FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fakeretes szemüvegek Kőszegről

Kuntner István egy asztalosdinasztia legkisebb fia, így nem csoda, hogy már gyerekkorától a fa határozza meg az életét. Sopronban faipari mérnökként végzett, ezt követően, Londonban dolgozott, ahol egykori munkáltatójának volt az ötlete, hogy divatcikkeket is lehetne fából készíteni, s megszületett a fakeretes szemüveg.

„A LEHETETLEN NEM LÉTEZIK!”

Ez a mondat fogad az ajtón lévő krétatáblán Kuntner István kőszegi műhelyébe lépve, de már az első percben világossá válik: A felirat nem csak egy krétafirka. A szakmában mindig a kihívások visznek előre, amiket mindig is szerettem. Ami másnak már maradék, az számomra hatalmas értékkel bír. Az örök kérdésre a válaszom, igen, lehet fából vaskarikát, de én a gondolatot tovább fejlesztve furnérból szemüvegkereteket készítek világszinten, válaszolta Kuntner István a Campbell Marson Hungary tulajdonosa, aki innovatív módon TABU furnérból készít szemüvegkeretet a világnak.

HOGYAN JUTOTTÁL EL AZ ÖTLETIG?

A szombathelyi Hefele Menyhért Faipari technikumban, majd Sopronban faipari Üzemmérnöki karon végeztem, édesapámnak kőszegszerdahelyi asztalosműhelyében már szinte gyerekkorom óta mindig tettem vettem, s az első saját munkámat 14 éves koromban keltettem életre. Az általános iskolai évek végének közeledtével döntöttem el hogy asztalos akarok lenni, és ha újra születnék, akkor is az lennék. A fának a szeretete az életem része, a hozzá való hihetetlen kötődés, ami hozzásegített, hogy most fából készítek szemüvegkereteket.

A szakmában mindig a kihívások visznek előre, amiket mindig is szerettem. Számomra nincs lehetetlen, ha valamit kitalálok azt ki is kell próbálnom. Ha nem is sikerül elsőre vagy másodikra, de a hibákból tanulva mindig fejlődők, majd a végén azt veszem észre, hogy megvalósítottam, amit elképzeltem.

2005-ben végeztem Sopronban, onnan egyből Londonba mentünk feleségemmel, Zsazsával, hogy szerencsét próbáljunk. Persze fiatalon az ember elszánt, azt hiszi, hogy övé a világ, és hogy mindenre képes. Mi is azt hittük, hogy kolbászból van a kerítés odakint, meg hogy 1-2 év és megszedve magunkat hazaköltözünk, de nem így történt. A valóság kemény tanító.

Az első jó pár év nagyon nehéz volt, ugyanakkor itt ismertem meg főnökömet Alan Fox urat, akivel meglepően jól tudtunk együtt gondolkodni. Koszovóban működő vállalkozása volt, ahol egyik este találkozott egy táska designerrel és megkérte, hogy adjon egy-két táskát Rita Orának (mivel Alan Fox jóban van Ritával és szüleivel), mert ezzel majd fel tudja lendíteni az üzletét. Ekkor az az ötlete támadt, hogy bőrből bárki tud táskát csinálni, hát csináljanak inkább fából, de ha fa, akkor már inkább szemüvegkeret legyen, ne táska. Ezek után keresett meg az ötletével és így elkezdtük a szemüvegkeretek gyártását 2015 januárjában. (campbellmarson.com).

A kész szemüvegek lehetnek dioptriásak, de napszemüveg keretek is. Több mint 5 éve gyártjuk és forgalmazzuk az elsődlegesen TABU furnérból készülő szemüvegkereteket. Folyamatosan kapunk visszajelzéseket a szemüvegek viselésével kapcsolatban, illetve a tartósságukról. A vásárlok általánosságban a szemüvegkereteket a könnyedségét és egyediségét emelik ki, majd a több éves használat után a tartósságát dicsérik. Fontos szempont a javíthatóság is, bármilyen sérülést ki tudunk javítani, így nem szükséges a szeretett szemüvegkereteinktől megválni.

MIÉRT ÉPPEN FURNÉRBÓL?

Az nem volt kétség, hogy fából fogjuk megvalósítani a kereteket utána pedig már egyértelmű volt, hogy  furnér a legmegfelelőbb alapanyag erre. A furnérlemezek rétegezésével és a rétegek közötti szálirány elhelyezkedésével tudjuk biztosítani a szemüvegkeretek merevségét és rugalmasságát is egyben. Mivel a furnérokból hihetetlen nagy választék elérhető, ezért teljesen kielégíti azt elvárásainkat.

MENNYIRE IGÉNYEL KÜLÖNLEGES TECHNIKÁT A GYÁRTÁS?

Természetesen ez nem egy megszokott faipari vagy asztalosipari tevékenység, ezért bizonyos technológiai folyamatoknál használt eszközt magamnak kellett kitalálnom, legyártanom. Ki kellett tapasztalni az egyes anyagok, például a ragasztó viselkedését enyvezéskor, a kikeményedés utáni hatásokat a furnérozásra, hogy a felületkezelés mennyire ellenálló a mindennapi viselet során. 3-4 különböző típusú lakk, illetve ragasztó tesztelése szükséges volt ahhoz, hogy eljussak a tökéletes megoldásig, és mivel nagyon parányi alkatrészekről,  termékekről van szó, a gyártás során használt gépek kiválasztásánál ezt figyelembe kellett venni.

