FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európa fűrészipara

Az EOS, az Európai Fűrészipari Szövetség nyári közgyűlésére 2024. június 12-13-án Helsinkiben került sor, melynek házigazdája az EOS finn tagja, a Finn Fűrészipari Szövetség, a Sahateollisuus volt. A közgyűlésen bemutatták az EOS éves jelentésének legújabb – 2023/2024-es – kiadását is.

A finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter, Sari Essayah is részt vett a találkozón, és megosztotta gondolatait a következő ötéves ciklus erdészeti politikájáról uniós szinten. Hangsúlyozta továbbá a fűrészáru kulcsszerepét a globális kihívásokra, többek között az éghajlatváltozásra és a fenntartható gazdasági növekedésre adott válaszokban.

A közgyűlés tudomásul vette az európai fafeldolgozó és fűrészipari iparágak 2024-29-es politikai ciklusra vonatkozó kiáltványának közelmúltbeli elindítását, lásd itt. A kiáltvány nyolc kulcsfontosságú intézkedést határoz meg, amelyeket a döntéshozóknak meg kell tenniük a környezetbarát, költséghatékony, versenyképes és rugalmas uniós gazdaság megvalósítása érdekében.

Az élénk vita során az EOS tagjai olyan fontos témákra hívták fel a figyelmet, mint például az „erdőirtási rendelet” alkalmazásának megkezdése, megismételve aggodalmukat a kkv-kat érintő leküzdhetetlen nehézségekkel és bürokráciával kapcsolatban. Hangsúlyozták azt is, hogy az országok összehasonlító értékelésére vonatkozó végrehajtási jogi aktus hiánya sajnálatos és sajnálatos következményekkel járhat: azaz tekintettel arra, hogy 2023. június 29-én minden országot egységes kockázati szinthez soroltak, a vállalatok erőfeszítései, amelyeket az EUDR-ben foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében tesznek az „alacsony kockázatú” besorolású országok tekintetében, végül lényegében értelmetlenek lesznek, ami aránytalan és szükségtelen terhet jelent a gazdasági szereplők és a kereskedők számára.

A közgyűlésen bemutatták az EOS éves jelentésének legújabb – 2023/2024-es – kiadását is, amely szabadon letölthető honlapunkról: https://eos-oes.eu/annual-reports/.

A jelentés a szokásos áttekintést nyújtja az európai fűrészfapiacokról, az EOS tagországai által megosztott friss adatokra építve. Kimerítő fejezeteket tartalmaz továbbá az erdőkről és az európai fűrészipar számára rendelkezésre álló nyersanyagokról, valamint az európai fűrészipar számára érdekes tengerentúli piacok – köztük Észak-Amerika és Kína – elemzését. Az építőipari piacokról szóló átfogó fejezet, amely a fával mint építőanyaggal kapcsolatos statisztikákat is tárgyalja, szintén segít az olvasóknak megérteni, hogy mit hoz a jövő az európai fűrészipar számára. Míg az iparág hosszú távú kilátásai a keresleti oldalról kedvezőnek tűnnek, a rövid távú kép nem túl rózsás.

A fűrészáru-termelés és -fogyasztás 2022. második felétől csökken a kihívásokkal teli gazdaság és a geopolitikai feszültségek miatt. A fűrészüzemek költségei magasak az emelkedő nyersanyagárak, a növekvő munkaerőköltségek (miközben munkaerőhiánnyal is szembe kell nézniük) és a magas energiaárak közepette.

Emellett a jelentés megjegyezte, hogy az inflációs ráták az elmúlt hónapokban csökkentek, de továbbra is magasak. Az Európában termelt fűrészáru nagy részét az európai építőipari piacokon használják fel, így amíg az európai építőipari piacok visszafogottak, nehéz elképzelni a fordulatot. Az építőipari piacok a fűrészipar számára fontos exportpiacokon, például Kínában és Japánban is gyengék. Az Egyesült Államok 2023-ban részleges kivételt képezett, és az oda irányuló növekvő fűrészáru-szállítások segítettek néhány európai fűrészüzemnek átvészelni ezt a kihívásokkal teli környezetet. Az iparág hosszú távú kilátásaiba vetett bizalom továbbra is magas, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt néhány évben számos vállalat növelte termelési kapacitásait. A sikeres fűrészipar előfeltétele azonban továbbra is a fenntartható módon kezelt nyersanyagokhoz való hozzáférés. Ebben a tekintetben a Brüsszelben elfogadott politikák egyre fontosabb szerepet fognak játszani a következő években. A jelentés az európai fűrészipari ágazatot érintő európai szakpolitikák, valamint az EOS által az elmúlt évben végzett érdekérvényesítő és promóciós tevékenységek megismeréséhez is a legmegfelelőbb forrás.

A közgyűlés tudomásul vette továbbá az EU biogazdasági stratégiájának 2025. végéig történő felülvizsgálatára irányuló szándékot. A korábbi felülvizsgálathoz hasonlóan ez egyszerre jelent lehetőséget és veszélyt a fűrészipari ágazat számára. Lehetőséget jelent, ha a politikai döntéshozók helyesen ismerik fel, hogy az építőipari faanyag a biogazdaság középpontjában áll, és lehetőséget nyújt még több szén-dioxid tárolására és a szén-dioxid-intenzív alternatívák helyettesítésére (ezért a körforgásos gazdaság középpontjában is kell állnia, ami tökéletesen lehetséges, mivel a faanyag megújuló, újrahasznosítható és újrafelhasználható fenntartható anyag). De veszélyt jelent, ha ezt nem teszi meg. A stratégia felülvizsgálatán túlmenően a biogazdaság számos olyan kezdeményezésben is szerepet fog játszani, amelyekben az EOS-nak részt kell vennie, és amelyekhez a nemrégiben elkészített „Biogyártás, a körforgásos gazdaság és az európai fafeldolgozó és fűrészipari iparágak” című dokumentumot kell alapul vennie,

A közgyűlés ülését egy nagyon érdekes látogatás követte a Koskisen fűrészüzemben, valamint a Versowood által felajánlott „Biodiverzitás és fakitermelés” című tanulmányút.

Az EOS csapata már nagyon várja, hogy találkozzon a Tagokkal és a vállalatokkal a 2024. október 16-i közgyűlésen a szicíliai Taorminában!

szerk/ford: Tóth János, forrás: EOS

Előző cikk

Csergezán 100

Következő cikk

ResilientWood az erős faiparért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések