FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

5 intézkedés várható az építőiparban – miniszterelnöki bejelentés

Orbán Viktor (2021. július 2.): beszélt a csütörtöki kormánydöntésekről, amelyek az építőipari áremelkedés letörését célozzák. Konkrétan 5 ilyen lépés jöhet: exportkorlátozás októbertől, de addig is termékkivitelt érintő bejelentési kötelezettség bizonyos építőipari termékekre, ugyanerre a termékkörre állami elővásárlási jog bevezetése, extraprofit adó bevezetése és a kihasználatlan bányák átvétele.

illusztráció

Októbertől elrendelünk egy kiviteli korlátozást bizonyos építőipari termékekre – jelentette be. Azért szaladtak el az árak, mert megnőtt a kiviteli mennyiség bizonyos építőipari termékek esetén. De az EU részei vagyunk, ezért be kell jelenteni ezt az exportkorlátozási tervet Brüsszelben, és ez négy hónap – magyarázta, hogy miért csak októbertől léphet életbe, ha életbe lép, az exporttilalom. De addig is a kivitel esetében bejelentési kötelezettséget vezetünk be és állami elővásárlási jogot tervezünk ezekre a termékekre – tette hozzá.

Bizonyos termékeknél egy árszint felett elvonjuk az árszint feletti összeg 90%-át, extraprofit adót vezetünk be – foglalta össze. Megemlítette itt konkrétan a kavicsot és a sódert. De jelezte, hogy más termékeknél is készülnek erre.

FATÁJ kiegészítés: a kormányülést követő július 2-én megjelent két Magyar Közlöny (125. és 126. száma) sem tartalmaz még konkrét jogszabályt a fenti bejelentéshez kapcsolódóan. (2021-07-03 9:30)

forrás: portfolio

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lezárult a fejlesztés a kaptárkövek megóvása érdekében

Következő cikk

Árcsökkentő hatású lehet a kormány tervezett beavatkozása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések