FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egyre nagyobb méreteket ölt a nagyarányú rönkexport elleni fellépés

A rönkexport elleni petícióhoz eddig (2021. július 8-ig) már kilencezernél többen csatlakoztak. Most pedig európai szinte is kiterjed az akció. A cél minél több aláírás összegyűjtése és erre alapozva erőteljes nyomás gyakorlása Brüsszelre.

Annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen az erdészeti és faipari szereplők és ügyfeleik csatlakozása, erre a célra létrehoztunk egy internetes oldalt: https://www.stoplogexport.net/

Ahogy a FATÁJ már beszámolt erről a petíció az oldalon jelenleg angolul, franciául, németül, spanyolul, olaszul, lengyelül, portugálul, hollandul és cseh nyelven olvasható, valamint megtalálhatók rajta az egységes, Twitter és LinkedIn oldalakon használható vizuális elemek annak érdekében, hogy az üzenetet a közösségi médiában is terjeszteni lehessen.Minden, az ügyben érintett gazdasági szereplőt arra biztatunk, hogy az on-line petícióval nyilvánítsa ki támogatását.

Az erdészeti és faipari ágazat szociális (érdekvédelmi) szereplői június 10-én egy közös nyilatkozatban is kifejezésre juttatták nyugtalanságukat. A nyilatkozat szövege magyarul:

A faipari és faimportőri ágazati szociális partnerek (szakszervezetek) tárgyaló és értelmező paritásos állandó tanácsának (CPPNI1) 2021. június 10-i ülését követően a rönkexportról kiadott közös nyilatkozata

A tárgyaló és értelmező paritásos állandó tanács 2021. június 10-i ülésén a napirendi pontok tárgyalásakor kitért a gazdasági helyzetre és az érintettek tevékenységi körében tapasztalható munkaerőpiaci trendekre.

A résztvevők tájékoztatást kaptak azokról a nehézségekről, amikkel az elsősorban Ázsiába irányuló rönkexport miatt szembesülnek.

Az általuk képviselt vállalatok működőképességének megtartása és a munkahelyek megőrzése érdekében úgy döntöttek, hogy megszövegezik az alábbi nyilatkozatot, aminek célja a kormányzati és intézményi szereplők figyelmének fölhívása a várható kockázatokra.

A szociális partnerek úgy vélik, hogy:

  • az államnak lépnie kell a francia vállalatok és az általuk foglalkoztatott dolgozók munkahelyeinek megmentése érdekében,
  • a meghozandó intézkedéseknek törekednie kell a korábban más országokba áthelyezett termelés visszatelepítésére és a szükséges munkahelyek létrehozására, valorizálva a cégeknek, a dolgozóknak és a fogyasztóknak szükséges és hasznos alapanyagot,
  • a megfogalmazott aggodalmak hatással vannak a beszerzési lánc szereplőire a teljes termékpályán és egyaránt érintik az ipari és kézműves szereplőket,
  • fontos annak figyelembe vétele, hogy milyen veszélyt jelent a rönkexport az elsődleges földolgozókra és alkalmazottjaikra, mivel megakadályozza az alapanyag-ellátásukat, ami így tevékenységük leállásához vezet,
  • a sürgető helyzet szükségessé teszi olyan, erre adaptált és gyors intézkedések meghozatalát, amikkel megtalálhatók a leghatékonyabb megoldások annak a helyzetnek az orvoslására, ami ennek hiányában a rövid időn belül a vállalatok tönkremeneteléhez vezethet.

Ebben a helyzetben fontos emlékeztetni arra, hogy az elmúlt hat hónapban a magánerdő-gazdálkodásból származó tölgy 35-100%-ka exportra került, elsősorban Kínába, és a tölgyet földolgozó fűrészüzemek 90%-ának nincs elegendő alapanyaga éves szükségletük biztosításához.

Ez a jelenség tapasztalható a kitermelt tűlevelűek esetében is, ahol külföldi vásárlók miatt következnek be piaci zavarok. Ez a helyzet csak gyorsult és súlyosbodott, miután Oroszország úgy döntött, megtiltja a rönk és fűrészelt áru kivitelét az eddig elsődleges piacának számító Ázsia felé.

Fontos ismételten fölhívni a figyelmet arra, hogy a Kínába irányuló rönkexport egyik konkrét következménye, hogy közömbösíti a fáknak köszönhető szénmegkötést. Az ökológiai tékozlás így hatalmas. Ez erdészgenerációk teljes munkáját teszi tönkre, elpazarolva mindazt a szenet, amit a fák növekedésük során elraktároztak.

A szociális partnerek egyrészt bíznak azokban a válaszokban, amiket kapni fognak attól a kormánytól, aminek prioritásai között szerepel a külföldre távozott francia ipar visszatelepítése, másrészt fölhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy mennyire sürgős az intézkedések meghozatala.

A rönkexportot mindaddig nem lehet tovább tolerálni, amíg a (belföldi) cégek alapanyag-ellátása nem biztosított.

Jelen nyilatkozattal a szociális partnerek meg kívánják erősíteni abbéli szándékukat, hogy megőrizzék a munkahelyeket és biztosítsák a vállalatok tartós működőképességét egy olyan összefüggés-rendszerben, amikor ezek nagyon komoly résztvevői a jelenlegi gazdaság működése fönntartásának, különösképpen a járványügyi krízis keretei között.

Párizs, 2021. június 10.

forrás: FNB Fédération Nationale du Bois
fordítás: Somogyi Norbert / szerk: Tóth János

1 Commission Paritaire Permanente de Négociation et d’Interprétation



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Európai zöld megállapodás

Következő cikk

A CEPI elégedetlen a „Fit for 55” csomaggal



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések