FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Több mint 11 ezer látogató a nyíregyházi erdei iskolában

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet által működtetett Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola 2008 óta kínál alternatív oktatási lehetőséget az erdő iránt érdeklődőknek, Nyíregyházán. 2023-ban komoly mérföldkőhöz ért az intézmény, ugyanis a programok látogatottsága először lépte át a 10 ezer főt, sőt meghaladta a 11 ezret is.

A vendégek összesen 742 erdőpedagógiai órát töltöttek el itt, 2-4 órás tanösvénytúra, oktatótermi foglalkozás vagy egész napos osztálykirándulás keretében. 

Tavaly kegyes volt az időjárás, így a nagy rendezvények sok embert vonzottak. Április végén a Baktai-erdőben, a „Muzsikál az erdő” programjaira gyűltek össze a művészeteket és az erdőt kedvelők. Májusban a Tuzson János Botanikus Kertben megrendezett Madarak és Fák Napján csaknem 500-an, az Erdők Hetén, a NYÍRERDŐ Napon több mint 2000-en, a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” programon pedig csaknem 800-an vettek részt. A Fenntarthatósági Témahéten a Vécsey Károly Tagintézmény összes osztálya ellátogatott a Sóstói-erdőbe egy-egy foglalkozásra, és népszerű volt a másodszor meghirdetett „Szedd magad a Májusfát!”akció is. Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából kiírt „Szil apó álma” pályázatra 41 mese érkezett be, a szavalóversenyen pedig 46 gyermek köszöntötte versével a madarakat, a fákat, a természetet. Ősszel a felső tagozatosoknak kiküldött ”Kiből lesz az erdész?” feladatlapot 10 iskola 21 csapata juttatta el az erdei iskolába, a legjobb 6 csapatot hívták meg az akadályversenyre. A napközis tábor három turnusa teltházzal működött, és a Garbolcon megrendezett Erdész-Vadász táborban is több mint 20 gyermek vett részt. 

„Elmondhatjuk, hogy az évek során Nyíregyháza összes óvodájával és általános iskolájával kapcsolatba kerültünk. Vagy foglalkozásainkra, rendezvényeinkre jöttek el, vagy az „Erdészt – erdőt az iskolába” program keretében mi látogattuk meg őket, esetleg pályázatok, versenyek kapcsán találkoztunk. Pedagógus továbbképzésre is igény volt már néhány alkalommal. Évek óta jó kapcsolatot ápolunk, és rendszeresen több osztályt fogadunk a Szabó Lőrinc Általános Iskolából és a Móra Ferenc Általános Iskolából. A Városmajori Óvodából és a Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézményéből erdei oviba járnak minden évben a nagycsoportosok. 2023-ban együttműködési megállapodást kötöttünk a Jókai Mór Református Általános Iskolával is, melynek minden alsó tagozatos osztálya – s néhány 5.-6. osztály is – tavasszal 3-3 foglalkozásunkon vett részt. Közülük többen ősszel is felkerestek bennünket. Újabb a megállapodásunk a Nyitnikék Óvodával, melyből – közelsége miatt – gyakrabban tudnak átsétálni a gyerekek. Szintén jó a kapcsolat az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Területi szervezetével, csoportjaink ellátogatnak egymáshoz, és a szemléltető anyagokat is egymás rendelkezésére bocsátjuk” – tájékoztatott Petrilláné Bartha Enikő, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője.   

Petrilláné Bartha Enikő kitért arra is, hogy rendszeresen fogadnak a helyi intézményeken kívül távolabbról érkezőket, így 2023-ban Nyírmadáról, Kisvárdáról, Papról, Sárospatakról is jöttek iskolások. Társszervezőként programot adtak a Tiszatáj Közalapítvány „Tavaszlesen” Táborában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszavasvári Helyi Csoportjával együtt őszi madárgyűrűző tábort rendeztek Tiszalökön, négy nap alatt csaknem 600 látogatónak. Az E-misszió Egyesülettel közösen a Szelkó-tavi tábort szerveztek, ide is több mint 150 érdeklődő jött el. Velük tartották decemberben a Madárkarácsonyt is. „2021 őszén alakult Erdőjáró szakkörünk, melyen hetente találkozunk. Rendszeresen 20 fő fölött jöttek el a tagok, erdei túráinkra pedig a család is elkísérhette őket. A továbbtanulás miatt most a nagyobbak elköszöntek tőlünk, így várjuk sorainkba a természetet, ezen belül az erdőt szerető, az erdészek munkája iránt érdeklődő leendő szakkörösöket” – sorolta Petrilláné Bartha Enikő. 

forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

Előző cikk

Mikrotanúsítványok alkalmazása

Következő cikk

Fából épült menedék



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések