FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai faipar üdvözli az EP EUFS állásfoglalását

Az európai fafeldolgozó iparágak nagy örömmel fogadják az Európai Parlament által ma elfogadott új uniós erdészeti stratégiát.

Az “Új uniós erdészeti stratégia 2030-ig – Fenntartható erdőgazdálkodás Európában” című dokumentum egyértelműen elismeri, hogy a fatermékek képesek a szén-dioxid tárolására és a szén-dioxid-intenzívebb anyagok helyettesítésére. Ugyanakkor ezek a fatermékek megújuló és újrahasznosítható anyagok.

A CEI-Bois és az EOS különösen üdvözli annak elismerését, hogy “a fa az egyetlen jelentős természetes megújuló erőforrás, amely képes helyettesíteni néhány igen energiaigényes anyagot, például a cementet és a műanyagot, és amelyre a jövőben nagyobb igény lesz”.

A Parlamenthez hasonlóan az európai fafeldolgozó iparágak is azon vannak, hogy a fát a lehető leghatékonyabban használják fel, tekintettel annak értékére és fontosságára a Green Deal és az EU 2050-re kitűzött szén-dioxid-semlegességi célkitűzésének megvalósításában.

Az új stratégia helyesen ismeri el, hogy a megbízható és fenntartható fakészletekkel kapcsolatos aggályok vannak, és ezt a helyzetet Oroszország Ukrajna elleni háborúja tovább súlyosbítja, ezért – a Parlamenthez hasonlóan – a fafeldolgozó iparágak is úgy vélik, hogy a helyi és fenntartható módon termelt fára lesz szükség az igények kielégítéséhez. Iparágaink az Európai Parlamenthez hasonlóan hangsúlyozzák a megbízható és fenntartható fa- és erdei biomassza-ellátás fontosságát, valamint azt, hogy az új erdészeti stratégia keretében hozott intézkedések végrehajtását követően számszerűsíteni kell a fa elérhetőségére gyakorolt hatásokat.

Emellett az új erdészeti stratégia helyesen ismeri el a fa fontos szerepét a szélesebb értelemben vett biogazdaság megvalósításában. A fa azonban csak akkor tud “optimálisan hozzájárulni a körforgásos gazdasághoz és az éghajlat-semlegességhez”, ha “erős ösztönzőkkel ösztönözzük az innovációt a fosszilis alapú anyagokat felváltó bioalapú anyagok és üzemanyagok terén”. Az európai faipar, mint az erdészeti ágazat technológiai platformjának társalkotója és társfinanszírozója, csatlakozik az Európai Parlamenthez, és “felkéri a Bizottságot, hogy dolgozzon ki átfogó, az erdészeti ágazatra összpontosító programokat, amelyek az erdészeti ágazat értékláncának különböző funkcióit és részeit érintik, és amelyekben élő laboratóriumokat is létrehoznak a legfontosabb kihívásokra adott megoldások tesztelésére és bemutatására, olyan meglévő és bevált platformokra építve, mint az erdészeti ágazat technológiai platformja”.

A jelentést üdvözölve Sampsa Auvinen, a CEI-Bois elnöke megjegyezte: “Nagyon jó látni, hogy az Európai Parlament felismerte azt a központi szerepet, amelyet az európai fafeldolgozó iparágak játszhatnak a Zöld Megállapodás megvalósításában, különösen a fa azon figyelemre méltó képességét, hogy az épített környezetben szén-dioxidot tároljon, és más, igen nagy szén-dioxid-kibocsátású építőanyagokat helyettesítsen”.

Herbert Joebstl, az EOS elnöke hozzátette: “A tagállamoknak most meg kell teremteniük a megfelelő feltételeket a teljes fenntartható erdei biogazdaság fellendítéséhez, és teljes mértékben el kell ismerniük a kitermelt fatermékekben történő fokozott szén-dioxid-tárolás és a fokozott faépítésből származó anyaghelyettesítés pozitív uniós éghajlat-változáscsökkentő hatását”.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CeiBois 09-13

Észrevétel:

A CEI-Bois + EOS kicsit pontatlanul fogalmazott sajtóközleményében. Szeptember 13-án az Európai Parlament nem elfogadta az EU 2030-ig szóló új Erdészeti stratégiáját, hanem állást foglalt az Európai Bizottság által 2021-ben elfogadott EU Erdészeti Stratégia 2030-ig című dokumentumról. A 2022. szeptember 15-i “Az EP állást foglalt a tavalyi új, 2030-ig szóló Erdőstratégiáról” FATÁJ cikkben elérhető az EP szeptember 13-i állásfoglalása (magyarul) és a 2021. július 16-án elfogadott, 2030-ig szóló EU Erdészeti Stratégia is (magyarul) a mérföldköveket (megvalósítási terv) tartalmazó melléklettel (szintén magyarul) együtt.

E pontosítástól függetlenül persze az EP állásfoglalás örömére szolgált a CEI-Bois + EOS szervezeteknek, ahogy általában minden fával foglalkozónak.

(MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

S/ALON Budapest kiállítás

Következő cikk

Nemzetközi Lombosfa Konferencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések