FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia legszebb fái

A különleges fák, famatuzsálemek védelmének első lépése, hogy összeírjuk, hol is találhatóak meg Románia területén. Ezért e honlap célja egy nyílt, bárki számára elérhető térképes adatbázis működtetése. Jelenleg 5405 fa szerepel az adatbázisban.

Így mutatja be magát a Románia legszebb fáit gyűjtő weboldal:
Honlapunkat a szép és öreg fák védelmének szenteljük. Ilyen öreg, vagy ősfákkal szinte bárhol találkozhatunk: településeken, legelőkön vagy zárt erdőkben.

Ezen különleges fák védelmének első lépése, hogy összeírjuk, hol is találhatóak meg Románia területén. Ezért e honlap célja egy nyílt, bárki számára elérhető térképes adatbázis működtetése. Az oldalt indító és támogató project már rég befejeződött, de a rendszer működik: az utolsó feltöltött fa 2022. május 7-én került a weboldalra.

Lucfenyő – 385 cm körmérettel, feltöltve: 2022. május 7.

Kedves Látogatónk, bármerre jársz az országban, ha valahol egy különleges öreg fával találkozol (élő vagy akár kiszáradt állapotában), jusson eszedbe ez a közösségi oldal. Kérünk, fényképezd le és töltsd fel a képet az adatbázisba! Add meg a földrajzi koordinátáit és minél több információt, amit sikerül kiderítened róla (korát, méreteit, egészségi állapotát, stb.). Örömmel vesszük, ha az alapadatok mellett a személyes vagy kulturális jelentőségéről is írsz: miért tartod különlegesnek a fát, ismersz-e történeteket róla, tudsz-e valamit az ott élő emberek életében betöltött szerepéről, esetleg használati módjáról.

Az adatgyűjtés pár évvel ezelőtti állapotában lehetőség volt egy-egy famatuzsálem örökbefogadására is!

2017-ben ezekkel a sorokkal fejeződött be az örökbefogadási program.
“Lezárult a „Digitális segédanyag és oktatási karaván az erdélyi kultúra egy alig kutatott szegmensének feltárására és népszerűsítésére” című projekt, melyet a Pogány-havas Kistérség koordinált a Románia legszebb fái kezdeményezés keretében. A projekt célja egy új szoftver létrehozása volt, amely a meglévő honlapba és adatbázisba integrált. A szoftver egy örökbefogadási program keretében, interaktív módon teremt kapcsolatot a helyi közösségek tagjai és öreg fái között. Az örökbefogadott fát akár egy osztály, akár magánszemélyek (a fa-gondnokok) rendszeresen látogatják, állapotának változásait követik, az ahhoz kapcsolódó kulturális emlékeket, tudást felgyűjtik és ezzel az elmélyülő személyes kapcsolattal és odafigyeléssel elejét veszik a fák és a kapcsolódó kultúra eltűnésének. A projekthez szorosan kapcsolódó oktatási program keretében közel 300 székelyföldi, köztük 60 kézdivásárhelyi gyerek egy játékos-interaktív foglalkozáson vett részt, melynek keretében megismerkedtek a fás legelők és öreg fák kulturális, társadalmi és természeti értékeivel. Bemutatásra került az elkészült szoftver, megismerkedtek a használatával és egy-egy öreg fa örökbefogadására hívtuk meg a vállalkozó kedvű osztályokat.”

forrás: ArboriiRemarcabili

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egy éves a Zéró Karbon Központ

Következő cikk

HOMAG élzárók 60 éve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések