FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajna engedélyezheti a rönkexportot

Az előrejelzések szerint 2021. végéig elfogadják a fapiaci törvényt, amely lehetővé teszi a feldolgozatlan fa (hengeresfa, rönk) és fűrészáru Ukrajnából történő kivitelét; hatálybalépése nem jelent jelentős veszélyt az ország erdővagyonára és a kapcsolódó vállalkozásokra. A 2016 óta érvényben lévő rönk-exporttilalom ez év végén járhat le.

Yuriy Bolokhovets

“Azt jósolom, hogy az új fapiaci törvényt az év végéig elfogadják” – nyilatkozta Jurij Bolokhovets, az Ukrajna Állami Erdészeti Hivatala vezetője egy interjúban. „Nem látok komoly veszélyt sem az erdőalap megőrzése, sem az ukrán üzlet védelme és támogatása szempontjából. Már európai árakon dolgozunk, vannak előzmények az uniós országokból származó nyersanyagok behozatalára. Ezért nem számítunk rohanó keresletre az exportőröktől vagy a külföldi szereplőktől ” – tette hozzá.

Olha Stefanishyna

Az Állami Erdészeti Hivatal vezetője szerint az ukrán rönkpiac érdekes volt a külföldi szereplők számára, egészen addig, amíg jelentős mennyiségű olcsó, esetenként illegálisan kitermelt fa volt jelen ott, de ezek az idők már elmúltak.

Olha Stefanishyna, Ukrajna európai és euro-atlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese úgy véli, hogy a faanyagpiacról szóló 4197-d számú törvényjavaslat elfogadása elősegíti az erdők helyreállítását, és biztosítja az ukrán és az Európai Unió faipari piacának átláthatóságát.

forrás: InterfaxUkraine

Előző cikk

Erdőtelepítéssel a jövőért!

Következő cikk

FATUDAKOZÓ – hírek, ajánlatok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések