FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois) 2020. évi tevékenysége

A CEI-Bois közzétette 2020. évi tevékenységi jelentését, melyben az EU28 faiparának és bútoriparának (termelés, export-import, foglalkoztatottak, cégek száma, stb.) 2014-2018. adatait is ismerteti, s persze részletesen bemutatja az idén végzett érdekképviseleti munkáját.

Azok részére, kik érdeklődnek a faipar, bútoripar nemzetközi ügyei iránt, sok hasznos háttéranyagot és adatot tartalmaz ez a jelentés.

Íme az Európai Faipari Szövetség 2020. évi tevékenységi jelentése:

CEI-Bois Advocacy report 2020 (96 oldal, pdf, angol)

Ez a jelentés sok hasznos dolgot tartalmaz, amire időnként szükség lehet.

Anders Ek, a szervezet svéd elnöke (immár harmadik ciklusában van) köszöntőjében rövid áttekintést ad a jelen piaci helyzetről.

A Világbank előrejelzése szerint a Covid19 miatt a világ gazdasága 2020-ban 5,2%-kal fog csökkenni, ami a II. Vh. óta a legnagyobb visszaesés.

A faforgalom terén új fejlemény: Az emberek egyre több időt töltenek otthon és ezzel a DIY (csináld magad) tevékenység megélénkült, különösen az egylakásos épülettel bíró környékeken. Hozzátette: Ez a faanyag többlet piaci lehetőségét is jelenti, mivel ez az anyag hozzájárulhat az egészségesebb és boldogabb életterekhez. Kutatások szerint a mesterséges anyagok mennyiségének csökkentése és természetes alternatívák, például fa alkalmazása csökkenti a stressz és szorongás szintjét otthon. Marjut Wallenius, a Tamperei Egyetem (Finnország) pszichológus doktora kijelentette: “A fa pszichológiai hatással van az emberekre, és a természethez hasonló stressz csökkentő hatása van”.

Valószínű, hogy többen dolgoznak otthon, és a vállalatok kevesebbet fektethetnek az irodahelyiségekbe és az irodabútorokba.

A válság még jobban “zöld helyreállításra” irányítja a figyelmet.

Minden kétséget kizáróan kijelenthetem, hogy az európai faipar a zöld helyreállítás gerincét képezi. A fa fantasztikus építőanyag, és ha fenntartható forrásból származik, létfontosságú eszköz a klímaválság elleni küzdelemben. A fenntarthatóan kezelt erdőkből származó faépítés háromféle módon járul hozzá a légkör CO2-szintjének csökkentéséhez:

– a növekvő erdők lekötik a CO2-ot,

– hasonlóan a fatermékek is széntárolók,

– az acéllal és a betonnal, mint sokkal CO2 intenzívebb anyagokkal szembeni helyettesítés által.

2020. szeptember-novemberben a CEI-Bois és az Európai Fűrészüzemek Szervezete (EOS) közös főtitkárt és közös PR igazgatót nevezett ki.

Ezt követően kitér az anyag a közös főtitkár (Silvia Melegari) és PR igazgató (Paul Brannen) ügyére.

Megismerhetjük az 1952-ben alapított CEI-Bois-t és annak munkacsoportjait. (A FAGOSZ 1992-től 2018-ig volt tagja e szervezetnek. A jelentős hazai parketta előállítók ugyanakkor tagjai az Európai Parketta Szövetségnek, a falemez gyártók közül pedig van, amelyik kapcsolatot tart az Európai Falemez Szövetséggel.)

– Építésügyi Munkacsoport

– Tartamossági Munkacsoport

– Szociális ügyek Munkacsoportja

– Kereskedelmi Munkacsoport

– Kutatás, Fejlesztés, Innováció Munkacsoportja

A 10-23. oldalak áttekintést adnak a fafeldolozó ipar adatairól.

Az adatok a termelésre és a külkereskedelemre is a NACE (itthon: TEÁOR) szerintiek, tehát a tevékenységi csoport adatait mutatják. Bevezetésként ismertetik ennek fára, fatermékre, bútorra vonatkozó rendszerét.

Ezt követően a 2014-2018. időszak adatait ismerhetjük meg az EU28-ra

– termelésre általában és országonként, a faiparra és a bútoriparra

– EU-n kívülről importra,

– EU-n kívülre exportra,

– az import és export egyenlegére,

– végül a kiszámítható úgynevezett látszólagos fogyasztásra. (Látszólagos fogasztás = termelés + import – export, tehát nem veszi figyelembe a készletváltozásokat.)

– munkaerőre: az alkalmazotti létszám változása

– végül a cégek számára (db) is van adat.

Mindez külön a faiparra, a bútoriparra, országonként, stb.

A 24-92. oldalak pedig bemutatják a CEI-Bois 2020. évi érdekképviseleti munkáját, mely oly sokféle, hogy itt fel sem sorolom. Aki érdeklődik a nemzetközi ügyek iránt, mindenképpen érdemes ezt végiglapoznia, mert megismerheti: milyen témák vannak, voltak az asztalon 2020-ban, sőt ezek közül sok olyan is van, melyekkel a jövőben is foglalkozni kell majd.

A térkép azon országokat mutatja, melyekből vannak tagjai a CEI-Bois-nak.

– A narancssárgával jelöltek esetén a nemzeti szövetség a közvetlen tag.

– A citromsárgával jelölteknél az országokból a CEI-Bois egyes ágazati alszövetségeiben van közvetlen céges tagság, vagy a nemzeti ágazati szövetség tagja az ágazati európai szövetségnek (ahogy pl. a FabUnio/Bútorszövetség tagja az EFIC-nek, az Európai Bútoripari Szövetségnek).

Forrás: CEI-Bois

Előző cikk

Hogyan készül - restaurált bútordarab

Következő cikk

Európa erdeinek állapota 2020. évi jelentésStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések