FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Készházgyárban készül már sok-sok családi ház

Németország, Ausztria, Svájc és a leggazdagabb skandináv országokban élők egyre nagyobb részben választják a gyárban készülő készházakat otthonuknak, mert ezzel csökken a kivitelezési idő, akár nulla lehet a rezsiköltség és az épület akár teljesen karbonsemleges lehet, nem beszélve arról, hogy több évtizeden keresztül nagyon alacsony a karbantartási költség.

Németországban és Ausztriában, ha beleszámítjuk a helyszínen szerelt fenntartható faházakat is, akkor minden harmadik családi ház készház. Ez a skandináv országokban úgy néz ki, hogy 10 házból legalább 7 darab fa- vagy acélszerkezetes vázzal és kiváló hőszigeteléssel megvalósult szerelt ház.

A könnyűszerkezetes házépítés kifejezés szinte csak hazánkban terjedt el, hiszen a modern falazóblokkos téglaszerkezetű épületek sok esetben könnyebb a készházaknál, ráadásul nem is az épület saját tömege a meghatározó a hőtárolásnál, tehát az épület tömege alapján nem lehet párhuzamot vonni technológiák között.

Amit hazánkban készháznak, gyorsháznak, szerelt technológiás háznak neveznek, az a német piacon Fertighaus elnevezést kapta, mely a készházra utal.

Az élettartam tekintetében nem érdemes összehasonlítani a technológiákat, mert a 100 – 120 éves tervezett élettartamot bármilyen technológiával el lehet érni, ráadásul ennél hamarabb átépítik a házakat lakásokat az új igényeknek megfelelően. A szárazépítési technológiát nagyon könnyű később átalakítani és az élettartam végén a ház nem okoz környezetszennyezést, mivel a legtöbb alkotóeleme természetes alapanyagból áll.

Az alábbi képet a Baufritz központjában fotóztuk, mely egy luxus családi ház bemutató épület és szabadon látogatható.

Na de nézzük, hogy mennyi “fertighaus” vagyis készházat gyártanak üzemben a német piacon.

Megdöbbentő, hogy 2000-ben, amikor hazánkban 3% alatti volt a készházak aránya, a német piacon már akkor is 13,5% volt a volumen, 2021-ben pedig már átlépte a 23%-os arányt a készházgyárban készülő házak aránya.

Ezzel a legfőbb oka a méretpontosság és a gyorsaság, sőt elmondható, hogy a helyszínen épülő készházak alapanyaga is a legtöbb esetben CNC-s vezérléssel ellátott készház megmunkáló üzemben készültek, ez a helyszíni munkánál is extra gyorsaságot és méretpontosságot jelent.

ÉvÜzemben gyártott készházak aránya az összes házépítésből Németországban
200013,5%
200514,1%
201015,1%
201517,0%
202022,2%
202123,1%

Különösen nagy számban épülnek készházak Baden-Württembergben és Hessen-ben, ahol közel a házak 40%-a így valósul meg, de Bajorországban is nagyon magas a könnyűszerkezetes, üzemben készülő házak aránya.

Igazi érdekesség, hogy főként a leggazdagabb régiókban választják a legtöbb esetben a favázas készházakat. Megdöbbentő, hogy Berlinben is közel 32%-ot képvisel a készházakat választók aránya. Ezekben a térségekben ha kalkuláljuk, hogy a helyszínen is ácsolnak készházakat, akkor minden második-harmadik házat választó család környezettudatos gondolkodású.

Németországban és Ausztriában több tucat készházas vállalkozás működik, melyek nagy része a legújabb CNC vezérelt gépeken készíti házait.

Jellemzően a kisebb vállalkozások évente 30-50 házat kiviteleznek évente, a nagyobb vállalkozások évi 300-1200 lakóegységet adnak át évente.

Németországban a legnagyobb készház csoport a Goldman Sachs jelenleg, mely tulajdonolja a Bien-Zenker és a Hanse Haus vállalkozásokat, mellettük a WolfHaus, a Kampa, a BIO ninősítésű Baufritz és az ELK. Érdekesség: Csak az ELK vállalat egy évben mintegy 1100 családi házat épít Nyugat-Európában.

Ezek a nagyvállalatok a kelet-európai piacot egyelőre még nem látják el házakkal, melynek az oka, hogy a nyugat-európai igényt is nehezen tudják kielégíteni a nagy kereslet miatt. Másik ok, hogy az egy négyzetméterre vetített bekerülési költség az olcsóbb ismert gyártóknál magyar forintban 1 millió forint, így a prémium szegmensben mozgó készházas vállalkozásoknál a közel kettőmillió forintos négyzetméterenkénti bekerülési költség is tapasztalható. Hazánkban a 800 ezer forintos négyzetméterenkénti lélektani határt ismerve egyelőre nem számítunk a nyugati készházgyártók kelet-európai terjeszkedésére.

Németországban jelenleg 50 darab készház bemutatópark létezik, melyekben közel 100 cég jelenik meg. Mindegyikben több tucat készház van élőben = használatra készen bemutatva, bútorozva, kertépítéssel együtt. Musterhaus parkok listáját itt lehet elérni: https://www.musterhaus-online.de

    Magyarországon egy darab készház park felépítése van folyamatban, mely Szentendrén valósulhat meg, melyhez a szükséges pályázatot kiírták, a pályázók a támogatást elnyerték, de a finanszírozás még nem történt meg, így a fizikai kivitelezés sem kezdődött meg.

    A magyarországi egyetlen egy készház bemutatópark neve: Nemzeti mintaházpark, melyről írásokat itt találsz: „Nemzeti mintaházpark” épül Szentendrén

    forrás: kp.hu

    Előző cikk

    Hol fér el 3 milliárd fa?

    Következő cikk

    Fakitermelő munkagép égett ki



    Stihl
    (x) hirdetés
    Kapcsolódó bejegyzések