FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Word on Woods podcast

Az AHEC – Amerikai Lombosfa Exporttanács és a Disegno design folyóirat díjnyertes podcastja már a negyedik évaddal tér vissza, amely a fa és a designipar kapcsolatát vizsgálja.

A Word on Woods podcast “váratlan és időszerű” témákra összpontosít, és minden epizódban interjút készít egy-egy vezető tervezővel, építésszel, gyártóval vagy erdészeti szakértővel.

Anna Maria Øfstedal creating furniture with a chainsaw
Anna Maria Øfstedal láncfűrésszel készít bútorokat. Fotó: Benjamin Lund. Felső kép: Petr Krejčí

A legújabb szezon a furnér felfedezésével indul, amely az Amerikai Lombosfa Exporttanács (AHEC) szerint egy indokolatlanul figyelmen kívül hagyott fatermék.

Az ismertető beszélgetés az anyagban rejlő lehetőségeket vizsgálja, és azt, hogy a kortárs tervezők hogyan használják “kísérleti és játékos irányzatokban”.

Close up image of furniture made from wood
Közeli kép fából készült bútorokról – a podcast “váratlan és időszerű” témákat mutat be. Fotó: Uxío de Vila

A beszélgetésen többek között Jorge Penadés és Rio Kobayashi tervezők, valamint Cathy Lynn Danzer, a Danzer faipari vállalat fenntarthatósági és megfelelőségi tanácsadója is részt vesz.

“Az epizód feltárja ennek a vékonyra szeletelt anyagnak a tervezési lehetőségeit, és azt, hogy a szakemberek új generációja hogyan tereli azt kísérleti és játékos irányokba” – mondta az AHEC.

Jorge Penadés working on Making of Wrap
Jorge Penadés a Making of Wrap elkészítésén dolgozik / Fotó: Uxío de Vila

A második epizód arra összpontosít, hogy az AHEC és a Disegno szerint mi hiányzik az építészeti oktatásból, amikor a fával és a faanyaggal kapcsolatos tananyagról van szó. Az AHEC szerint a különböző fafajok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és az építészeket a képzés során tájékoztatni kell erről.

Az epizód előadói Kenn Busch, Hanif Kara és Izaskun Chinchilla Moreno oktatók.

Green woodland
Zöld erdő – a legújabb évad a furnérral való foglalkozással indul. Fotó: Petr Krejčí

A negyedik évadban a “Making Shorts” című, rövidebb podcast-sorozat is helyet kap, amely a fával való tervezés és építés különböző gyártási technikáit vizsgálja.

“Ezek a falatnyi epizódok a faanyag gyártási technikáiba mélyednek bele, tömör esettanulmányokat nyújtanak a tervezőkkel készített interjúkon keresztül az egyes projektek mögött álló gyártási folyamatokról” – mondta az AHEC.

Designer working with American maple hardwood
Minden epizód egy-egy szakértővel készített interjút tartalmaz.
Kép: Anna Maria Øfstedal amerikai juhar keményfával dolgozik. Fotó hitel: Benjamin Lund

Az első Making Shorts podcast a CNC-faragást vizsgálja, és elmagyarázza annak összefüggéseit a hagyományos kézi faragással. A beszélgetésen többek között Trent Jansen, Tanya Singer és Errol Evans tervezők is részt vesznek, akik elmagyarázzák, hogyan használják a csúcstechnológiás marógépeket egy olyan szobrászati bútorsorozat létrehozásához, amely “az éghajlati válságról mesél”.

A Making Shorts epizódban Anna Maria Øfstedal Eng tervező beszél a láncfűrésszel történő bútorkészítés folyamatáról, Inma Bermudez és Moritz Krefter tervezők pedig a hulladékfával való munkáról.

Wrap by Jorge Penadés
Jorge Penadés csomagolása – a Word on Woods podcast negyedik évadával tér vissza. Fotó: Uxio da Vila

A Word on Woods 2021-ben indult azzal a céllal, hogy előremutató párbeszédet teremtsen az iparágak között, amelyek minden fával kapcsolatos dolgot feltárnak. A podcast 2022-ben elnyerte az Archiboo Awards legjobb podcast díját.

“A podcast a világ erdeibe, a fakitermelés helyszíneire, valamint a design- és építészeti stúdiókba merészkedve azt vizsgálja, hogy ezek az iparágak hogyan keresztezik egymást az anyagon keresztül” – mondta az AHEC.

Wood landscape with a river
Fás táj egy folyóval – a Word on Woods 2021-ben indult

Az AHEC az észak-amerikai lombosfa kereskedelmet támogató összefogás, amely “az amerikai lombos fafajok teljesítményét, fenntarthatóságát és esztétikai potenciálját képviseli világszerte”. Az AHEC több mint 20 kereskedelmi forgalomban kapható lombos fafajt forgalmaz világszerte.

A Word on Wood meghallgatható az Apple podcaston vagy a Spotify-on.

szerk/ford: Tóth János, forrás: dezeen

Előző cikk

Hazánk és a klímavédelmi célok

Következő cikk

75 éves a Holzforschung Austria



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések