FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lengyel fűrészipar segélykiáltása

Jelenleg nincs elképzelés, politikai akarat arra, hogy a lengyelországi fűrészipari cégek versenyképessé  váljanak az exportpiacokon. Ilyen drága nyersanyagból, ilyen magas energia, üzemanyagárak mellett nem tudunk versenyképes termékeket előállítani!

Polska Izba Gospodarcza Przemyslu Drzewnego – PIGPD (Lengyel Faipari Kamara) közleménye  

Lengyelország – 2022. rekordév lett!. Szomorú, hogy a fűrészipari nyersanyagárak tekintetében!

„Közép-Európával ellentétben, az északi Finnországban nem kell tartani a nyersanyaghiánytól. Emellett nagy valószínűséggel a rönkárak 80-85 EUR/m3 [FATÁJ kiegészítés: ~30-32000 HUF/m3] tesznek ki” – Michael Pfeifer a Pfeifer Holding elnöke a Holzkuriernek adott interjújában.

Annak ellenére, hogy Lengyelországban egyetlen állami (fa)nyersanyagellátó szervezet működik a fafeldolgozó cégek nem bízhatnak abban, hogy csak a termeléssel, a beruházásokkal, az új piacok keresésével kell törődniük.

A Lasy Panstwowe – Állami Erdőgazdaság, mint állami szervezet működésére rányomja bélyegét az aktuálpolitika, ahol nem fordítanak figyelmet a hosszabb távú gazdálkodásra. Átéltünk már egy krimit az ún. „Fahasználatot ösztönző programmal” (programem promocji wykorzystania drewna), amelynek kedvezményezettjei az egyházközségek lettek, különösen ott, ahol a Polska Solidarna választási körzetei találhatók. Mint ahogy az utóellenőrzések kimutatták, néhol fogalmuk sem volt arról, melyek voltak a pályázati feltételek.

A következő példa az Állami Erdőgazdaság akciója, amelynek során megcélozták a háztartások ellátását pellettel. Itt a hivatali apparátus személyzete bevallotta, hogy nem járatosak ebben és nehézségeik adódtak ennek okán. Először árverést hirdettek, de a feltételek annyira eltértek a valóságtól, hogy végül senki sem jelentkezett. A nettó 1.989 PLN/tonna áron meghirdetett pelletre nem akadt jelentkező. Politikai ajánlásra mégis vásároltak pelletet. Nem az első eset, hogy a politikai döntés alapján indított gazdasági elképzelés a kőkemény gazdasági valósággal került szembe.

Így persze még több – a mi közös – állami pénzünket költve…

Sajnos a vállalkozók nem rendelkeznek ilyen pénzügyi kényelemmel, nekik FELELŐSSÉGET kell vállalniuk a döntéseikért és FELELŐSSÉGET kell vállalniuk a gazdasági helyzet kezeléséért, és tagadhatatlan, hogy az elmúlt években nem kényeztették el őket a hatalmon lévők.

Volt már dolgunk a mesterségesen aránytalanul magasan kirótt elvonásokkal  az üzemanyagok területén az ORLEN -nél (a lengyel MOL). A szállítási, logisztikai költségek kulcsfontosságúak a faiparban, a nyersanyagok beszerzése, és a késztermékek értékesítése területén egyaránt. Kérdés, hogy mennyit veszítettek a cégek az Állami Erdőgazdaság értékesítéseinél a 2018-2022 közötti esztendőkben; vannak ezt alátámasztó adataink, ami alapján a feldolgozó cégek és az ágazati szervezetek már megkongatták a vészharangot.

Az elmúlt évben Lengyelországban az fanyersanyagok ára rekordszintet ért el. A Standard W jelű erdei fenyő fűrészrönk átlagára 422 PLN/m3 [FATÁJ kiegészítés: ~34000 HUF/m3] volt, ami 40%-al haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Kérjük figyelembe venni, hogy ez az ár magasabb, mint a finneké, mint ahogy erről a Pfeifer Holding elnöke is megemlékezett. Vajon fontos lehet nekünk, hogy (fafeldolgozó) vállalkozásaink Finnországból vegyenek alapanyagot, fűrészrönköt? Még a szállítási költségekkel is olcsóbb lenne, mint a hazai kitermelésű.

Az erdei fenyő papírfa ára már kész őrület. Az emelkedés évről évre 80%. Hogyan lehet ilyen instabil helyzetben üzleti tervet készíteni? Nem indokolható minden a szankciókkal, háborúval, szénhiánnyal! Különösen, hogy az ágazati szervezetek már felhívták az irányító hatóságok figyelmét megfelelő akciótervek készítésére. Ezért fizetünk…

Jelenleg nincs elképzelés, politikai akarat arra, hogy a lengyelországi fűrészipari cégek versenyképessé  váljanak az exportpiacokon. Ilyen drága nyersanyagból, ilyen magas energia, üzemanyagárak mellett nem tudunk versenyképes termékeket előállítani!

Fanyersanyagok átlagárai az Állami Erdőgazdaságnál (PLN/m3)
Fafaj, választék (rönk)20222021változás %
Erdei fenyő standard  W422253166,8
Erdei fenyő  S2A281155181,3
Tölgy standard W1266836151,4
Tölgy S2A232149155,7
Bükk standard W375251149,4
Bükk S2A273168162,5
Forrás: a lengyel Állami Erdőgazdaság értékesítési adatai 2018-2022

szerző: Rafal Gruszczynski, PIGPD

A lengyel erdőgazdálkodást és faipart is bemutató kamarai szaknévsort tartalmazó kiadványt a képre kattintva le tudod tölteni.

fordítás: dr. Tóth Sándor László, forrás: PIGPD 2023-02-27

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újvidék = Európai Erdők Városa 2023

Következő cikk

Kína faipara, faanyag importja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések