FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

2023 – Készségek Európai Éve

A fafeldolgozó és bútoripari ágazat európai szociális partnerei, képviselik a következők a CEI-Bois és az EFIC, valamint az európai szakszervezeti képviselőik, az EFBWW, közösen üdvözlik az Európai Bizottság azon döntését, hogy a 2023-as évet a “Készségek Európai Évének” nyilvánítja.

A Von den Leyer elnök asszonynak az Unió helyzetéről szóló nyilatkozatával összhangban ágazatunk határozottan egyetért azzal, hogy az európai készséghiányt úgy kell kezelni, hogy a hangsúlyt az alábbiakra helyezzük az új képesítésekre, a szakmai oktatásba történő beruházásokra, a szakképzésre és az új munkaerő vonzására a megfelelő készségek bevonása a vállalatok segítése és Európa növekedésének erősítése érdekében.

Ebben a tekintetben a faipari és bútoripari európai szociális partnerek azt tervezik, hogy részt vesznek a “2023 – Készségek Európai Éve” elnevezésű programban, amelynek keretében szakértői találkozót tartanak a faipari és bútoripari ágazatban folytatott közös szociális párbeszédük keretében, valamint egy európai legjobb európai gyakorlatokat bemutató kiadványt, hogy megünnepeljük iparágaink elkötelezettségét a készségek iránt, miközben új inspirációt adunk új iparágaknak, kezdeményezéseket és kötelezettségvállalásokat a következő dolgozó generációk számára.

A közös szakértői találkozóra 2023. február 13-án kerül sor Brüsszelben, hibrid (jelenléti és online) formátumban. Célja a készségekkel kapcsolatos közös kihívások kezelése, a következő irányok meghatározása az együttműködéshez vezető utat, valamint a mobilitás ösztönzésének és fejlesztésének alapját képezi a a szakmai gyakorlatok mobilitásának előmozdítása az ágazatainkban és Európa-szerte. Ez pedig hozzájárulhat a következők csökkentéséhez a készség- és képzettségbeli hiányosságok csökkentéséhez, új foglalkoztatási lehetőségeket biztosítana és támogassa az európai zöld és digitális átmenetet.

Az európai fafeldolgozó és bútoripari ágazatok több mint 2 millió embert foglalkoztatnak több mint 300 ezer vállalkozásban, amelyek többsége kis- vagy középvállalkozás, és amelyek egy szakmák széles skáláját foglalja magában, és különböző minőségű innovációs folyamatok jellemzik. A iparágak hozzájárulnak a foglalkoztatás fenntartásához Európában, miközben fellendítik a kiválóságot az európai gyártási ökoszisztémát, és a Made in Europe legjobbjait exportáljuk a mi fenntarthatóinkon keresztül, gyönyörű és dizájnos termékeink révén.

Emellett a fafeldolgozó és bútoripar hozzájárul az alacsony szén-dioxid-kibocsátású biogazdasághoz és a körforgásos gazdasághoz, mivel a fa egy természetes, megújuló, bioalapú erőforrás, amelynek szén-dioxid-tároló tulajdonságokkal rendelkezik. A fa a bútoripar egyik fő nyersanyaga. és a faalapú termékek kulcsszerepet játszanak az EU Green Deal céljainak elérésében és a a fenntartható, zöld és szén-dioxid-semleges Európára való átállásban.

A fent említett tulajdonságok mindegyike jó okot jelent arra, hogy vállalataink továbbra is a feldolgozási lánc egészében képzett és szakképzett munkavállalókba fektessenek be. Egy magasan képzett munkaerő, amely képes az új készségek és kompetenciák innovatív integrálására – különösen szükséges a a digitális és ökológiai átálláshoz szükséges – hagyományos munkafolyamatokba, képes különböző anyagokkal dolgozni, és intelligens módon kihasználni az új kombinációk lehetőségét, létfontosságú a versenyképes fafeldolgozó és bútoripari ágazat számára, amely egyre inkább nemzetközi piacon versenyez.

A faipari és bútoripari szociális partnerek új megoldásokba fektetnek be a termelékenység növelése, a munkahelyek minőségének javítása, valamint az éghajlatsemlegesség és a körforgásos gazdaság célkitűzései érdekében.

A szakértői találkozóval kapcsolatos további információkat hamarosan elérhetővé tesszük.

Az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois) 21 európai és nemzeti faipari szervezetet képvisel. szervezeteket 15 országból, és a teljes európai ipari ágazat érdekeit képviseli. faipari ágazatnak: több mint 180 000 vállalatnak, amelyek éves forgalma 152 milliárd euró, és 1 millió munkavállalót foglalkoztat az EU-ban.

Az Európai Építőipari és Faipari Dolgozók Szövetsége (EFBWW) az Európai Szakszervezeti Szövetség. amely 34 ország 76 nemzeti szabad szakszervezetét tömöríti, amelyek tagjai az építőiparban, az építőanyag-iparban, az építőanyag-iparban és a faiparban tevékenykednek, fafeldolgozó, erdészeti és kapcsolódó iparágakban és szakmákban tevékenykednek.

Az Európai Bútoripari Konföderáció (EFIC) a teljes forgalom több mint 70%-át képviseli. Európai Bútoriparban, amely ágazat 1 millió embert foglalkoztat mintegy 120.000 vállalkozásban szerte a világon. és 100 milliárd eurós forgalmat bonyolít. Az EFIC tagsága 17 nemzeti szövetségből, egy egyéni vállalati tagból és számos klaszterből áll.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEIBois 12-12

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

CO2-kivonás tanúsításáról

Következő cikk

Menekültek foglalkoztatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések