FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Oldalszárnyas interaktív táblák termék- és gyártástechnológiai fejlesztése

A DUOCOR Ipari Bt. a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00029 szerződésszámú Oldalszárnyas interaktív táblák termék- és gyártástechnológiai fejlesztése című projektet 2019. november 30-án sikeresen lezárta.

Cégünk 2003 óta gyárt oktatási és prezentációs segédeszközként táblákat. A táblák hagyományos és digitális, interaktív táblaként is felhasználásra kerülnek. A táblák szerkezete kezdetben egyrészt faforgácslap, másrészt trópusi fa (albázia) alapú gyártási technológiára épült horganyzott hátlappal és kerámiabevonatos acél elülső felülettel.

A táblák forgalmazása kapcsán jobban megismertük a piaci igényeket és az eszköz használatával kapcsolatos visszajelzések fejlesztési folyamatot indukáltak. Az interaktív táblákkal kapcsolatban piaci elvárás, hogy szárazon is törölhetőek legyenek, melyet már a társaság által gyártott korábbi táblatípusok is teljesítettek. A projektoros vetítés miatt kiemelten fontossá vált, hogy a tábla felülete teljesen sík legyen, mely a korábbi táblatípusok esetén szerkezeti okok miatt nem valósult meg. Mivel a táblák sok esetben nem fixen rögzítettek, hanem különböző mozgatható szerkezetek részei, vagy éppen guruló állványon vannak elhelyezve, fontos szempont volt a súlycsökkentés a fejlesztés során. Piaci elvárás volt, hogy a felületük megnövelhető legyen kihajtható vagy elhúzható táblákkal, ami a szokványos digitális táblák szerkezeti stabilitásán túli tervezést igényelt. Célkitűzéseinket a következő pontokban foglalhatjuk össze:

1. Szárazon is törölhető, a hagyományos táblafilcekkel való írása és azok oldószermentes törlése megoldható legyen. A kerámiabevonatos acéllemez felület teljesíti e követelményeket, ezen felül a kemény felület karcállóságot biztosít ill. a mechanikai igénybevételnek ellenáll.

2. A tökéletesen sík felület által biztosított legyen a vetített kép torzulásmentessége. A fejlesztés előtti tábla alaptest felülete – az alkotóelemek gyártási tűréseiből adódóan – nem volt teljesen sík, az ilyen alaptestre ragasztott kerámia bevonatos acéllemezen préselés után az alkatrészek tompa kontúrjai átlátszódtak, ezáltal a rávetített kép minősége nem volt kielégítő. A fejlesztés során megalkotott tábla alaptest szerkezete mindkét oldali csiszolása biztosítja a vastagsági méretpontosságot és a teljesen sík felületet, ezáltal a rávetített kép nem torzul, és a felhasználói élmény szempontjából fejlődést értünk el.

3. Ne kelljen a trópusokról származó fát (albázia) felhasználni a gyártásához. A kifejlesztett táblakonstrukcióhoz trópusi fa (albázia) helyett natúr faforgácslapot és méhsejtes papírt használunk fel, ami a korábbi konstrukcióhoz képest sokkal kisebb környezeti terhelést jelent.

4. Kellő stabilitással rendelkezzék ahhoz, hogy opcionálisan becsukható oldaltáblákat lehessen rá rögzíteni. A kifejlesztett tábla alaptest szerkezeti- és anyagösszetételénél fogva a korábbihoz képest sokkal erősebb, stabilabb konstrukciót jelent, ezáltal opcionálisan becsukható oldaltáblákat lehet rá rögzíteni.

5. Teljesítse az EN 14434:2004 európai szabványon alapuló TÜV vizsgálatot. A tábla megfelel a szabványnak, mely többek között biztonsági követelményeket is tartalmaz. (A kihajtható rész felfüggesztésétől számított 10 cm-én 750 N erőt 1 órán keresztül való kifejtése után a tábla alakja maximum 5 mm-t torzulhat.)

6. Az új technológia a jelenleginél kimutathatóan kisebb környezeti terhelést jelentsen. Ez megvalósul: a natúr faforgácslap és a környezetbarát, újrahasznosítható méhsejt szerkezetű papír alkalmazásával kiváltjuk a trópusokról származó fát. A táblák súlyának csökkenése által adott mennyiségű tábla szállítása kevesebb üzemanyagot igényel, ennek megfelelően kisebb mértékű légszennyezést indukál. A felsoroltakon túl környezetvédelmi szempontból nem elhanyagolható az a tény, hogy a tábla ötvözi a hagyományos és interaktív táblafunkciókat: míg jelenleg a közoktatási intézmények tantermeiben a hagyományos tábla mellett van jelen az interaktív tábla, azaz két darab tábláról beszélünk, az új technológia révén két tábla legyártása helyett egyetlen tábla előállítása terheli a környezetet.

7. A gyártására alkalmas technológia termelékenysége legalább 20%-kal magasabb legyen az eredeti technológiához képest. Az új technológia bevezetésével a széttagolt gyártóegységek azonos térbe kerültek. Az alapanyagok, félkész- és késztermékek műveletek közötti útja illetve anyagmozgatási ideje jelentős mértékben csökkent, ezáltal a termelékenység 23%-kal nőtt.

8. A gyártás önköltségi ára a jelenlegihez képest is csökkenjen legalább 10%-kal. A termék önköltségi ára sorozatnagyságtól függően 12-13%-kal csökkent.

Projektünk eredményeként tehát egy, a gyártástechnológiájában a korábbinál környezetkímélőbb, a fa alapanyagot kedvezőbben hasznosító és a felhasználó részére modernebb és sokrétűbb terméket hoztunk létre egy sikeresen végrehajtott kutatás-fejlesztési folyamatban.

(x) Duocor Ipari Bt.

FATÁJ kiegészítés: a Duocor Ipari Bt évek óta a legnagyobb 10 hazai bútorgyártó között szerepel -> lásd: Top100 bútorgyártó Magyarországon 2020

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lengyel piac: A fa ára az egekben

Következő cikk

Faültető és bozótvágó robotok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések