FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A CTI és a Swedish Wood az ellátási feszültség enyhítésére utal

(FATÁJ grafika)

A Faipari Szövetség (CTI) és a Swedish Wood közös piaci nyilatkozata rámutat arra, hogy a járvány enyhülése után valószínűleg enyhülni fog az ellátási feszültség a fapiacon.

Háttér: A Faipari Szövetség (CTI) ernyőszervezet, amely az Egyesült Királyság faellátási lánc egészét képviseli, tagjai mintegy 350 000 munkahelyet jelentenek a készségek széles skáláján, és közel 10 milliárd font e csoport árbevétele az Egyesült Királyság gazdaságában. A Swedish Wood feladata, hogy szélesítse a fa piacát és növelje a fatermékek értékét. E szervezetet a svéd fűrészipar, rétegelt-ragasztott szerkezetek ipara és a CLT, a fa csomagolóanyag gyártók, valamint a svéd és európai építőipari kereskedők és nagykereskedők támogatják.

Mivel a faárak 2021-ben az egekbe szökő kereslet közepette igencsak megemelkedtek, aggodalomra ad okot, hogy ez hogyan fogja befolyásolni a fát támogató több ezer vállalkozást. A szerkezeti fenyő anyag a jelentős áremelkedésű termék, lényeges anyag a favázas építéshez, amely általánosan használt alacsony szén-dioxid terhelésű modern építési módszer, csúcstechnológiás gyártással. A Swedish Wood-dal partnerségben, amely az Egyesült Királyságba szállító legnagyobb szerkezeti fenyő anyag exportőröket képviseli, a CTI igyekszik teljes képet nyújtani az erdőtől a végfelhasználókig. A piackutatás a jelentésben idézett adatok széles körére támaszkodva igyekszik segíteni a faanyag kínálat, kereslet és árak közötti kapcsolat árnyaltabb megértésében.

A jelentés kulcs megállapításai:

A kereslet növekszik: A teljes építőipari tevékenység 1997 júniusa óta a leggyorsabb ütemben bővül. A fa- és asztalosipari termékek értékesítése önmagában 30,5%-kal nőtt 2020 első negyedévében 2019 első negyedévéhez képest, és az építőipari termelés 12,9%-kal bővül 2021-ben.

Rekord mennyiségű fenyőt importálnak: január és április között az Egyesült Királyságba importált fenyő összesített mennyisége 2.678.000 m3 volt. Ez 50,6%-os növekedést jelent 2020-ról és 17,2%-os növekedést 2019-hez képest.

A faváz jelentős növekedést prognosztizál: Bár a faváz rövid távú hatást gyakorolhat a jelenlegi piaci feszültség, a kilátások továbbra is erősek, mind a piac mérete, mind a részesedés növekedése miatt.

Nagyon valószínű, hogy a piac hamarosan stabilizálódik: a piacelemzés azt mutatja, hogy a jelenlegi áremelkedés messze kívül esik az elmúlt 13 év normál szintjén, ami arra utal, hogy valószínűleg következik az árkorrekció.

„Ezzel a közös piaci nyilatkozattal határozottan válaszolunk mindenkinek, akinek kétségei támadnának a fa értékét illetően – ami itt is marad” – mondta Alex Goodfellow, a CTI elnöke.

„A fa az egyetlen mainstream, megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyag, és továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy az Egyesült Királyság megoldja a lakhatási, éghajlati és biológiai sokféleségi válságot.

„A faváz bevált, gyors, kiváló minőségű, költséghatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású modern építési módszer, amely páratlan a szélesebb szektorban.”

Természetesen ez nehéz időszak volt néhány gyártó számára, amelyek jelenleg nem tudnak elegendő fához jutni ahhoz, hogy kielégítsék vásárlóik minden igényét.

Ellátási láncként azonban eltökéltük, hogy eleget teszünk minden kötelezettségvállalásunknak, és még ebben a szokatlan helyzetben is teljesíteni fogjuk – az új ház építő ipar biztos lehet benne, hogy a faváz továbbra is kulcsfontosságú lesz a lakhatás megoldásában.

„Üzenetünk Önnek és a szélesebb piacnak is az, hogy ez a helyzet ideiglenes – és 10 milliárd font értékű ellátási láncunk tovább fog haladni.”

„Számos félreértés történt a piacon a kínálat, a kereslet és az ár kölcsönhatásában, most reméljük, hogy ezzel a jelentéssel nagyobb egyértelműséget biztosítunk” – tette hozzá David Hopkins, a Fakereskedelmi Szövetség (TTF) vezérigazgatója.

„Az általános építési tevékenység az elmúlt 24 évben most a leggyorsabb ütemben bővült, és az építőipar 2021-re előre jelzett kétszámjegyű növekedése kihívást jelent.

A gyorsan növekvő kereslet a globális világjárvány közepette kevés időt adott a fellendülésre vagy a termelés felgyorsítására, ami az egész építőipari iparágban is megfigyelhető volt.

Az ellátási lánc reagálása erre a keresletre hihetetlen volt, az Egyesült Királyság 50%-kal több fenyőt importált 2021 januárja és áprilisa között, mint tavaly.

„Bízunk benne, hogy a jelenlegi szélsőségek a nem túl távoli jövőben mérséklődnek, és visszatérünk a kereslet és kínálat felismerhetőbb egyensúlyához.”

„Az Egyesült Királyság továbbra is rendkívül fontos piac tagjaink számára, szilárd üzleti kapcsolatokkal, amelyek évtizedekre nyúlnak vissza” – mondta Mathias Fridholm, a Swedish Wood vezérigazgatója.

„Tagjaink keményen dolgoznak az Egyesült Királyság piaca igényeinek kielégítésén, és már most is több fát exportálnak az Egyesült Királyságba, mint az elmúlt évtizedben bármikor.”

„Bár egyeseknek most nehéz lehet, de a piaci erőktől azt várjuk, hogy a ‘normálisabb’ egyensúly a kínálat és a kereslet között a közeljövőben helyreáll. Továbbra is együttműködünk partnereinkkel az Egyesült Királyságban, hogy időben tájékoztatást nyújtsunk, és a kommunikáció elengedhetetlen a piaci feszültségek leküzdéséhez.”

Forrás: ttj-online.com 2021-07-29
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egger Csoport erős évet zárt

Következő cikk

Országos Vadásznap lesz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések