FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pellet termelés/felhasználás

Az ázsiai és dél-amerikai kereslet 1,4 millió tonnás növekedése nem volt elegendő az európai és észak-amerikai kereslet gyengülésének ellensúlyozására * grafika: Timber-Online.net

Az ipari hasznosítású fapellet iránti ázsiai kereslet 2023-ban tovább nőtt, míg az európai kereslet jelentősen csökkent. Európa adta a főként hőtermelésre szánt pellet globális termelési teljesítményének felét. Tavaly összesen 48,8 millió tonnát állítottak elő világszerte. Így a termelés 4,4 millió tonnával, azaz 10%-kal haladta meg a keresletet.

Európában a kereslet gyorsabban csökken, mint a termelés

Európában a villamosenergia-termelésre szánt pellet iránti kereslet 2023-ban is egyértelműen csökkenő tendenciát mutatott. Úgy tűnik, hogy az új pelletkazánok értékesítése nagymértékben függ az egyes országok támogatási politikájától. Az export részben hozzájárul az európai termelési teljesítmény magas szinten tartásához.

Annak ellenére, hogy a pellettermelés Európában csökkenő tendenciát mutatott, a Top 5 ország 2023-ban növelte a termelését.
Források: EPC felmérés 2024; Bioenergy International

forrás: Timber-online.net

Előző cikk

Erdészeti bemutató üzemi programok - díjmentesen

Következő cikk

Jelöld kedvenc kilátódat, turistaházadat!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Fuják József [100]

Fájdalommal tudatjuk, hogy Fuják József gránitdiplomás erdőmérnök, ny. bankigazgató 2024. július 17-én, életének 100. évében elhunyt. Temetése, kérésének…