FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Földesen újraértelmezték a faipart

Minden településnek meg kell találni azt a néhány tevékenységet, amiben fel tudja értékelni önmagát.

Több évtizedes hagyománya van a faiparnak Földesen, ahol az utóbbi évek közmunkabeli tevékenységéhez képest most szintet lépett a fafeldolgozás. Az eddig közfoglalkoztatásban végzett munkát 122,5 millió forint állami támogatás felhasználásával piaci körülmények közé helyezte az önkormányzat azzal, hogy egy új asztalosüzemet létesített, ahol három szakembernek tudnak tartósan, az elsődleges munkaerőpiacon munkát adni.

Az állami támogatásból egy könnyűszerkezetes üzemcsarnokot, faipari gépeket, továbbá egy szociális blokkot építettek, szereztek be. A dolgozók padokat, raklapokat és nyílászárókat készítenek majd. Az üzem avatása október 6-án volt, amelyen részt vett Réthy Pál, a közfoglalkoztatásért is felelős helyettes-államtitkár, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke, valamint a térség néhány polgármestere.

A vendégeket Jeneiné Egri Izabella, Földes polgármestere köszöntötte. Mint mondta, igaz, ma van a vértanúk napja, erről külön meg is emlékezett a faluvezető, ám ezen a napon Földes életében egy nagy horderejű beruházás átadására is sor kerül.

A polgármester az asztalosüzem megvalósításában az összefogás jelentőségét hangsúlyozta. A fejlesztéssel a nagyobb kapacitást és az igényesebb termékek előállítását is el tudják érni.

Réthy Pál avatóbeszédében kitért arra, hogy Hajdú-Biharban sok ilyen beruházás átadása volt már az elmúlt időben. A Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programjának célja a kistelepülések hátrányainak csökkentése, a vidéki Magyarország és a települések népességmegtartó képességének fokozása, továbbá a gazdaság fejlesztése.

Elsősorban olyan programokat támogattak, amelyeknek a közfoglalkoztatásban már volt alapja. Az pedig, hogy mely településeket kerültek be a kormány gazdaságfejlesztő programjába, számított, hogy hol, mennyire magas a munkanélküliek aránya. A program első három ütemében Hajdú-Biharból 23 település vesz részt. Földes a második ütemben van.

A politikus részletezte, hogy az elmúlt időszakban elszabadultak az építőanyagárak, a faanyagoké különösen, így a gazdaságosan működtethető kisüzem fenntartható tud lenni. Erre egyébként szükség is van, hiszen a támogatási szerződés szerint a három fő foglalkoztatását három évig, míg a gyártókapacitást öt évig kell garantálni.

– Mai napon főhajtással és tenni akarással ünneplünk – kezdte gondolatait Bodó Sándor, aki azt is bejelentette, hogy éppen akkor született meg a polgármester asszony első unokája, amikor az átadásra összegyűlt vendégeket köszöntötte. Az országgyűlési képviselő a munkapiaci folyamatok elemzésével folytatta gondolatait.

– 2010-ben a foglalkoztatás számadatai megdöbbentőek voltak, hiszen hazánk 10 milliós lakosságából 3,7-3,8 millió munkavállaló volt csak. Ennyinek kellett biztosítani az ország működését. Cselekvő programok vették kezdetüket. Egyrészt egy műszaki, innovációs és tartalmi fejlesztés zajlott le, míg a másik oldalon a közfoglalkoztatás indult el. Ez utóbbit kezdetben sokan mihaszna dolognak tartották. Az emberek nem jókedvükből lettek közfoglalkoztatottak, a társadalom többsége mégis méltatlan szavakkal illette őket. Kezdetben mi sem láttuk, hogy honnan hová tartunk és hová akarunk eljutni. Később a célok letisztultak, a munkavégzés értelmet nyert, értéket teremtett a közfoglalkoztatás. Sőt, bizonyos csoportok ki tudtak lépni a versenyszférába. 4,7 millió munkavállaló van ma Magyarországon, és többségük a versenyszférában helyezkedik el. A kormányzat minden településnek egy folyamatos gondolkodás mellett egy bizonyos ötletbörzét is kínált; mi az, amiben eredményes, minek van hagyománya. Földesen hagyománya volt a faiparnak. Megszenvedte a válságot, és most újra elindult – fogalmazott Bodó Sándor, majd hangsúlyozta, hogy minden településnek meg kell találni azt az egy-két-három tevékenységet, amiben fel tudja értékelni önmagát. Főleg a válságban kellenek az ötletek, és ezekkel a nehézségeket át lehet hidalni.

Bulcsu László kijelentette: a gazdaságélénkítő program komoly siker és nagyon sokat lehet rajta tanulni, továbbá, látja összefüggéseiben a megyénkben megvalósult beruházásokat. A földesi fejlesztésre térve elmondta, hogy a géptámogatásos programok azért is jelentősek – még ha itt csak három dolgozót foglalkoztatnak –, mert ide alapanyagot kell hozni, az alapanyagot pedig elő kell készíteni.

Az üzem egyik dolgozója, Egri Attila elmondta, hogy 25 évig asztalos vállalkozó volt, aztán fel kellett hagyni a tevékenységével. Jól jött neki az új faipari üzem, ahol buszvárókat, ajtókat, ablakokat csinálnak és kisebb karbantartásokat is elvégeznek. Szaktudása megvan, most van lehetősége dolgozni is. Öt év múlva nyugdíjba megy, innen szeretne.

forrás: Civishír 10-06

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Magyar Formatervezési Díj

Következő cikk

Az osztrák bútoripar mérlege az 1. félévről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések