FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Növekvő építőipari számok

A megelőző negyedéveket jellemző viszonylagos stagnálás után 2021/2. negyedévében jelentősen nőtt az Aktivitás-Kezdési mutató az építőiparban – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Utoljára 2018 első három hónapjában indultak el magasabb értékben kivitelezések egy negyedév alatt. 2021 első félévében így összesen 1398 milliárd forint értékben léptek építési fázisba beruházások, ami jelentős 20, illetve 18%-os növekedést jelent az előző két év ugyanezen időszakának értékeihez képest. (1. ábra)

1. ábra

2021 második három hónapjában tovább nőtt az Aktivitás-Kezdési mutató az év első három hónapjához képest a magasépítési szektorban. Összesen 558 milliárd forint értékben indultak építkezések ezen a részpiacon, ami az utóbbi évek legmagasabb negyedéves összegét jelentette. A magas első és második negyedéves számoknak köszönhetően a január és június között elindított kivitelezési munkák összértéke 19%-os növekedést mutatott 2020 első félévéhez képest, míg 2019 azonos időszakával összehasonlítva 34%-os bővülés volt mérhető.

A magasépítéseken belül növekedett a nem lakáscélú magasépítések első féléves Aktivitás-Kezdési mutatója, amely 25%-kal volt magasabb az előző év első félévében tapasztaltnál. A bővülés főként a kiugróan magas második negyedéves számoknak köszönhető. Az építési fázisba lépő projektek között található az SK Innovation akkumlátorgyára Iváncsán, valamint a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank székházának felújítása Budapesten. Szintén a fővárosban vette kezdetét több irodaház építése, többek között például a Dürer Park Irodaház I. üteme, valamint a Madarász Irodapark IV. üteme, továbbá Dunavarsányban megkezdődött a Dunapack papír csomagolóeszközt gyártó üzem I.ütemének kivitelezése is.

A társasházi lakásépítési szektorban az év első három hónapjához képest jelentős visszaesés következett be az Aktivitás-Kezdési mutatóban április és június között, de az 2021-es első félévi Aktivitás-Kezdés azonban még így is csak minimális csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest az erősebbre sikerült első negyedév miatt. 

2. ábra

A mélyépítési szektor Aktivitás-Kezdési mutatója 2021 második negyedévében jókora növekedést mutatott az év első három hónapjához viszonyítva, és az elmúlt negyedéveket vizsgálva is a legmagasabb összegnek számított – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 2021 első hat hónapjában összesen 423 milliárd forint értékben léptek építési fázisba beruházások. A mélyépítéseken belül mind az út-és vasútépítési, mind a nem út-és vasútépítési részpiacon jelentős növekedés látszott a második negyedévi adatokban az év első három hónapjához viszonyítva. A legnagyobb mélyépítési projektek között található az M6 autópálya Bóly és Ivándárda közötti szakasza, vagy a Kalocsa-Paks új Duna-híd és kapcsolódó úthálózatának építése.

A 2021 első félévében megkezdett kivitelezési munkák összértékének aránya a nyugati régiókban volt a legmagasabb (39%), ami több, mint 10 százalékponttal múlja felül a terület korábbi években megfigyelt átlagos részesedését. Ezzel párhuzamosan az idei első 6 hónapban alacsonyabb volt mind a keleti, mind a közép-magyarországi régiókban elindított építkezések részaránya a korábbi évekhez képest. A legalacsonyabb részesedéssel Kelet-Magyarország rendelkezett, 27%-kal. (2. ábra)

Az EBI Építésaktivitási Jelentés negyedévente vizsgálja a magyar építőipar helyzetét és a Buildecon, az Eltinga (indikátorok és algoritmusok fejlesztése) és az iBuild (projektkutatás és projektadatbázis) közös munkája. A teljes kiadványok megvásárolhatók az ebi@ibuild.info címen.

forrás: TervLap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

KVH árak mérséklődnek

Következő cikk

Bútoripar - beszállítói lánc megroppantStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések