FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont

Fotó: Németh Róbert

A magyar kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság, amely az alágakkal együtt a GDP közel 15 százalékát adja – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Szentendrén, ahol átadták az idén 60 éves ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új csarnokát, a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont fejlesztés első épületét pénteken. A tárcavezető kiemelte, hogy az építőipar a kapcsolódó mérnöki, kivitelezési és ingatlanhasznosítási alágakkal együtt közel 400 ezer embert foglalkoztat.

A miniszter megjegyezte, hogy az ágazat nehéz időszakon megy keresztül, az első fél évben 7353 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és hallani olyan számokat, hogy tízezer alatt lesz az újlakás-építés összességében ebben az évben.

A kiadott építési engedélyek száma a lakások esetén közel 11 ezer volt, 40 százalékkal alacsonyabb a 2022-es azonos időszakinál. A Gazdaságfejlesztési Minisztériumnál (GFM) arra számítanak, hogy a pozitív fordulat az idei harmadik negyedévben következik be.

A tárcavezető szerint az év egészében a magyar gazdaságban stagnálás, jövőre viszont erős visszapattanás lehet, 4 százalék körüli növekedéssel. Ennek kulcsa a reálbérek növekedése, ami szeptembertől várható, és nagyjából 2-3 százalékos szinten fenn is marad – figyelembe véve a minimálbér-tárgyalásokat is, ahol 10–15 százalék közötti minimálbér-emelkedés látszik jövő év januártól.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nagy Márton úgy véli, hogy 2024-ben 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos vagy afölötti reálbérnövekedés is lehet. Hozzátette, hogy ez nem csupán a fogyasztást, hanem a lakásépítéseket, a lakásfelújításokat és a használt lakások adásvételét is segíti majd. Emiatt az építőiparban, ha lassan is, elindulhat egy fordulat. Hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a lakásépítések és az állami beruházások továbbra is magyar szakemberekkel történnének, magyar termékek felhasználásával, magyar bankok hitelnyújtásával. Ehhez fontos az építőipari munkaerő megfelelő minősége, képzettsége.

A tárcavezető fontosnak nevezte a zöldátállást az ágazatban, ezen belül a napelemek kérdéskörét. Nagy Márton közölte: új rendszer lesz, amelyben szükséges a lakossági napelemfejlesztések állami támogatása is.

Kiemelte, hogy az otthonfelújítási programban egy célzott részt indítanának, amely a hazai ipart, a hazai beszállítókat hozza helyzetbe.

Nagy Márton elmondta, hogy az ÉMI mintaházparkja kiemelt demonstrációs központ a hamarosan megújuló otthonteremtési és felújítási programban, itt bárki megtekinthet fenntartható, innovatív megoldásokat, amelyek integrálhatók a magyar építőiparban.

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a cégnek az építési minőség ügyét kell szolgálnia, ennek jegyében újították meg az elmúlt években a szolgáltatási portfóliójukat.

Jelenleg 19 kutatás-fejlesztési projektjük fut, és több mint 700 milliárd forint értékben vannak jelen kiemelt állami beruházásoknál az építési minőség őreiként.

Fotó: Németh Róbert

A vezérigazgató kiemelte, hogy az ÉMI ma már nemcsak nonprofit háttérintézmény, hanem eredményes vállalkozás is, amely több száz, köztük külföldi partnerrel működik együtt, de stratégiai együttműködéseket kötött például az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ), a Magyar Mérnöki Kamarával és a Honvédelmi Minisztériummal is.

A szentendrei  mintaházparkot a 2019-es magyarországi Solar Decathlon energiahatékony házépítő verseny pályamunkáira alapozva tervezték meg. Három versenyházat már felújítottak és 12 további házat építenek.

firrás: vg.hu 09-29

Előző cikk

Vadgázolások és kártérítések

Következő cikk

Gyászhír - Czebei Sándor [91]Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések