FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Török szakmai delegáció a Mecsekerdőnél

A Mecsekerdő Zrt. május végén török szakmai delegációt fogadott. A látogatás célja a tapasztalatcsere és a nemzetközi kapcsolatok erősítése volt, de az egyik legfontosabb gyakorlati téma a természetes erdőfelújítás klímaváltozás miatt tapasztalt nehézségei, valamint a Törökországból származó szaporítóanyagok alkalmazásának lehetőségei voltak.

A magyar erdészek nemzetközi ismertsége és elismertsége számos európai és tengeren túli szakmai együttműködés alapja. Törökország hatalmas erdővagyonnal rendelkezik, s azt központi szakmai irányítással, felelősen kezeli. E mellett nyitottan az olyan nagy múlttal és szakmai presztízzsel rendelkező országok erdővagyon-kezelési tudásának megismerésére, mint Magyarország.

Gyakorlati tudás és tapasztalatok megosztása

A török delegáció számára a Mecsekerdő a program első napján Dr. Molnár Dénes erdőgondnok vezetésével, a Pécsváradi Erdészet területén terepi szakmai napot szervezett. A török delegáció megismerkedett a helyi erdőgazdálkodási gyakorlatokkal, valamint a nagy kiterjedésű, egykorú, bükk főfajú erdőtömbök problémáival. A bükk ugyanis sajnos a klímaváltozásra legérzékenyebben reagáló fafajok közé tartozik, így ezeket a bükkösöket kocsánytalan tölgy és csertölgy fajok mesterséges betelepítésével alakítják át és újítják fel. A török szakemberek számára az egyik legérdekesebb téma a Pécsváradi Erdészet területén kocsánytalan tölgyesben folytatott, értékfákra koncentráló örökerdő-gazdálkodás gyakorlatának bemutatása volt.

A program első napjának délutánján a magyar Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács elnöke, Kárpáti Béla bemutatta a hazai szaporítóanyag előállítás és felhasználás főbb paramétereit, valamint az ágazat szaporítóanyagokkal kapcsolatos nehézségeit és fejlesztési irányait.

Konferencia

A második napon a vendégek egy konferencián vettek részt, amelyet Dr. Borovics Attila, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója moderált. A török delegáció előadása a török erdőgazdálkodás általános ismertetésére és szervezeti felépítésére fókuszált. Ezt követően Dr. Borovics Attila ismertette a magyarországi helyzetet, különös tekintettel a klímaváltozás hatásaira és a Törökországból származó szaporítóanyag behozatalának lehetőségeire. Molnár György, a NÉBIH Erdészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály vezetője az EU-n kívüli szaporítóanyag behozatalának adminisztratív feladatait mutatta be.

A nemzetközi kapcsolatok erősítése kiemelt fontosságú az erdőgazdálkodás területén, hiszen a globális kihívások közös megoldása és a tapasztalatcsere elősegíti a hatékony erdővagyonkezelést.

A Mecsekerdő büszke arra, hogy Magyarország 2,1 millió hektáros zöldvagyonából 55 ezer hektár erdő kezelőjeként ilyen rangos nemzetközi szakmai delegációt fogadhatott.

forrás: Mecsekerdő Zrt.

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 236., 2024/26.

Következő cikk

Elindult az Év Fája szavazás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version