FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

11. Lombosfa Konferencia, Sopron

Lombosfa árverésre előkészített tölgyek | Bernd Schwidetzky, LFB

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a világ minden tájáról a szakemberek, hogy részt vegyenek a Soproni Egyetem, a WOOD K Plus ausztriai kutatóintézet, a göttingeni Georg August Egyetem és a Faipari Tudományos Egyesülettel (FATE) által szervezett kétnapos Lombosfa konferencián, ahol nem csak előadásokat hallgathattak meg, hanem tapasztalatokat is cserélhettek a kutatómunkában elért eredményekről.

A szervezők elmondták: A lombosfa ágazat helyzete Európában az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül, köszönhetően a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatoknak és a természetes anyagok iránti növekvő keresletnek. Emellett a lombosfákból készült termékek, mint például a bútorok, padlóburkolatok és építőipari anyagok, egyre népszerűbbek a környezettudatos fogyasztók körében, tovább erősítve az ágazat piaci pozícióját.

A kétévente rendezett tanácskozás a lombos faanyagok kutatásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó szakemberek nemzetközi találkozóhelye. Idén minden várakozást felülmúlt a jelentkezők száma, hiszen 18 európai országból, valamint Ausztráliából és Japánból, több, mint 100 résztvevő jelezte részvételi szándékát a május 30 és 31-e között tartott szakmai napokra.

A konferencia egyik legfontosabb célja, hogy találkozóhelyet biztosítson a lombos faanyagokkal foglalkozó kutatóknak, illetve az ipar világában dolgozóknak, akik első kézből tájékozódhatnak azzal kapcsolatban, hogy a lombos faanyagok terén mik a legújabb kutatási eredmények. Mi kutatók pedig kérdéseket tehetünk fel és meghallgathatjuk az ő elképzeléseiket, fejlesztési terveiket. Ez egy olyan hely, ahol nagyon intenzív és hatékony tudásmegosztás és szakmai összefogás történik – mondta el Prof Dr. Németh Róbert, a Soproni Egyetem tanára, a konferencia főszervezője.

A lombos fa rengeteg kutatnivalót ad, hiszen  a tulajdonságaik rendkívül egyediek. Sűrűsége, szilárdsága, színe, tartóssága, sokkal változatosabbak mint a fenyőké. Miután ebből a faanyag típusból is rengeteg termék készíthető, az eltérő tulajdonságok feltérképezésétől a feldolgozásán át, egészen a terméktervezésig rengeteg speciális feladat van velük – tette hozzá a szakember.

Erdőmérnökként dolgozom, nem a faipari kutatók közé tartozom, viszont a két szektor közötti nagyon szoros kapcsolat miatt fontos, hogy az erdővel, vagy az erdő kutatásával foglalkozó szakemberek is jelen legyenek és végighallgassák azokat az információkat, amelyeket a faipari kutatók bemutatnak ezen a konferencián – osztotta meg lapunkkal dr. Benke Attila, az esemény egyik szekcióelnöke. – Remélhetőleg sikerül kapcsolódási pontot is találni a kutatások, esetleg az együttműködések terén, emiatt fontos számomra a részvétel  – tette hozzá. – A két szektor közötti együttműködés azért fontos, mert azokat az alapanyagokat, amelyekkel a faiparos kollégák majd a gyárakban, műhelyekben dolgoznak, az erdőgazdálkodók termelik meg. Ahhoz pedig, hogy az erdészet megfelelő minőségű faanyagot biztosíthasson, tudnunk kell, hogy pontosan milyen igényeket támasztanak a faanyag iránt.

A rendezvény további fontos célja a szakmai kapcsolatok bővítése, a lombosfákkal kapcsolatos problémák és lehetőségek felvázolása, valamint közös kutatási programok indítása.

forrás: OEE

Előző cikk

Green Deal 2.0 - erősebb fahasználattal

Következő cikk

Erdők klímaadaptációs kutatásainak finanszírozását kérik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések