FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Tesla Giga Berlin – idén egymillió fát ültet

A Tesla Manufacturing X fiókja nemrég megosztotta, hogy a vállalat csak 2024-ben 1 millió fát fog ültetni. A bejelentésre akkor került sor, amikor aktivisták tiltakoznak a Tesla Giga Berlin bővítése ellen, amely a gyár közelében lévő fák kivágásával jár.

A Tesla Manufacturing a bejelentéssel együtt egy videót is közzétett, amelyből kiderül, hogy a vállalat mennyit gondolkodott a faültetésen.

A Tesla megbízta Björn-t (a közeli erdész szakembert), hogy biztosítsa, hogy a faültetési projektje megfelelően, előrelátóan és a környezetre való tekintettel valósuljon meg. Björn elárulta, hogy a Tesla faültetési projektje figyelembe veszi a növények jövőjét. Hozzátette, hogy a Tesla projektje közel 450 focipályát „erdősített be”.

(A német környezetvédelmi törvények szerint a Teslának minden kivágott fa után egy új fát kell ültetnie. A kivágott terület 294 hektárnak felel meg, amelynek 62%-át már újraültették, a fennmaradó 38%-ot pedig idén ültetik el.)

“És ha aztán az összes hektárt összevesszük, csak ebben az évben több mint 1 millió fát ültettünk itt, és ez természetesen egy elképesztő projekt. Egy speciális gépet fejlesztettek ki, hogy ezt az óriási mennyiségű fát el tudjuk ültetni. Az ültetőgépre ráül a gépre, és egyszerűen a földbe szúrja a növényeket” – osztotta meg Björn a videóban.

Amikor a Tesla elkezdte a Giga Berlin építését, a vállalat bejelentette, hogy minden egyes fát, amit kivágnak a gyárhoz, háromszorosan pótolnak majd. A Tesla azt is közölte, hogy a Naturraum für Generationen (NfG) nevű szervezettel fog együttműködni a projektben. A páros 2020-ban kezdte el ültetni az első adag facsemetét.

A Tesla faültetési projektjével talán a helyi lakosokat próbálta megnyugtatni, akik tiltakoztak a fák kivágása ellen, hogy helyet csináljanak a Giga Berlin számára. Évekkel később a Tesla Giga Berlin ismét tiltakozókkal néz szembe.

A Teslának újabb fákat kell kivágnia a gyár bővítéséhez. A Giga Berlin bővítésének megakadályozására a tiltakozók faházakat építettek a közeli erdőben.

A Tesla előzetes engedélyt kapott a Giga Berlin bővítési terveinek kezdeti építési munkálataira. A bővítés teljes engedélyezése előtt azonban még számos akadály áll.

szerk/ford: Tóth János, forrás: TeslaRati

Előző cikk

Angol tölgy, bükk és magyal - bajban lévő fafajok

Következő cikk

Soproni Egyetem: növekedés és bizalom




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version