FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

FAÜNNEP – Túl a százon

Ma Tolnában ültettünk. Három szó, egy mondat. Mögötte mégis egy regény bújik el. Ez a mai ugyanis a 100. ültetés volt egy sorozatban, amit múlt év november 30-án kezdtünk. A két esemény között lezajlott 98 ültetés.

Aki nyomonkövette a 10 millió Fa elmúlt félévének ültetéseit, erről a K&H Bank Hűsítő ligetek programjában lévő 98 (+ két) ültetésről nemigen hallott. Nem beszéltünk róla.

Beszéltünk arról a közel ötvenezer fáról, amit az őszi ültetési szezon kezdete óta a tavaszi szezonzárásig elültettünk. A 10 millió Fa oldalán ezek sűrű sorozata nyomonkövehető.

Erről azonban hallgattunk.

De most, hogy napra pontosan hat hónap alatt végeztünk a feladattal, már szívesen szóbahozzuk.

Közel ötven fafajból 555 koros fát és kétannyi cserjét ültettünk el az ország 19 megyéjének 100 településén. Mindig iskolákban, óvodákban, bölcsikben. Az egész program a K&H Bank anyagi együttműködése révén valósult meg, ugyanakkor szakértelmet, szervezést, tényleges fizikai munkát mi tettünk hozzá a sikerhez. Hatalmas köszönet és hála egyik legelszántabb önkéntesünknek, Kéri Gabriellának, aki emberfeletti odaadó energiát, mérnöki figyelmet, megúszhatatlan kétkezi munkát tett bele. Nélküle a munka végén nemcsak nyugodt és elégedett hátradőlés nincs. De semmi.

És természetesen köszönet mindenkinek, aki részt vett, ültetésenként legkevesebb 20-30 ember, vagyis összesen háromezer fő körül. Talán még annál is több. De a saját tízmilliófás önkénteseink közül is több mint húszan vettek részt a munkákban: Görgei-Reiner Rita, Konorót Kriszta, Bereczk Imola, Hervai Franciska, Nagymihály Dénes, Hervai Lőrinc, Toth-Szabó Balázs és bizonnyal mások is, rendszeres visszatérő szereplői voltak ezeknek az ültetéseknek. Nagy köszönet nekik is!

Ma Tolnában ültettünk, – kezdtem az elején. Közel négy év alatt a sokadik ültetés volt, amelyen ásót vettem kezembe, amelynek a végén úgy köszöntem el örök élőhelyére tett fáinktól, hogy talán soha többé nem találkozunk. A ti életetek innen és mostantól indul, amihez picit hozzájárulhattam. Hozzájárulhattunk, mi, tízmilliófások. Ez a mai ültetés azonban más volt. Egyrészt a 100. egy hosszú sorban, másrészt, mert a tolnai általános iskola kisdiákjainak jelenléte átértelmezte, ha nagy szavakat akarnék használni, metafizikai síkon új értelmet adott az ültetésnek. Kézzelfogható volt ugyanis, hogy ennek a nyolc Szent István hársfának, ami mától az iskolai focipálya szélén törekszik majd minél előbb árnyat adni a pályán futkosóknak, mély közük lett a gyerekekhez, akik, mintha Csontváry Zarándoklás a nagy cédrushoz képének fehérruhás tánckara lettek volna, szeretettel fogadták és körbezsongták az érkező fácskákat.

Az iskola tanárainak is sok köszönhető, hiszen a mait az összes osztály számára projektnappá változtatták: volt, aki verset írt a fához, az ünnepélyre szép fehér blúzokban, ingekben felsorakozott az énekkar, a hátteret gyerekrajzokból összeállított kiállítás tablói alkották. De még a hallgatóság soraiban üldögélő diákok sem voltak passzívak: kérdeztek, dolgoztak, véleményeztek. Minden, mintha békeidőben lennénk, mintha normalitás és rend lenne a világban, mintha a tényleg fontos dolgok, a nyolc érkező új fa iránti figyelem lenne fontos az életben. S mindez nem, hogy művi nem volt, de a legőszintébb, a gyerekek még meg nem zavart természetes létezéséből fakadt. Megünnepelték a fákat.

Szeptember 19-én osztottuk meg a K&H Bank Hűsítő ligetek pályázatának felhívását. 487 intézmény pályázott. November 31-én Budakalászon ültettük el az első fát, és akkori ígéretünknek, vállalásunknak megfelelően, ma az utolsót.

Szeretem az ilyen történeteket. Szeretem cselekvésünk tárgya, a fák szépségét, aktivitásunk pontosságát, az együttműködést nemcsak a a bank és az alapítvány, de száz iskola, óvoda, bölcsőde, gyerekek és szüleik között.

Szeretem, hogy a 10 millió Fa, miután lezárta eddigi legeredményesebb ültetési szezonját, még a belső zsebéből egy ilyen teljesítményt is elő tud rántani.

Büszke vagyok az országos közösségünkre és a munkatársaimra. Ilyenkor, egy ilyen öröm alatt élem át a legmélyebben azt, ami a jelszavunk: Éljen az élet!

forrás: 10 millió Fa

Előző cikk

Kárpátok erdeinek védelme

Következő cikk

Erősödő agrárgazdaság



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések