FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenntarthatósági Témahét 2024

A 2024-es Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái  a levegő és élővilága, szabadidő, körkörös gazdálkodás, hulladék és tudatos fogyasztás.

A Fenntarthatósági Témahét évek óta a legelismertebb hazai iskolai fenntarthatósági program, melyben 2023-‎ban 1800 iskola és 420.000 diák vett részt. A program állandó szakmai partnereként lehetőségünk van cégeket ‎javasolni a Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Programjába.‎

Az idei Fenntarthatósági Témahét megszervezésére 2024. április 22. és 26. között kerül sor. A Témahét célja a diákok szemléletformálása, a fenntarthatóság komplexitásának bemutatása egy cselekvő program keretében. A program nem riogat és nem a világvégét jövendöli, hanem bemutatja az egyén szerepét, felelősségét és cselekvési lehetőségeit.
A Témahét fókuszában a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság kérdéseiből a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, illetve a fenntartható fogyasztás-fogyasztóvédelem és a hulladék állnak. A Témahét tananyagai, aktivitásai, versenyei, programjai ezekre a kiemelt témákra fókuszálnak, az ezekkel kapcsolatos ismeretek elmélyítését célozzák.

Amennyiben szívesen mutatnák be a fenntarthatóság mellett elkötelezett szakembereik segítségével ‎fenntarthatósági eredményeiket (1) iskolai tanóra, vagy (2) diákcsoport(ok) számára szervezett ‎céglátogatás keretében, akkor regisztráljanak Fenntarthatósági Témahét honlapján:‎

‎(1)    Önkéntes óralátogatók: Elérhető Önkéntesek – Fenntarthatósági Témahét ‎

‎(2)    Külső látogatási helyszínek: Külső látogatási helyszínek – Fenntarthatósági Témahét

Kérdés esetén kérem, keressék a Témahét szervezőit a fenntarthatosagi@temahet.hu email címen.

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT CÉLJA

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

A kiemelt témák iskolai feldolgozását 3 korosztályra bontott tematikus óratervek és mintaprojektek segítik. A Fenntarthatósági Témahét honlapján az előző évekből is számos óravázlat és mintaprojekt érhető el, ezek korosztályokra és tematikus kulcsszavakra kereshetők. A pedagógusok felkészülését az ország számos hazai és határon túli helyszínén pedagógusképzések is támogatják. Az iskolai tanórákat, projekteket tanórán kívüli események, aktivitások, versenyek színesítik, ahol a diákoknak lehetőségük van értékes díjakért versenyezni.

A FENNTARTHATÓSÁG PEDAGÓGIÁJA

„A fenntarthatóságra való felkészítés egész életen át tartó tanulási és szocializációs folyamat, amely tájékozott és tevékeny állampolgárokat nevel, akik kreatív, problémamegoldó gondolkodásmóddal rendelkeznek, eligazodnak a természet-és környezet, a társadalom, a jog és a gazdaság terén, és etikusan felelős elkötelezettséget vállalnak egyéni vagy közös döntéseikért, tetteikért. Ezek az intézkedések biztosítják az egészséges környezetet és a hatékony gazdaságot a jövő számára.”
Czippán Katalin – Havas Péter – Victor András

A Témahét egyik legdinamikusabban fejlődő programja az Önkéntes Program, amelynek keretében a diákok a valóságban találkozhatnak a fenntarthatóság kérdéseivel. Iskolai programok, tanórák keretében a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) tartanak tanórákat, illetve az iskolai csoportoknak, osztályoknak ismét lehetőségük lesz a szakmai partnerek által felajánlott külső helyszínekre ellátogatni. Az iskolák és az önkéntesek egymásra találását a Témahét szervezői számos online és ügyfélszolgálati eszközzel segítik.

A Fenntarthatósági Témahét egy dinamikus és hatékony kezdeményezés, amely diákokat, tanárokat és szervezeteket is bevon a fenntarthatósági tudatosság és tevékenységek elősegítésében. Szeretettel meghívjuk Önt, hogy vegyen részt ebben a Programban, akár önkéntesként iskolalátogatással és órát tartva, vagy diákcsoport fogadásával külső látogatói helyszíneken.

KIEMELT RENDEZVÉNYEK

Klímavédelmi tanóra: a Fenntarthatósági Témahéten hazai középiskolába szervezett rendhagyó tanóra.

Nyitórendezvény: a Témahét első napjára szervezett rendezvény neves előadókkal, itt történik az idei Zöld Tündér díjak átadása is. Időpont: 2024. április 22.

AlmaZöld konferencia és díjátadó gála: a Témahét lezárásaként a különböző aktivitásokon nyertes diákok és pedagógusok díjazása, élményszerű előadásokkal színesítve. Tervezett időpont: 2024. június 14.

Fenntarthatósági konferencia: a fenntarthatóságban jártas pedagógusoknak meghirdetett szakmai konzultáció. Tervezett időpont: 2024. október

forrás: FenntarthatóságiTémahét

Előző cikk

Faültetéssel a klímaváltozás ellen

Következő cikk

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések