FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

FAO Zöld Városok Kezdeményezés

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az argentin Mendozának és az egyesült királyságbeli Newcastle-nek adta át az első Zöld Városok Kezdeményezés 2024. évi díjait.

Az újonnan létrehozott díjakkal a FAO-val együttműködő városok kiemelkedő erőfeszítéseit ismerik el és ünneplik, amelyek a GCI olyan élénk és befogadó városok jövőképét követik, ahol a városi zöld és termelőterületek katalizálják az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet, a biológiai sokféleséget, a társadalmi kohéziót és a gazdasági jólétet.

A díjakat a FAO római székhelyén adták át a 9. Erdészeti Világhéten, valamint az Erdészeti Bizottság 27. ülésének (COFO 27) utolsó napján, amely kétévente megrendezett eseményen magas rangú képviselők, az erdészeti szolgálatok vezetői, kormányzati tisztviselők és partnerszervezetek találkoznak, hogy azonosítsák a kialakulóban lévő szakpolitikákat és trendeket, megvitassák a megoldásokat és a technikai útmutatást, valamint tanácsot adjanak a jövőbeli stratégiával és fellépéssel kapcsolatban.

A kiválasztott kategóriák nyertesei a következők:

Zöld Városok Kezdeményezés Ifjúsági Elkötelezettség Díj: Newcastle városa, Egyesült Királyság

A zsűri Newcastle-t ismerte el a zöld városok érdekében a fiatalok bevonására irányuló legátfogóbb javaslatként.

Newcastle évente megrendezi az ifjúsági klímacsúcsot, amelynek középpontjában a természet és a biogazdaság áll. Az esemény célja, hogy a város fiataljait a város környezetbarátabbá tételét célzó tevékenységekbe való bevonásukkal erősítse. A résztvevők gyakran innovatív projektekkel állnak elő, és az önkormányzat támogatást nyújt ezekhez a kezdeményezésekhez.

Az ifjúság bevonásával kapcsolatos tevékenységek, beleértve egy ifjúsági tanács létrehozását is, központi szerepet játszanak a város éghajlatvédelmi stratégiájában. Ezek az erőfeszítések közvetlenül hozzájárulnak Newcastle elképzeléseihez és intézkedéseihez, hogy zöldebb várossá váljon.

Zöld Városok Kezdeményezés Innovációs Díj: Mendoza városa, Argentína

Mendoza innovatív nagyvárosi kormányzást hozott létre az UNICIPIO, a Mendoza nagyvárosi területének közpolitikai koordinációs tanácsának létrehozásával. Ez a tanács foglalkozik a nagyvárosi szintű környezeti és társadalmi kihívásokkal. Ennek eredményeként Mendoza képes volt olyan városi erdőgazdálkodási projekteket, politikákat és gazdálkodási stratégiákat kidolgozni, amelyek ezen a szinten működnek. Ezek a kezdeményezések digitális platformot is tartalmaznak, és aktívan bevonják a polgárokat és a diákokat a tevékenységek végrehajtásába.

Zöld városok a fenntartható jövőért

A Zöld Városok Kezdeményezés (Green Cities Initiative, GCI) az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének 75. ülésszakán, 2020. szeptemberében indult útjára, hogy segítsen városainkat zöldebb, egészségesebb és ellenállóbb városi környezetté alakítani.

A GCI a városok fejlődését a városi és városkörnyéki erdőgazdálkodás, mezőgazdaság és biogazdaság által biztosított áruk és szolgáltatások elérhetőségén és hozzáférhetőségén keresztül támogatja.

„A kezdetektől fogva a kezdeményezés egy erős partnerségen keresztül a világ minden tájáról együttműködik az élénk és befogadó városokkal a fenntartható gyakorlatok átvételében, a megoldások és sikertörténetek megosztásában” – mondta QU Dongyu, a FAO közvetlen főigazgatója a GCI különleges eseményén mondott beszédében.

A mai különleges eseményen elindították a FAO Zöld Városok Kezdeményezésének hálózatát is, amely a fenntarthatóság iránt elkötelezett városok összekapcsolásának innovatív megközelítése.

A hálózathoz való csatlakozással a városok hozzáférhetnek a tudás, az erőforrások és a támogatás gazdag tárházához, hogy hatékony zöld kezdeményezéseket és szakpolitikákat hajthassanak végre.

„A fenntarthatóság iránt elkötelezett városok hálózatának létrehozásával egy olyan globális mozgalmat támogatunk, amely a zöld infrastruktúra kiépítésének, az élelmezésbiztonság javításának, a helyi gazdaság fellendítésének és a városi lakosok életminőségének javításának szenteli magát” – mondta Qu.

A COFO 27 ülésszakon bemutatták a FAO Avilág erdeinek állapota 2024: Azerdészeti ágazat innovációi egy fenntarthatóbb jövő felé” című kiadványt.

További információk a témához kapcsolódóan

Zöld Városok Kezdeményezés (GCI)

GCI különleges esemény

AzErdészeti Bizottság 27. ülése (COFO 27)

A világ erdeinek helyzete 2024-ben

9. Erdészeti VilágHét

forrás: FAO COFO27

Előző cikk

Fapiac Romániában

Következő cikk

FAO Forestry Roadmap 2024-2031




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version