MIKOR TALÁLKOZTÁL A JAF HOLZ-CAL ÉS A SZORTIMENTJÉVEL?

Alapvetően Londonból indultunk, ott be is szereztem egy ideig az alapanyagot, azonban ahogy közeledett a Brexit, úgy igyekeztem alternatívát keresni általában kevesebb sikerrel. Miután hazaköltöztettük a gyártást Kőszegre, akkor az Ausztriában dolgozó testvérem hozott nekem egy TABU 555.18 katalógust, majd ezután kerestem meg a JAF Holz magyarországi képviseletét. Más alapanyagok keresésekor szinte mindig a JAF Holz webshopjával találkoztam, így nem volt kérdés számomra az együttműködés.

TÉNYLEG A TABU A LEGJOBB?

Azt mindenki tudja, hogy az olaszok élen járnak a bútorgyártásban. Ebből kifolyólag minden ami a bútorgyártáshoz szükséges, többek között a furnért is, tökélyre fejlesztették, mind a gyártás, mind pedig a színezés terén.

Egyedi gyártásra törekszünk, ezért a furnér kiválasztásánál nem mindegy hogy csak 10-20 vagy 600 fajta furnérból választhat az ügyfelünk, ezen felül pedig színezhetünk különleges módon bármilyen kérés alapján. A vevőink egyedi igényeinek maximális kielégítése a cél, amit minden esetben meg is tudtunk ugrani köszönhetően a TABU és a JAF Holz Ungarn Kft. széles választékának egyebek mellett.

MIÉRT A JAF?

Elsősorban nekik van a legnagyobb furnérpalettájuk az országban, így az alapanyagoktól kezdve mindent egy helyről be tudok szerezni. A szaktudásuk sem utolsó, hiszen amennyire egyedi terméket gyártunk, annyira naprakészek és gördülékenyen működnek együtt bármilyen kérdés, kérés során. Itt szeretném kiemelni Kispál Tamás, zalaegerszegi kollégájuk munkáját és megköszönni temérdek segítségét, valamint szakértelmét.

AZ ELMÚLT ÉVEK PRODUKTUMAI ALAPJÁN MI VOLT A LEGKÜLÖNLEGESEBB?

Mindegyik szemüvegmodellben van valami különleges, de talán két modellt mégis ki tudok emelni közülük, ami kedves projekt volt számomra. Az egyik egy íves sport napszemüveg aminek a külső részén az általunk készített 3D-s kialakítást kapott padouk – mocsári tölgy furnér kombinációjával. A tulajdonos egy angol úr Michael Venom Page, aki egyébként MMA harcos.

A másik számomra kedves projekt, amit a megrendelő elképzelései alapján készítettem el, az egy formabontó kivitel volt. A különlegesség az volt benne, hogy maga a keret frontja 12 mm vastagsággal rendelkezik, mégis a kialakítás és a design végett nem kirívó a vastagság. A szárnak a külső felén extra díszítést kapott. Természetesen ez is a TABU egyik kék furnérjából lett készítve. Több dioptriás szemüvegeknél ez hatalmas előny.

KI VOLT A LEGNAGYOBB VEVŐD?

Minden egyes vevőnek hálás vagyok, aki az általam készített keretet  választotta és viseli, mert tudom, hogy olyat alkottam számukra, ami egyedi. Természetesen van néhány ismertebb vevőnk, de a vásárlók elégedettsége sokkal fontosabb számomra mint a neve, így diszkréten kezelem és nem élek vissza ezekkel. Annyit elmondhatok, hogy több világsztárral és világmárkával dolgoztam és dolgozom együtt ma is.

HOL ÉRHETŐEK EL A SZEMÜVEGEK?

Magyarországon kizárólag a Szemes Optica & Coffee budapesti, győri illetve debreceni üzleteiben, Szlovákiában Somorján az Optika Orosnál, Londonban a Shumti & Co-nál elérhetőek. Mellettük több európai országban, illetve New York-ban a Charlotte Jones Opticians-nál is jelen vagyunk.

A MÁRKA NÉVRŐL – MAGYARORSZÁGI VISZONYLATBAN KEVÉSBÉ ISMERT A NÉV. MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLATOK?

Jövőképünkben kiemelt célunk, hogy ha az emberek a Campbell Marson szemüvegekre gondolnak, akkor egy magával ragadó különleges életérzés jusson eszükbe. Mivel a kereteink nem sorozatgyártásban készülnek, ezért szinte minden egyes darab egyedi, így van olyan modellünk amiből a sorozatot egy darabra limitáltuk. A márka neve a Campbell Marson cégtől ered, melyet Alan megvásárolt. 1924-ben alapították Londonban, kezdetekben parkettázással foglalkozott. Többek között olyan teátrális helyeken fektettek le parkettát, melyeket a mai napig megcsodálhatunk.

forrás: JAF Holz Ungarn Kft.

Előző cikk

Ahol titkos őzek foga rág

Következő cikk

A fák bajnokai - újra kaphatóStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések