FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német faüzem erdősítése

Németország, Kempfeld: Az elka-Holzwerke immár negyedik éve lemond a karácsonyi ajándékokról, hogy támogasson egy erdőtelepítési projektet a régióban. A döntést az Idarwaldi erdőrészletben található Kempfeld melletti terület javára hozták meg.

November 21-én Larissa Kuntz, Gerd Michael Lersch, Frank Gemeinhardt és Dagmar Hilden-Kuntz az elka részéről találkozott a kempfeldi küldöttséggel, hogy elültessék az első fákat. Kempfeldből Horst Albohr polgármester, Heidrun Arend és Heiko Kempf volt jelen. Az állami erdészeti hivatal képviseletében Jasper Schneberger erdészeti irodavezető és Marco Faust kerületvezető ismertették az erdő jelen állapotát.

A kempfeldi községi erdő területe alig 77 hektár, amelynek 59%-a lucfenyő. Régebben több volt, de az utóbbi években a lucfenyő a mi térségünkben masszívan szenvedett – magyarázta Schneberger. A klímaváltozás a szárazsággal, a hőséggel és a viharokkal szedi áldozatait, és a szúbogár csak tovább ront a helyzeten. Ennek következtében az elmúlt időszakban mintegy 4 hektárnyi területet kellett rendkívüli módon hasznosítani. A nyílt területeket természetes felújítással és ültetéssel részben újraerdősítették, de egy egyhektáros lejtő még mindig felújítás nélküli, és éppen itt kell az adományozott növényeknek egészséges erdőt alkotniuk.

A Landesforst csapata az erdőtelepítéshez különleges szelekciót végzett. A jegenyefenyő alkotja a fő részét. Ez egy olyan őshonos fafaj, amely kevésbé érzékeny a szúfélékre, kevesebb csapadékkal is jól lrzi magát; mélyen a talajba nyúló csapgyökerével a kövesebb talajokkal is megbirkózik és jobban bírja a lucfenyőnél. A másik fafaj a bükk, amely a Hunsrückben széles körben elterjedt.

A harmadik különlegesség a fajkeverékben a nyírfa. A nyírfacsemeték már nagyobbak, és árnyékolóként szolgálnak a két árnyékoló fafaj, a bükk és az ezüstfenyő számára. A nyírfák úgynevezett dajkaerdőt alkotnak, és kizárólag a fő fafajok védelmére és táplálására szolgálnak.

A faanyag gazdasági termesztése más időbeli dimenziókban történik, mint például a gabonaféléké. A kempfeldi ezüstfenyők körülbelül 60 év múlva lesznek érettek és építőanyagként használhatók. Ez alatt az idő alatt minden egyes fa köbméterenként körülbelül egy tonna CO2-t vesz fel a környezetből, és azt saját magába köti. Ha fából építkezünk, ez a CO2 hosszú távon tárolódik. És ez az, ami a fenntartható erdőgazdálkodás és a faépítés kölcsönhatását is olyan különlegessé teszi – mert az olyan elismert klímakutatók szerint, mint Prof. Dr. Schellnhuber, ebben rejlik a lehetőség az éghajlatváltozás ellensúlyozására.

Ez az egyik oka annak, hogy az elka-Holzwerke évek óta részt vesz erdőtelepítési projektekben, és Morbach 20 km-es körzetében már 14 335 fát ültettek el. Az erdők kiválasztása nem véletlen. Az Elka a régióból származó fát használ – ez CO2-t takarít meg, rövidre szabja az ellátási láncokat, elősegíti a hozzáadott értéket és megőrzi a munkahelyeket.
Az ültetés napja közös ebédszünettel zárult az új kempfeldi közösségi házban.

Az Elka 2665 jegenyefenyővel, 750 bükkkel és 320 nyírrel támogatja a projektet, ezzel jelentősen hozzájárulva a helyi erdők megőrzéséhez és megerősítéséhez, valamint az éghajlat védelméhez.

Az elka-Holzwerke GmbH egy közepes méretű, fafeldolgozó vállalat, amely 116 éves faipari tapasztalattal rendelkezik. A 220 alkalmazottat foglalkoztató családi vállalkozásként négy generáció óta gyártunk faalapú anyagokat és fűrészárut a Hunsrück régióban található Morbachban található integrált telephelyünkön. A felhasznált rönkökből egy egyedülálló és példaértékű kaszkádgyártási folyamat során az építőipar számára hasznos fatermékeket állítanak elő.

A modern gyártási technológia, az összes termékcsaládra kiterjedő minőségirányítás és a magasan képzett munkatársak garantálják az elka termékek magas minőségi színvonalát.

A szakkereskedelemmel és ügyfeleikkel szoros együttműködésben folyamatosan új és további termékfejlesztéseken dolgoznak. Például az esb fresh wood board (elka strong board) kiváló műszaki tulajdonságainak köszönhetően sikeresen bevezetésre került a piacon, akárcsak a könnyű fa alapú anyagok széleskörű programja.

szerk/ford: Tóth János, forrás: elka / lifePR

Előző cikk

Faültetés az óvodában

Következő cikk

Nyílt Nap lesz Szegeden



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések