FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti Klímaalap megszűnik

Dr. Carsten Merforth, az AGR szóvivője © HDH

Németország: A szövetségi költségvetés megszorító intézkedései miatt a klímastabil erdők támogatását jelentős megszorítások érték: a 2024. január 18-i szövetségi költségvetési kiigazító ülés keretében az Erdészeti Klímaalap (WKF) fokozatos megszüntetéséről szóló döntés veszélyezteti a hosszú távú éghajlatvédelmet.

A megszüntetés indoklása a Szövetségi Alkotmánybíróság 2023. novembere 15-i, a 2021. évi második pótköltségvetési törvényről szóló ítéletén alapuló indoklása jogilag talán indokolt, de felveti a kérdést, hogy felismerték-e a szükséges erdőátalakítás és erdőklíma-kutatások sürgősségét.

A WKF lejártával járó korlátozások egyértelmű határokat szabnak a sürgősen szükséges erdőátalakításnak a klímastabil erdőkre való átálláshoz. A számos példa közül az egyik a most lezáruló “FraxForFuture – Együtt a kőrisfák megőrzéséért” elnevezésű kutatási projekt, amely 2020. óta az Erdészeti Klímaalap részeként átfogó adatokat szolgáltatott a kőrispusztulásról. A teljes támogatási volumen 30-60 százalékának elvesztése miatt a már megszerzett ismereteket nem lehet hatékonyan felhasználni. “Az erdők egészsége létfontosságú társadalmunk számára. Elengedhetetlen, hogy alternatív finanszírozást találjunk az éghajlatvédelemmel kapcsolatos erdészeti kutatások számára” – mondta a szakértő. hangsúlyozza Dr. Carsten Merforth, a Nyersfa Munkacsoport (AGR) szóvivője, tekintettel az Erdészeti Klímaalap pótlás nélküli megszüntetésének lehetséges hosszú távú következményeire.

Új projektjavaslatokat már nem lehet benyújtani, és a folyamatban lévő projektek további finanszírozását sem lehet jóváhagyni. “Ez azt a veszélyt rejti magában, hogy az erdőátalakítással kapcsolatos fontos kezdeményezések és intézkedések elmaradnak, a már megvalósult beruházások pedig elértéktelenednek, és ezáltal veszélybe kerül a társadalom fenntartható ellátása az éghajlatbarát építő- és nyersanyaggal, a fával” – figyelmeztet Carsten Merforth.

Az AGR álláspontja szerint a klímaváltozással való megbirkózás szempontjából a megbízható kutatás legalább annyira kulcsfontosságú, mint az aktív erdőátalakítás, ezért elengedhetetlen, hogy a klímavédelem érdekében végzett erdészeti kutatások a jövőben is a BMEL feladata maradjanak.

Háttér: A WKF 2013-as indulása óta mintegy 440 projektet hagytak jóvá, összesen mintegy 157 millió euró támogatási összeggel. A finanszírozás az Energia- és Klímaügyi Különalap része volt, és 2013 óta a Német Szövetségi Parlament (Bundestag) döntése alapján a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) és a Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium (BMUV) közös irányítása alatt működik. Támogatható volt többek között az erdők éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása, az ehhez kapcsolódó kutatás és a fatermékek tárolásának növelése, valamint a CO2-csökkentés és a fatermékekkel való helyettesítés.

forrás: AGRPress

Előző cikk

Zöldítés új szabályai

Következő cikk

Lombosfa Napok 2024



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések