FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ENSZ erdészeti podcast #4

Az erdőtüzek minden évben új rekordokat döntenek. A 2023-as erdőtűzszezon az északi féltekén nem is lehetett volna rosszabb. Ezeket a rekordokat senki sem szeretné megdönteni. De miért lesznek az erdőtüzek világszerte nagyobbak, intenzívebbek és hosszabb ideig tartóak, mint valaha? Számíthatunk-e arra, hogy ezek a tendenciák a jövőben is folytatódnak?

Az augusztusban Görögország északkeleti részén pusztító erdőtűz volt a legnagyobb, az Európai Unióban (EU) feljegyzett egyetlen erdőtűz, amely több mint 810 négyzetkilométeren égett le.

Ugyanebben a hónapban az Egyesült Államokban több mint egy évszázada a leghalálosabb erdőtűz pusztított Hawaii szigetén, Mauin. Kanadában pedig, ahol több mint 42 millió hektárnyi terület égett le, rekordot döntött az erdőtüzek szezonja, és megdöntötte az ország rekordját az egy év alatt kibocsátott erdőtűzfüst kibocsátásában. Az így keletkezett, becslések szerint 410 megatonnányi szén-dioxid-kibocsátás narancssárgára színezte New York égboltját, és súlyosan befolyásolta más észak-amerikai városok, például Chicago, Montreal, Toronto és Washington D.C. levegőminőségét.

Ezeket a rekordokat senki sem szeretné megdönteni. De miért lesznek az erdőtüzek világszerte nagyobbak, intenzívebbek és hosszabb ideig tartóak, mint valaha? Számíthatunk-e arra, hogy ezek a tendenciák a jövőben is folytatódnak?

Bár az erdőtüzek nem eleve rosszak, mivel az erdők természetes körforgásának részét képezik, és hozzájárulnak a biológiai sokféleség és a regenerációs ökoszisztémák fenntartásához, a helyzet az utóbbi években kicsúszott a kezünkből. A tüzek veszélyt jelentenek az emberi életekre, ingatlanokra, növény- és állatvilágra. Mi köze van az éghajlatváltozásnak ehhez a “forró” témához? Hogyan kerülhetjük el, hogy egyre nagyobb károkat okozzanak?

A The UN Forest Podcast negyedik epizódja új megvilágításba helyezi ezt a témát. A házigazda Jodi-Ann Jue Xuan Wang, ifjúsági szószóló és a Commonwealth Youth Climate Change Network Pánközösségi koordinátora, valamint vendége Prof. Jesús San-Miguel-Ayanz, az Európai Erdőtűz Információs Rendszer (EFFIS) és a Globális Erdőtűz Információs Rendszer vezetője mélyre merülnek a jelenlegi és jövőbeli erdőtűz trendekben, valamint abban, hogy mindannyiunknak milyen szerepe van a jövő alakításában.

Hallgasd meg a Jodi-Ann Wang által vezetett “Erdőtüzek és erdők” című epizódot a Spotify, a SoundCloud, az Apple Podcasts és az Amazon Music oldalakon hallgathatja meg.  

Az UN Forest Podcast az UNECE/FAO közös erdészeti és faipari szekciója által készített sorozat, amely azt hivatott bemutatni, hogy az erdőkben rejlő lehetőségek túlmutatnak a fákon. Minden epizódban különleges vendégek és előadók mutatják be az erdőket, mint legerősebb szövetségeseinket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a fenntartható jövő megteremtésében most és az elkövetkező generációk számára.

szerk/ford: Tóth János, forrás: UNECE 10-11

Előző cikk

EU-konzultáció – ETS kiosztás

Következő cikk

A svédek legmagasabb fa irodaháza



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések