FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az EU leendő új Erdészeti Stratégiájának tervezetét újra kell írni!

Az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók javára az Európai Bizottságnak teljesen át kell írnia az EU erdészeti stratégiájának tervezetét!

Ma (2021-06-30) az Európai Parlament éghajlatváltozással, a biológiai sokféleséggel és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó munkacsoportja rendezvényt szervezett: “Az EU Zöld Megállapodás ambíciói: Mit akarunk és igényünk van az EU erdőitől?” címmel. Az esemény nagyon időszerű volt, mivel a Bizottság most tárgyalja az EU új Erdészeti stratégia tartalmát. A Stratégia tervezete a múlt héten kiszivárgott, és az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók az erdészeti és az erdő alapú ágazat közös nyilatkozatában vetették fel aggályaikat. [FATÁJ: A 14 szervezet közös nyilatkozata magyarul.]

Az EU erdeinek jövőjével kapcsolatos minden döntésnek az erdők pontos adatain (erdőleltár), megalapozott tudományos ismereteken, valamint az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók hosszú távú gyakorlati tapasztalatain kell alapulnia. Az európai erdők, amelyeket évtizedek óta a fenntartható és többcélú gazdálkodás elveinek megfelelően kezeltek, számos előnyt jelentenek a társadalom számára. Az új erdészeti stratégiának ugyanúgy tiszteletben kell tartania ezeket, hogy megakadályozzák a társadalmi, természeti és gazdasági összefüggések súlyos egyensúlyhiányát.

Ezeket az aggályokat a rendezvény során megismételték, az európai erdőtulajdonosok és -gazdálkodók egyértelmű felhívást tettek a Bizottsághoz, hogy kövesse az Európai Parlament és a Tanács véleményét, és írja át az EU erdészeti stratégiájának tervezetét.

Az egész erdészeti közösség reméli, hogy a Bizottság komolyan figyelembe veszi az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók aggályait, kapcsolatba lép velük olyan szakpolitika kialakítása érdekében, amely szakértelmükre épít és fenntartja magas motivációjukat. Az erdőinket gondozók általi jóváhagyás hiánya a stratégia végrehajtásának kudarcát eredményezheti.

Véletlen egybeesésként a ma jelent meg a  Bizottság vidékről alkotott jövőképéről szóló közleménye, amelynek egyik fő megállapítása az, hogy a vidéki közösség hangjának nagyobb szerepet kell kapnia a politikai döntéshozatalban. Reméljük, hogy az Európai Bizottság saját alapelveit képes ma megvalósítani az erdészeti kérdésekben.

További részletekért náluk lehet érdeklődni:

Susanna Kallio, Communications Manager, CEPF, susanna.kallio@cepf-eu.org 

Jean-Baptiste Boucher, Communications Director, Copa-Cogeca, jean-baptiste.boucher@copa-cogeca.eu 

Sophie Hugon, Communications Officer, EUSTAFOR, sophie.hugon@eustafor.eu 

Ana Rocha, Senior Policy Officer, ELO, ana.rocha@elo.org 

Forrás: EUSTAFOR, 2021-06-30

SzF: MM

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

9. Lombosfa Konferencia

Következő cikk

Házaspárok útja - Püspökszentlászló



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések