FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Újszülöttek erdeje – Fenyőfő

Az Országfásítási programban meghirdetett Újszülöttek erdeje programban a négy évvel ezelőtti indulás óta már csaknem 400 hektár erdőt telepítettek országszerte – hangoztatta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön a Győr-Moson-Sopron vármegyei Fenyőfő határában..

Zambó Péter a Bakonyerdő Zrt. által 5,8 hektáron telepített újszülöttek erdeje átadóján elmondta, hogy a kormány fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az erdők szerepére és arra, hogy a 2 millió hektár magyar erdőt óvni kell. Hozzátette: a kormány sokat tesz annak érdekében, hogy 27 százalékra növekedjen az ország fával borított területe. Jelenleg ez 25,4 százalék.

Fotó: Fekete István

Kiemelte, hogy a trianoni békediktátum után az ország erdősültsége 11 százalék volt. Száz év alatt a magyar erdészek egymillió hektár erdőt telepítettek a mai Magyarország területén. A rendszerváltás óta 200 ezer hektár új erdő létesült, 2019 óta pedig 47 300 hektár új erdő telepítésére adtak be pályázatot, amiből 32 ezer hektár új erdő telepítése valósult már meg.

Az államtitkár hangoztatta, hogy az új közös agrárpolitikában újabb összegek állnak rendelkezésre erdőtelepítésre, a pályázatok hamarosan megjelennek. Elmondta, hogy míg előző ciklusban 106 milliárd forint volt erdőtelepítésre, erdőgazdálkodásra fordítható, addig következő időszakban ez az összeg 310 milliárd forintra nő, amelyből közel 170 milliárd forintot tesz ki az erdőtelepítésre fordítható összeg.

Fotó: Fekete István

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy az Újszülöttek erdeje programban az a cél, hogy minden megszületett gyermek után tíz, de legalább összesen egymillió fát ültessenek évente.

A programot az AM támogatja, de a klímapolitikai célok elérése érdekében az EM évente kétmilliárd forinttal támogatja.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a gazdaság úgy tudott növekedni idehaza, hogy közben a károsanyagkibocsátás csökkent. Az 1990-es bázisévhez képest 37 százalékkal csökkent a károsanyagkibocsátást.

Hozzátette: zajlik a Nemzeti klíma és energiaterv felülvizsgálata és annak érdekében, hogy 2050-re a klímasemlegességet elérje Magyarország, a célszámot szeretné a kormány 2030-ig 50 százalékra növelni. Koncz Zsófia kitért arra is, hogy a kormány igyekszik a villamosenergia-termelést folyamatosan növelni, amiben két fő pillérre támaszkodik. Az egyik a napenergia kapacitások növelése, a másik az atomenergia. Részletezte, hogy a napenergia esetében 2030-ig korábban 6000 megawatt kapacitás kiépítését tűzték ki célul. Jelenleg 6100 megawatt kapacitás működik, így a tervek szerint a célt 12 ezer gigawattra szeretnék növelni. Az államtitkár kulcskérdésnek nevezte az energia tárolását is. A kormány 200 milliárd forint keretösszegű pályázattal segíti a cél elérését – mondta. Mindezeken túl Koncz Zsófia az energiahatékonyság szempontjából fontosnak nevezte, hogy a családi házak is korszerűek legyenek, ennek érdekében zajlik az Otthonfelújítási program társadalmi egyeztetése, amit hamarosan meg fognak hirdetni.

Varga László vezérigazgató elmondta, a Bakonyerdő Zrt. a program elindulása óta Veszprém vármegyében minden évben, és most Győr-Moson-Sopron vármegyében is vállalata az újszülöttek erdejének telepítését. A 8 focipályányi területen őshonos fafajokat: szürke nyarat, erdeifenyőt ültettünk, de a változatos erdőkép, az elegyesség és a biológiai diverzitás érdekében egyéb fafajokkal: szillel, vadkörtével, bibircses nyírrel elegyítettük az állományt. Az ökológiai szempontból is fontos erdőszegélyek kialakítása is megtörtént, melyet kökény, fagyal és veresgyűrűs som képez. Kiemelte, hogy Erdőgazdaság az elmúlt 14 évben közel 266 hektárnyi új erdőt kialakítását végezte el, ezzel is mérsékelve a klímaváltozás okozta negatív folyamatokat; egyben hozzájárul azon kitűzött cél eléréséhez, hogy 2030-ra az ország fával borított területe elérje a 27%-ot. Minél több fát ültetünk, és dolgozunk fel, annál több szén-dioxidot kötünk meg, és annál többet teszünk környezetünk megóvásáért.

A május 2-án zajló faültetésen részt vettek a Bakonyszentlászlói Szent László Általános Iskola tanulói is, hiszen ők lesznek azok, akik ezzel az erdővel együtt fognak felnőni, és reményeink szerint figyelemmel kísérik fejlődését, és majdan a sajátjuknak is érzik. A 3. és 4. osztályos kis diákok a vendégekkel közösen több, mint 100 facsemetét ültetett el. A közelgő Madarak és Fák napjához kapcsolódva az erdőtelepítés környezetében az erdész kollégák és a gyerekek 15 madárodút helyeztek el, mely odúk részét képezik annak az 500 odúból álló hálózatnak, amit a Bakonyerdő Zrt. az elkövetkezendő időszakban fog telepíteni park- és kirándulóerdeibe.

A faültetés számos környezeti előnnyel jár, javítja a levegő minőségét, mérsékli a víz és a szél eróziós hatását, megköti a hirtelen lezúduló vizeket, nyáron természetes módon hűti a levegőt, számos állat-, növény- és gombafajnak biztosítanak élőhelyet, és javítják az emberek mentális és fizikai egészségi állapotát.

Aki fát ültet, bízik a jövőben; hiszen a fák évtizedeken át növekednek, és akár több száz évig is élhetnek. Tehát ha egy fát elültetünk, azzal nemcsak a jelenkornak, hanem a jövő generációinak jóllétéért is teszünk.

forrás: Agrárminisztérium / Bakonyerdő Zrt.

Előző cikk

Iskolában az Erdő - Gyulaj Zrt.

Következő cikk

Föld Napja Erdőfürdő Fesztivál volt




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version