóknak lehetőséget adjanak a helyi közúti és vasúti közlekedést is zavaró tüzek eloltására.

Ez napokkal azután történt, hogy a sziget fő repülőterét, Cataniát, Olaszország ötödik legnagyobb repülőterét is lezárták egy terminálépületben keletkezett tűz miatt. Azóta újra megnyitották, de csak néhány járat számára.

A hír akkor látott napvilágot, amikor a mediterrán országot – Dél-Európa nagy részéhez hasonlóan – a tűzesetek és halálesetek fokozott kockázatával járó perzselő hőmérséklet sújtotta. Tegnap a hőmérséklet Szicília keleti részének egyes részein 47,6 Celsius-fokig emelkedett, ami közel áll a szigeten két évvel ezelőtt mért 48,8 Celsius-fokos európai rekordhoz.

A kormány emiatt 16 olasz városban vörös riasztást rendelt el. Ezek közé tartozott Palermo és Catania, ahol az elmúlt napokban gyakoriak voltak az áram- és vízellátási zavarok, amelyeket a helyi hatóságok részben a hőségre fogtak.

Lángok és füst emelkedik, miközben egy erdőtűz ég a szicíliai Curcuraci falu közelében, Messina közelében, Olaszországban (via REUTERS)

Kedden Olaszország 16 várost helyezett vörös riadóba a magas hőmérséklet miatt. Ezek közé tartozik Palermo és Catania, ahol az elmúlt napokban gyakoriak voltak az áram- és vízellátási zavarok, amelyeket a helyi hatóságok részben a hőségre fogtak. Eközben Milánóban egy éjszakai vihar tetőket tépett le és fákat döntött ki, elzárva az utakat és megzavarva a földfelszíni közlekedést Olaszország pénzügyi fővárosában.

Hétfőn és kedden két nő vesztette életét az északi Monza és Brescia tartományokban, miután kidőlő fák összezúzták őket.

“Életemben 65 nyarat éltem át… és amit most látok, az nem normális, nem tagadhatjuk tovább, az éghajlatváltozás megváltoztatja az életünket” – mondta Giuseppe Sala, Milánó polgármestere a közösségi médiában.

Máshol súlyos viharok sújtották a mediterrán országot. Legalább két halálos áldozatot követeltek az ország északi részén, amikor hétfőn és kedden az északi Monza és Brescia tartományokban külön-külön fák dőltek nőkre. Eközben Milánóban egy éjszakai vihar tetőket tépett le és fákat döntött ki, elzárva az utakat és megzavarva a földfelszíni közlekedést Olaszország pénzügyi fővárosában.

Tegnap a Delta New Yorkba tartó, a milánói Malpensa repülőtérről felszálló járatát jégeső súlyosan megrongálta, és Rómában kényszerült leszállni.

Olaszország az éghajlatváltozás által leginkább sújtott európai országok közé tartozik, és májusban halálos árvizek sújtották.

szerk/ford: Tóth János, forrás: independent.co.uk 07-25

Előző cikk

Erdőtűz - Korfu

Következő cikk

Erdőtüzek kockázata hazánkban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések