FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

FAO Forestry Roadmap 2024-2031

A FAO víziója a jövőről: egy olyan világot remél, amelyben az erdők betöltik létfontosságú szerepüket a hatékony, inkluzív és rugalmas erdei ökoszisztémák biztosításában az agrár-élelmiszeripari rendszerek, a virágzó társadalmak és az egészséges bolygó támogatása érdekében.

Az ütemterv kidolgozása

  1. 2022-ben tartott 26. ülésszakán az Erdészeti Bizottság (COFO) megvitatta a FAO 2022-2031-es stratégiai keretének értelmében a FAO erdészeti munkáját, és arra ösztönözte a FAO-t, hogy „aktualizálja üzleti modelljét, többek között a technikai és operatív munka jobb összekapcsolásával, a partnerségek előmozdításával és a tagok igényeire való reagálás és az országos szintű teljesítés megerősítésével”. A FAO Tanácsa a 2022. évi 171. ülésszakán jóváhagyta a javasolt kiemelt erdészeti munkaterületeket, és üdvözölte, hogy azok szorosan illeszkednek a FAO 2022-2031-es stratégiai keretéhez. Felkérte továbbá, hogy a FAO továbbra is aktívan folytassa a mezőgazdaság és az erdészet közötti fontos és kölcsönösen előnyös kapcsolatok azonosítását.
  2. Válaszul a FAO kidolgozta a FAO Erdészeti Ütemtervét (Forestry Roadmap): A jövőképtől a cselekvésig 2024-2031 (a továbbiakban: az ütemterv) nyílt és átlátható folyamat keretében. Belső konzultációkat tartottak a FAO decentralizált irodáival és a központon belüli egységekkel. A FAO regionális csoportjainak ülésein, mind a hat regionális erdészeti bizottságban és a COFO 27 irányítóbizottsági ülésein tájékoztatást adtak az ütemterv fejlesztési folyamatáról, és kérték a hozzájárulásokat. A FAO programbizottsága 137. ülésszakán üdvözölte az ütemterv kidolgozásáról szóló tájékoztató dokumentumot, megállapította az erdők és az erdészet szerepének fontosságát és jelentőségét az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság hiánya, a szegénység és a biológiai sokféleség csökkenése jelentette kihívások kezelésében, és tudomásul vette az ütemterv kidolgozásának folyamatát. A FAO Tanácsa 174. ülésszakán tudomásul vette a FAO Programbizottságának e témával kapcsolatos megfontolásait. 2024. január 26-án a FAO-tagok iránymutatásának kikérése céljából informális konzultációra került sor hibrid módon, amelyen a tagokat felkérték, hogy írásban tegyék meg észrevételeiket. A FAO konzultált a partnerekkel is, köztük az erdőkkel foglalkozó együttműködési partnerség tagszervezeteivel. Az ütemterv legutóbbi változatába beépítették az észrevételeket.

Az előre vezető út

  1. Az ütemterv célja a FAO újjáélesztett, célnak megfelelő üzleti modelljének gyakorlatba ültetése az erdőgazdálkodásban, hogy egy olyan befogadó és agilis szervezetet biztosítson, amely átlátható, nyitott, innovatív, felelős, hatékony és hatásos – és amely a tagokat a négy legfontosabb cél elérésében szolgálja. A működtetés a középtávú tervek és munkaprogramok, valamint a költségvetés révén a szokásos eljárásokat követi. A FAO hét alapfunkciója fogja irányítani az eredmények eléréséhez szükséges cselekvési eszközöket. A munka a FAO tematikus stratégiáira és kezdeményezéseire is támaszkodik és azokhoz is hozzájárul. Az operatív tervezést és végrehajtást a FAO irányító testületei irányítják, és más érintett ENSZ- és nem ENSZ-szervek támogatják.
  2. Az ütemterv a FAO 2022-2031-es stratégiai keretére alapozva mutatja be a FAO erdészeti jövőképét és tevékenységét.

Erdészet 1. célkitűzés
Az erdei ökoszisztémák megőrzése és helyreállítása a szárazföldi élet biztosítása és az ellenálló agrár-élelmiszeripari rendszerek támogatása érdekében.

INDOKLÁS: Ez a célkitűzés az erdők fenntartására és helyreállítására, valamint minőségük javítására összpontosít, mivel azok a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek, a megélhetés, a biogazdaság és a szárazföldi élet alapvető erőforrásbázisát képezik. A célt az országoknak az erdőirtás és az erdőpusztulás megállítására és visszafordítására irányuló erőfeszítéseik támogatásával, valamint az erdők szerepének növelésével érik el a táj helyreállításában, az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításában, a tiszta és fenntartható vízellátásban, a biológiai sokféleség megőrzésében, az éghajlatváltozás enyhítésében és az ahhoz való alkalmazkodásban, a katasztrófakockázat csökkentésében, valamint az “One Health” megvalósításában.

Erdészet 2. célkitűzés
A fenntartható termelés fokozása, valamint a fenntartható és rugalmas megélhetés, az értékláncok és a biogazdaság kiépítése.

INDOKLÁS: Ez a célkitűzés az erdőkből származó fenntartható agrárélelmiszer-termelés és -ellátás növelésére és diverzifikálására összpontosít, többek között az erdők és fák termelékenységének és telepítésének fokozásával az agrárélelmiszer-rendszerekben. Támogatja az országokat a helyi erőforrásokon alapuló, fenntartható, erdőalapú és mezőgazdasági hozzáadott értéket termelő termelés növelésében, az inkluzív, tisztességes, erdőhöz kapcsolódó zöld munkahelyek és megélhetés megteremtésében, valamint a fenntartható biogazdaság kialakításában, miközben megoldásokat kínál a fosszilis erőforrások helyettesítésére is.

Erdészet 3. célkitűzés
A tudományos és bizonyítékokon alapuló innováció fokozása az erdészeti ágazat globális megoldásokhoz való hozzájárulásának növelése és a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításának felgyorsítása érdekében.

INDOKLÁS: A FAO tudományos és innovációs stratégiájára, valamint az őslakos népek és kistermelők tudományára és tudására támaszkodva ez a horizontális célkitűzés olyan méretezhető technológiai, politikai, intézményi, társadalmi és pénzügyi innovációkat fog előmozdítani, amelyek elősegítik az erdők megőrzését, helyreállítását és fenntartható használatát, és ezáltal hozzájárulnak a megélhetéshez és az élelmezésbiztonsághoz, beleértve a kiszolgáltatott és marginalizált csoportokét is.

Az erdészeti ütemterv végrehajtása

Az ebben az ütemtervben meghatározott három erdészeti célkitűzést a szabványos eljárások, valamint a középtávú tervek és munkaprogramok és a költségvetés révén fogják megvalósítani. A FAO hét alapvető funkciója fogja irányítani az eredmények eléréséhez szükséges cselekvési eszközöket. A munka a következőkre is támaszkodik majd hozzájárul a FAO tematikus stratégiáihoz és kezdeményezéseihez.

Az operatív tervezést és végrehajtást a FAO irányító testületei irányítják, és az UNSPF végrehajtásában részt vevő más ENSZ és nem ENSZ-szervezetek, különösen az erdőkkel foglalkozó együttműködési partnerség és annak tagjai, valamint a FAO-tagok által a riói és egyéb egyezmények végrehajtásáról hozott határozatok támogatják. Az ütemterv végrehajtása figyelembe veszi az országos, regionális és globális szintű megállapodásokat, a FAO irányítási struktúráját követve, valamint a tagok támogatásának szükségességét a riói egyezmények erdővel kapcsolatos céljai közötti szinergiák megvalósításában.

Országos szinten a végrehajtás az erdők és a három erdészeti célkitűzés szisztematikus integrációjának fokozott hangsúlyozásával történik az ENSZ fenntartható fejlődési együttműködési keretébe és a FAO országos programozási keretébe. A regionális szintű végrehajtást továbbra is a regionális erdészeti bizottságok és a regionális konferenciák fogják irányítani, többek között az erdészeti hozzájárulásoknak az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításához való fokozott integrálásával a regionális kezdeményezések keretében.

A globális szintű végrehajtás a FAO szerepére fog összpontosítani a fenntartható fejlődési célok és az UNSPF erdészeti vonatkozásainak támogatásában, valamint a tagok segítésére, többek között a Riói Egyezmény tárgyalásaival és végrehajtásával összefüggésben, valamint más, jelentős erdészeti vonatkozású globális megállapodásokkal összefüggésben. A nemek közötti egyenlőségre különös hangsúlyt fektető, az érdekelt felek részvételén alapuló, kétirányú megközelítést követnek annak biztosítása érdekében, hogy a helyben bevált gyakorlatok a globális erdészeti politikák részévé váljanak, és hogy az ilyen politikákat hatásos, a nemek közötti egyenlőségre reagáló, földi szintű intézkedésekké alakítsák át.

A FAO törekedni fog az erdőkkel kapcsolatos hozzájárulások további integrálására a nyomon követési és jelentéstételi keretekbe, hogy jobban tükrözze az erdők és fák hozzájárulását a fenntartható fejlődési célok és az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításának élelmiszerrel, emberekkel, bolygóval és éghajlattal kapcsolatos aspektusaihoz, és továbbra is rugalmas és alkalmazkodó maradjon az igényekhez. A FAO tervezési ciklusaival összhangban időszakos felülvizsgálatok és kiigazítások várhatóak, hogy az ütemterv végrehajtása során levont tanulságokat beépítsék.

Az ebben az ütemtervben felvázolt kiemelt intézkedések nyomon követése és a jelentéstétel a szokásos vállalati folyamatok és eljárások szerint történik, többek között a félidős értékelés és a program végrehajtási jelentés révén. Munkát kell végezni annak érdekében, hogy az erdészet szorosabban integrálódjon a FAO nyomon követési és jelentéstételi rendszerébe, és hogy az érdekelt felek jobban részt vegyenek az ütemterv nyomon követésében és értékelésében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: COFO27



Előző cikk

FAO Zöld Városok Kezdeményezés

Következő cikk

EUDR halasztását kéri a VHI is




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version