FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CLT házak = fenntartható építészet

Ha messziről szeretnénk indítani, akkor mondhatnánk azt, hogy lehet a jövőben a legnagyobb környezetszennyezőkből a legnagyobb környezetvédő (?), hát egyszerűen ne építsetek másból, csak fából! A fa = könnyebb szerkezet, kevesebb beton, kevesebb vas, újratermelődő és lebomló alapanyag.

Mert az építőipar, ezzel együtt az építészek felelőssége nem kicsi!

A CLT alapanyagok használata, a tömörfa panelekre épülő házépítés ma még kuriózumként kezelt technológia idehaza. Ugyan egyre többen választják ezt a szinte minden szempontból meggyőző építési formát, mégis rengeteg fals információ nehezíti a széleskörű ismertség és elismertség elérését.

A hajóágyúként elszabadult faanyag árak mondhatni nem jöttek jókor, de a tendencián igazából nem változtat: a jövő és egyben a fenntartható, valós igényeket kiszolgáló építészet alapanyaga a FA.

Az ismertség növelésének egyik sarokpontja az alapanyagban rejlő lehetőségek tárgyilagos megmutatása, a másik pedig az építész kultúrkör felé való prezentálás, nem mellesleg a tervezéshez szükséges tudásanyag átadása.

A JAF Holz, mint a legnagyobb hazai forgalmazó oroszlánrészt vállal ebből a munkából, hovatovább kilép a szimpla kereskedői szerepkörből. Jó okkal teszi ezt, hiszen az értékesítés támogatása elengedhetetlen, másrészt a műszaki előkészítés és gyártmánytervezés sok esetben túlmutat az építész tervezői feladatain. Magyarán a megrendelő, az építész és többnyire faipari mérnökökből álló műszaki előkészítést végző csapat érzékeny kontextusán múlik a siker.

A cikk írásakor az utolsó fázisába lépő magánerős építkezés tanulságain keresztül szeretnénk megmutatni az anyagban és a technológiában rejlő lehetőségeket.

A Balaton északi partján épülő ház egy négyévszakos épület, a megrendelő nem fixen lakott otthonként tervezte, de minden paramétere adott az életvitel szerű ottlétre.

Az épületet tervező építész páros egy veresegyházi JAF Holz workshopon találkozott a technológiával

A projekt során sikerült a megrendelőt meggyőzniük arról, hogy a klasszikus könnyűszerkezetes konstrukció helyett döntsön a CLT szerkezet mellett.

A tervezés során nem titok, hogy beleszaladtunk egy-két pofonba, de tudtuk, hogy egy új alapanyag rengeteg kérdést és megoldandó feladatot hoz majd, a hagyományos égetett kerámiás falrendszerhez képest. Speciális csomópontok, egyedi raszterméretek és még hosszan sorolhatnánk.

Nem beszélve arról, hogy “élő” anyaggal dolgozunk, egészen más statikai peremfeltételekkel és keresztmetszetekkel.
Ugyanakkor mivel a gyártás CNC megmunkálóközpontokon történik, új dimenziókat ismertünk meg, pl. a mm pontos kivitelezést! Iszonyú izgalmas feladat volt és meggyőződésünk, hogy óriási lehetőségek vannak a technológiában. Nyilván ez egy ilyen magánerős projekt esetén is látszik, de igazán mondjuk egy nagy belvárosi építés során domborodna ki ennek minden előnye. Gondoljunk csak bele mennyivel tisztább, gyorsabb és hatékonyabb ez a technológia és milyen előnyökkel jár ez egy belvárosi környezetben. Kevesebb szemét, kevesebb zaj, kevesebb kellemetlenség az ott élők számára.”

A tervezés és a kivitelezés között rendkívül fontos momentum a gyártáselőkészítés, műszaki tervezés

Ezen a területen Szikszay István faipari mérnök koordinálta a munkát.
„A JAF Holz-on belül határozott törekvés, hogy szakértőként és tervezői munkában is résztvevő szereplőként legyünk jelen az ilyen jellegű projektekben. Az eddigi munkákból azt látjuk, hogy nagyon fontos az anyagismeret, a gyártástechnológia pontos ismerete, sőt a gyártó gépek tudását és paramétereit is pontosan ismerni és érteni kell.

Ha tudom, hogy melyik gyártó partnerrel dolgozok, milyen típusú CNC központon, akkor tökéletesen tudom optimalizálni a gyártást. Drága alapanyaggal dolgozunk, és nagyon pontosan szeretnénk ezt tenni, az előkészítés tehát igen hangsúlyos momentum.

Mondok pár példát, hogy mire gondolok amikor az anyag- és gyártásismeret fontosságát hangsúlyozom.
Ennél a munkánál átterveztük a panelek raszterméretét, mert az épület egy nehezen megközelíthető, ámbár romantikus helyen épül. Így olcsóbb és könnyebb lett a kivitelezés. Aki nem ismeri a lehetőségeket, annak egy ilyen változtatás nem kézenfekvő.
Vagy!
Jól ismerjük az alapanyagot. Három minőséggel vannak jelen a gyártók: natúr panelekkel, ipari látszó minőséggel és extra minőséggel. Az építtetőnek megfelelt az ipari minőség, bevállalta a csiszolással és felületkezeléssel járó anomáliákat. Pontosan tudtuk az igényeit, így az optimális megoldást tudjuk kínálni. Ez esetben egyébként a Binder Holz-zal dolgoztunk együtt.
A tervezés és gyártás mellett a kivitelezés szintén tudást és gyakorlatot igénylő munkafázisa az építésnek. Gyakorlott és megbízható partnereink vannak ezen a téren is.”

A projekt tervezett befejezése tavaszra tolódik, de már most szépen mutat a földszint plusz tetőteres épület.

“Az építés gyorsasága a kiszámíthatóság szintén komoly érv volt, amikor végül a CLT házat választottuk” – vallja az épület tulajdonosa.  “Rendkívül nehéz ma jó kivitelező céget találni, aki az igért időpontra a megfelelő minőségben el is végzi a feladatát. A mérnöki megközelítés, a szinte robotizált gyártás nekünk nagyon meggyőző volt.

Az épületbe természetesen fa ablakok kerülnek. Amikor megkerestük a gyártót, a Jankó-Ablak Kft.-t, azt mondták, ha majd kész az épület, jönnek és felmérik…
… mi meg mondtuk, hogy CLT ház lesz!
Ja, akkor legyártjuk előre. Szóval azt hiszem, ez megfizethetetlen.

Egyébként a teljes bekerülést nézve ez egy versenyképes projekt bármely építési technológiával összevetve. Tehát összességénben azt kell mondanom, jó döntés volt!”

forrás: RobinWood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fabunio Ösztöndíj 2021.

Következő cikk

Elkészült a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések