FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

BDF elítéli a finanszírozási politikát

Németország: A Szövetségi Lakásügyi, Városfejlesztési és Építésügyi Minisztérium döntését követően, miszerint leállítja a “Klímabarát új építés” (KFN) támogatási programot, a Német Készházépítők Szövetsége (BDF) és az Épülettulajdonosok Szövetsége (BSB) is kritikusan reagált.

A BDF így kommentál: “A 2022-es finanszírozási káosz után egyik napról a másikra ismét megváltoztatják a klímabarát lakóépületek finanszírozásának keretfeltételeit, és a támogatási politika abszurditásig fajul.”

Klara Geywitz szövetségi miniszter szerint a KFN finanszírozási programjaira rendelkezésre álló források az idei évre kimerültek. Új támogatási kérelmeket a 2024-es szövetségi költségvetés hatályba lépésétől kezdve lehet benyújtani.

“Sajnos az újraindítás pontos időpontja éppúgy bizonytalan, mint a minisztérium ilyen jellegű bejelentéseinek érvényességi ideje – panaszolja az előregyártott faszerkezetű építmények ágazati szövetsége, és követeli – végre megbízhatóságra van szükségünk a politikusok részéről, hogy az építőipar ne gyengüljön tovább, és az építkezők ne maradjanak hoppon”.

A BSB – Bauherren-Schutzbund e.V. (Épülettulajdonosok Érdekvédelmi Szövetsége) csatlakozott a kritikához: A rövid távú döntés rossz hír azok számára, akik már számoltak a támogatással, nyilatkozták.

“Az a tény, hogy a támogatási program nem folytatódik 2024-ig, az új szövetségi költségvetés életbe lépéséig, azt jelenti, hogy legalább két hónapos finanszírozási hiány keletkezik. Ez idő alatt a jelenlegi ajánlatok lejárhatnak, és az épülettulajdonosok azzal a kihívással szembesülnek, hogy a várt finanszírozás nélkül folytassák a tervezést.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum 12-14

Előző cikk

Negatív CO2-kibocsátást célzók

Következő cikk

Faanyag az Építőiparban Ütemterv



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések