FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.

„Hazánk számára stratégiai kérdés, hogy az ország zöldvagyonát fel tudjuk készíteni a klímaváltozásra, hogy továbbra is minden polgár számára biztosíthassa olyan szolgáltatásait, mint a rekreációs lehetőségek, a biodiverzitás növelése vagy éppen a szénmegkötés” – emelte ki az államtitkár. Törökország az elmúlt évtizedben jelentős erdőtelepítési programot hajtott végre olyan termőhelyeken, amelyek a klímaváltozás hatására hazánkban is jellemzőek lesznek. Hozzátette, tudományos és szakmai együttműködést indítottunk nemcsak a kutatóintézetek, hanem az állami erdőket kezelő, gyakorlati erdőgazdálkodást megvalósító szervezetek szintjén is. A legfontosabb együttműködési területnek a szaporítóanyag-felhasználás mutatkozik. Török partnereink segítségével őshonos fafajaink olyan déli származású magjához juthatunk hozzá, amely már alkalmazkodott a szárazabb és melegebb klímához – fejtette ki Zambó Péter.

Fotó: Fekete István

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar állami erdőkezelés ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható modellen alapul, lépést tart és választ kínál az európai zöld elvárások erősödésére. Hazánk jelentős, egy évszázadra visszanyúló tapasztalattal rendelkezik az erdőtelepítések területén, hiszen azóta megdupláztuk az ország erdőterületét. Éppen ezért kiemelt fontosságú az együttműködés a tőlünk földrajzilag déli-dél-keleti irányban található országokkal, hogy a tapasztalatcsere segítségével a változó klimatikus viszonyok között is fenntarthassuk eddigi eredményeinket- tette hozzá Zambó Péter államtitkár.

Fotó: Fekete István

A Török Államerdészet İbrahim Yüzer főigazgató-helyettes által vezetett küldöttségét az Agrárminisztérium, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete és a magyar állami erdészeti társaságok fogadták egy hetes programon. A szaporítóanyag-termelési kutatások mellet a szakmai témák között szerepel többek között az erdők tűz elleni védelmében és az erdőnevelési kérdésekben történő együttműködés. A Mecsekerdő Zrt. által szervezett terepi programrészen mindezen területek tapasztalatait átadják a magyar szakemberek.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Európai öreg erdők megítélése

Következő cikk

MI támogatott fűrészáru osztályozás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version