FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A legmagasabb lengyel bükkfa

Lengyelország legmagasabb bükkje / Fotó: Łukasz Wilk

Csaknem 49 méter magas az jelenlegi legmagasabb lombhullató fa, amely Lengyelországban nő. A rekordot tartó bükk a Rożnowskie-fennsíkon fekvő Dąbrówka Szczepanowska falu közelében lévő erdőkben nő.

Mit csinálnak a botanikusok munkaidő után?

Łukasz Wilk, a Lengyel Tudományos Akadémia krakkói W. Szafer Botanikai Intézetének munkatársa szabadidejének nagy részét azzal tölti, hogy erdei óriások – rekordméretű vagy érdekes élőhelyű fák – nyomába ered. Az ilyen nyomkövetés szerelmeseit általában “favadászoknak” nevezik, és a világ számos pontján, így Lengyelországban is megtalálhatóak.

A favadászok a világ különböző szegleteit bejárva követik nyomon “vadállataikat”, az őserdőtől kezdve a vidéki vadonokon át a városi területekig. Vagy véletlenszerűen dolgoznak, saját ösztöneikre hagyatkozva, vagy tervszerűbben, a rendelkezésre álló információforrásokat felhasználva, beleértve az adatbázisokat, különösen a Forest Data Bank portálon elérhető állománytérképeket, vagy a nemrégiben létrehozott Tree Map™ szolgáltatást, amely a LIDAR légi lézerszkenneléssel készített lombkorona domborzati képeket tartalmazza.

Ezzel a tudással “felfegyverkezve” a favadász kimegy a terepre, és mérőszalag és lézeres távolságmérő segítségével megkeresi a magasság és törzskerület szempontjából potenciális rekordokat. Az ilyen expedíciókra gyakran a vegetációs időszakon kívül kerül sor, amikor a lombtalan fák jobb feltételeket biztosítanak a feltáráshoz és a méréshez. A terepen gyűjtött adatokat ellenőrzik és beviszik a kifejezetten erre a célra létrehozott nemzetközi (pl. Monumentális fák) és nemzeti (pl. Lengyel Monumentális fák nyilvántartása) online nyilvántartásokba.

2022. utolsó napján Łukasz Wilk és testvére, ., akivel közös a szenvedélye, egy igazi erdei óriásra “vadásztak”. A Rożnowskie Foothills erdőszurdokain áthatolva Dąbrówka Szczepanowska (Tarnów közelében) közelébe érkeztek, ahol egy hatalmas bükkre bukkantak (a példány a Gromniki Erdőfelügyelőség Pleśna erdészeténél nő). A felerősödő szélben és a gyorsan leszálló téli szürkületben sikerült elvégezniük az első méréseket. Óvatos becslések szerint a bükk 48 méteres volt.

Két héttel később a felfedezők egy másik favadász, az RPDP fent említett lengyelországi bázisának kezdeményezője, Piotr Gach társaságában visszatértek az erdőbe, és kedvezőbb fényviszonyok és nyugodtabb időjárás mellett megismételték a törzskerület és a magasság mérését – ez utóbbit végül 48,6 m-ben állapították meg. Ez azt jelenti, hogy a Dąbrówka Szczepanowskából származó Fagus silvatica a legmagasabb ismert lombhullató fának bizonyult Lengyelországban, magasságban csak három, a világon mért példányt előz meg!

Lengyelország legmagasabb fája a Douglas-fenyő (Pseudotsuga menziesii), amely 59,40 méter magas. A mintegy 120 éves fa mellmagassági kerülete 349 cm, és a Bardzkie-hegységben (Szudéták) nő.

szerk/ford: Tóth János, forrás: drewno.pl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Algoritmikus menedzsmentről zajlik egy felmérés

Következő cikk

Gondban a lengyel bútoripar



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések